8180 написа:Едвам гледам, зверски съм уморенEmoZ написа: Към колегата 'дето се е облепил отвътре с XPS: от гледна точка на топлопроводността къде си сложил изолационният слой няма никакво значение (какъв е реда на резисторите в една последователна електрическа верига няма никакво отношение към общия пад на напрежение), като изключим, че във въздуха има влага (вода), от тая гледна точка си сгрешил или типа на материала, или неговото място.Това пък (червеното) защо и толкова категорично ?
"Общият пад на напрежение" също нещо куца. С тока ще е по-ясно, мисля.

Как 'ше подредиш слоевете в една многослойна преграда има отношение към общия и температурен пад, точно толкова колкото как 'ше подредиш резисторите в една последователна електрическа верига към общия пад на напрежение - физика - там нещата са категорични (има една тема в 'Отопление', 'Кое как се смята' мисля беше - аз съм я пуснал, там е описано как се смята общия коефициент на топлопреминаване на многослойна плоска и цилиндрична стена, ако ги погледнеш веднага 'ше ти светне и за токовете)!
Т.е. 'се едно е от коя страна 'ше забиеш XPS-а, отвън или отвътре, топлоизолационният ефект ще е един и същ.
Сичко щеше да е 'ток', само дето има вода във въздуха, влага, абсолютна, относителна коя каква е, колегата 'хигро' го е описал достатъчно подробно.
Пича се е 'облепил' отвътре, XPS-a е паропроницаем, от друга страна температурният пад в него е значителен, има предпоставки за генериране на конденз на границата между XPS-a и стената, 'щото там темпераурата на стената ще е най-вероятно под тази на оросяване - ще се компрометира конструкцията (вода, мухъл).
Зат'ва отвътре се полагат изолационни материали с ниска паропроницаемост (по възможност не XPS). Ако закове XPS-a отвън няма да има този проблем, защо ли

Та зат'ва или човека е требвало да закове XPS-a отвън, или отвътре да използва нещо друго с по-ниска паропроницаемост.
'Ся сигур много 'ше скочат и 'ше кажат аз съм с XPS отвътре и 'сичко ми е наред, първо дали е така 'ше им стане ясно едва, когато някога го свалят, а може и 'сичко да им е наред - 'де да знеш. Тук въпроса е кое е правилно, как да се направят нещата така, че простата физика да не позволява да се засе_ат, 'щото който го е страх да не падне в дупката не ходи по ръба и

Успех.
п.п. Въпросите ти ме карат да се замисля, че е време да пусна как се смята влажностен режим на строителните конструкции. Или при какви обстоятелства се генерира конденз и колко (може да се сметне масата на конденза, яко а)

п.п.п. Аааа и между другото, 'амперите' на колегата, дето са му намалели наполовина, означават, че консумацията на електроенергия за неговия климатик е намаляла точно наполовина. Не бъди толкоз рязък,т'ва с нивото на форума беше грубо, 'се пак си мод.