• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Край предавам се ,още днес си подавам документите в нефтохим.Ако това за обърнатия панел е вярно ,може да се монтират вече и от деца от шести клас без да гледат посока .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Край предавам се ,още днес си подавам документите в нефтохим.Ако това за обърнатия панел е вярно ,може да се монтират вече и от деца от шести клас без да гледат посока .
Само вакуумно тръбните с мокри тръби или топлинна тръба вътре трябва да им се спазва положението.

Някои могат да работят всякак, стига да ги грее чат-пат слънце.

Изображение

Какъв е проблема да работят така?
Нито място заемат, нито сняг ще ги вали. И тръбите за циркулация може да са по-къси с 2-3 метра :idea:
filmatoplo - майстор
Убедихте ме :)но, поне за сега мисля да я карам по старо му.
Iliev Labs - специалист
kakakala написа:
Стъклото което мисля да използвам за колектора е триплекс /3+3 мм /.
Не разбрах, кое наричаш триплекс ? И се чудя, това селективно покритие на плоските панели и К стъклото (при дограмите), не са ли нещо много подобно?
vladtod - специалист
Триплекса,ако не ме лъже паметта е стъкло като за автомобили.
kakakala - напреднал
Триплексът е стъкло, което при счупване не може да падне и да нарани човек - само ще се спука и е безопастно. Той се състои примерно от две стъкла с дебелина 3 мм и силиконово платно, което придържа двете стъкла. При счупване на триплексът силиконът не позволява на парчетата стъкло да паднат. Когато стъклото е закалено то се чупи на малки парчета, които също не могат да наранят човек. И двата вида стъкло се ползват в автомобилите, но тъй като работя във фирма за дограма имам възможност да използвам триплекс за колектора, а не обикновено стъкло.
kakakala - напреднал
Ка стъклото за слънчев колектор не става то отбласка слънчевите лъчи
kuuuuuul - майстор
Ако имаш възможност слагай стъклопакет ,с медните тръби ще ти излезе почти колкото да си го купиш,но може да ги намериш на далавера,по големия проблем са спойките и най вече връзката м/у тръбите и ламарината.Аз вече минах по този път и сътворих този колектор от панелен радиатор и съм много доволен за 80л бойлер.Площа му е 1м2,кутията талпа 5см/такава имах/ от долу вата 5см от горе двойно стъкло от стари прозорци /самоделен стъклопакет/ боядисах го с матов шпрей за висока тем. Преживя успешно голямата градушка в София преди около 2год.Относно наклона най-добре направи стойката така че да можеш да го променяш в зависимост от сезона.Ще ти трябва още помпа и възвратен клапан за да на се топли колектора от бойлера вечер.

Прикачен файл

сл.кол. 2.jpg
сл.кол. 2.jpg (44.9 KиБ) Видяна 6529 пъти
vladtod - специалист
kakakala написа:
Ка стъклото за слънчев колектор не става то отбласка слънчевите лъчи
Верно :idea:аз си мислех ,че е точно обратното Изображение :!:
vanko68 - специалист
Точно обратното е на мнението Ви-Кстъклото ПРОПУСКА слънчевите лъчи,които са късовълнови,вътре в стаята те се преобразуват в дълговълново топлинно излъчване,което вече не се пропуска навън,а остава в стаята.Точно това трябва и в колектора.Вижте картинката -няма отразяване на сл.лъчи,всички влизат в стаята ,а топлинното лъчение в оранжево се отблъсква ОТВЪТРЕ и остава там.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Почнах и аз слънчевия колектор ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: