• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
8180 - майстор
Особено, ако тези баня и коридор нямат прозорци за проветряване. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
Master_Kenobi написа:
То е ясно, че качеството на профила и ст/пакета определя дали ще има конденз или не...
Ама, ако ще се вглеждаме в запетайките, никъде не съм казал САМО И ЕДИНСТВЕНО. А да се твърди, че конденза не зависи И от профила и ст/пакета...
Аз по подразбиране приех, :-D че става дума за отопляемо жилищно помещение.
velsi - Почетен майстор
Повярвай ми, не зависи. Не случайно дадох пример с коридора. Там съм сложил алуминиев прозорец от обикновен, "студен" алуминий и по-тънък 18 мм стъклопакет. Няма конденз и в най-големия студ навън. Причината? Просто в неотопляемия коридор няма влага. Обратно: в банята и най-екзотичното дърво да сложиш и 5 слоен пакет ако щеш, пуснеш ли душа с гореща вода всичко е в конденз. Всичко останало е съчетание от най-разнообразни условия. За старата соц, дограма, която духа и така "проветрява" не говорим, това е съвсем друга ситуация.
Master_Kenobi - V.I.P.
Велси, таке е, това не го оспорвам, ама като сме започнали да даваме "гранични" случаи за по-голяма яснота, нека дам и този:
В едно нормално обитаемо помещение има два прозореца. Единят е "топъл" профил със ст/пакет, другият - винкел с едно стъкло.
Къде е ще е конденза тогава?
Според мен с този пример можем да сравняваме влиянието на дограмата за образуването на конденз, защото имаме РАВНИ други усровия.
Matchless - специалист
Влияе и стъклопакета и профила ,колко влияе е друг въпрос.Общо взето за конденз трябва топъл влажен въздух и по студен обект.В коридора разликата в повърхностната температура на прозореца и тази на въздуха е по малка,въздуха е и по малко овлажнен.В банята е силно овлажнен и топъл въздуха,ако се сложи по студен предмет в съд пред прозореца ще обира влагата.
Master_Kenobi - V.I.P.
Кажете нещо за мрамора с каналчетата от последните ми снимки. Как ви се струва идеята?
Takezo Sensey - модератор
Master_Kenobi написа:
Кажете нещо за мрамора с каналчетата от последните ми снимки. Как ви се струва идеята?
Страхотна !!!Само помпа за фонтан липсва и маркучето през дупка в стената . :lachtot:

Сега сериозно :Идеята е добра.Виждал съм такива канали на стара дървена дограма идеята е същата, да улава конденза който все пак няма да е река.
velsi написа:
За старата соц, дограма, която духа и така "проветрява" не говорим, това е съвсем друга ситуация.
velsi, до колкото ми е известно новата моНдерна дограма вентилира помещението с около 1м­³ въздух за 24 часа .Моля коментирай!
Matchless - специалист
Аз мислех да не пиша повече за конденз,ще напиша това последно.:) Ако разглеждаме прозореца като термомост...Същноста на конденза е преохлаждане на водни пари за кратко време.Колкото по студен е прозореца толкова по малко време му трябва да се охладят водните пари,отделно колкото по бързо усвоява парите,толкова повече конденз има.Но и влянието му на целия процес е малко относително.Ако има някъде по голям термомост от прозореца там ще се извършва по голямата част от конденза,ако няма нужната влага в въздуха пак няма да има,ако въздуха е с температура близка до тази на прозореца пак няма да има...В една тема един искаше да си смъква тавана(около 30см) на нивото на прозореца и да го изолира.Затова написах ,че има шанс да се появи конденз ако му е много слаб стъклопакета.Най-топлия въздушен слой слиза на нивото на прозореца в директен контакт с него,отделно от изолирането прозореца може би остава най големия термомост в стаята.
Takezo Sensey - модератор
Matchless написа:
Колкото по студен е прозореца толкова по малко време му трябва да се охладят водните пари,отделно колкото по бързо усвоява парите,толкова повече конденз има.
Съгласен ... знае се вече, че по-студения прозорец се компенсира с "по-топли" Ка стъкла, а и под всеки прозорец има радиатор (обикновенно) който суши и затопля стъклото.
Matchless написа:
Ако има някъде по голям термомост от прозореца там ще се извършва по голямата част от конденза,ако няма нужната влага във въздуха пак няма да има,ако въздуха е с температура близка до тази на прозореца пак няма да има...
Съгласен, пак опиране до "умните" стъкла. :-D
Matchless написа:
...В една тема един искаше да си смъква тавана(около 30см) на нивото на прозореца и да го изолира.Затова написах ,че има шанс да се появи конденз ако му е много слаб стъклопакета.
Виж това вече е интересна теза ! :?
Matchless написа:
Най-топлия въздушен слой слиза на нивото на прозореца в директен контакт с него,отделно от изолирането прозореца може би остава най големия термомост в стаята.
Слиза ? Нали е най-топъл няма логика, би следвало по всичките закони на физиката да се качва нагоре.Или по точно "обдухва" непрекъснато прозореца ако отдолу има радиатор, а в повечето случаи има.

Прозореца винаги е бил и ще е най-студената част от стаята независимо от какво е направена рамката и колко камери е стъклопакета. :-D
Matchless - специалист
Takezo Sensey сещаш се предполагам:)

Master Kenobi Това с мраморния перваз ми хареса на мен.Не бях се сещал за такова нещо.Естествен влагоабсорбатор:)
Едно допълнение ми хрумна...От долната страна на перваза да се залепи от изолиращата лента за профилите за гипскартон която е,така със сигурност няма да се образува конденз отдолу и да се стича,пък и няма да се вижда лентата :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: