• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Serpicom - напреднал
Здравейте!
Обмислям възможността да напрравя под от ПДЧ плоскости /244*183*18 или 366*183*25/ в стая която е до момента на плоча.
За самата направа се колебая между конструкция от крачета, подобни на тези за мебелите, но малко по широки. Тези крачета ще бъдат разположени на 40-50 см едно от друго в стаята.
Другият вариант е да постеля нещо от долу/стиропор/, ако плочата е сравнително равна, и да поставя плоскостите.
Самите плоскости мисля да прихвана една за друга с болтове към краищата на стените, така че да не се получават фуги или размествания.
Моля за вашите мнения и критики за тази идея.
EDI - майстор
Слагаш дървени майки /греди 4Х4 или 6Х6/ през 50 см и хващаш върху тях.Винаги трябва да има дистанционна фуга между плоскостите и стената за температурни разширения.
iveliks - специалист
Здравей и аз съм на този принцип за повдигнат под в\у който ще се реди паркет но аз мисля ПДЧ-то да се постави на гредички за да е по устойчиво защото варянта с крачетата е малко спорен дори от гледна точка на това как ще обереш ако има луфт при крачетата в средата на плочите 3666\1800 примерно помисли
Serpicom - напреднал
Луфтът на крачетата се обира чрез завъртането им предварително, така преди да се поставят самите плоскости нивото е изравнено.
Приемам и идеята за дървена конструкция също.
Имам още малко време да реша преди да започна да го правя.
Matchless - специалист
Има една система на donn с такива крачета.Представи си нещо като конструкция на растерен таван на пода и вместо окачвачи се ползват такива.При всички положения ти трябва гредоред някакъв.С изолация ще е по лесно.
kolaborator - специалист
iveliks написа:
Здравей и аз съм на този принцип за повдигнат под в\у който ще се реди паркет но аз мисля ПДЧ-то да се постави на гредички за да е по устойчиво защото варянта с крачетата е малко спорен дори от гледна точка на това как ще обереш ако има луфт при крачетата в средата на плочите 3666\1800 примерно помисли
И аз съм за този вариант с гредичките!
Serpicom - напреднал
Само да допълня за да е напълно ясно, че мисля да използвам ламинирано ПДЧ и от горе да няма други покрития..
Matchless ако дадеш повече информация за системата, която имаш предвид, ще ти бъда благодарен.
masterval - майстор
Ако разбираш руски език имат мно-о-ого за такива подове (имам предвид конкретно ПДЧ) - http://www.know-house.ru/floors/
А защо не ОСБ?
Не споменаваш нищо за покритие отгоре, ще има ли въобще?
Аз бих го направил с нещо от типа Фибран, (не стиропор! рони се) нареден между скарата и ОСБ.
rusev - специалист
И защо си решил да направиш пода с ламинирани плоскости?
За да си спестиш финишното покритие?
Струва ми се, че няма да си доволен от избора си след време. Прекалено бързо, си мисля, че ще се изтърка ламинираното покритие на ПДЧ-то.
Matchless - специалист
Не съм правил такъв под.Гледал съм други как го правят и то замалко.Чел съм малко за системата, имам някакви незначителни наблюдения.Общо взето е профили като за растер само ,че много по плътни и те се прикрепят към тези крачета.Крачетата също се прихващат към плочата.Нивелират се горе долу на същия принцип и се нареждат плочи като растерните ,но много по здрави.Може и да се направи нещо с греди или винкели ,но ще е импровизация и ще се решава намясто...
  • 1
  • 2

Тема "Сух под от ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: