Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Kak да свържа 9 киловата ел нагревател на трифазен ток - колко ампера предпазител тройка и колко ампера контактор да си купя . 4 кв мм кабел ще издържи ли на разтояние 2 метра .Това за бойлер 500 литра на Елдоминвест .Спешно благодаря.
skartalov - специалист
Ако са 3 бр. по 3 кВ и са свързани на 220в (фаза- нула), тогава имаме 13,6А на фаза, демек предпазител поне 16А и 2,5 кв.мм проводник.
filmatoplo - майстор
Ами на 400 волта как е .в капака на бойлера има климоред за кабелите и оригинално идва с мостчета между трите фази -за монофазна свръзка , но ако се махнат мостовете и се свържат трите фази .
nyagolov - напреднал
1.Махаш мостчетата.
2.Вързваш трите фази.
3.Задължително слагаш заземяването.
4.Захранваш кабел-СВТ4х2,5мм2
5.Автоматичен предпазител 3х16А
У С П Е Х !
filmatoplo - майстор
Забравих да спомена че има в таблото вече монтирана 25 ампера дефектотокова защита и аз трябва да взема ток от нея трите фази , отделно си има нула и земя в таблото -ако греша нещо кажете .
Милен - майстор
А ти в колко теми задаваш един и същи въпрос.

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 915#135915

Я по добре обясни схемата на свързване на бойлера (нагревателите към отделните фази) или по добре я снимай и кажи точно какъв тип е ДТЗто.
filmatoplo - майстор
Благодаря Милене , мислих си че както аз отговарям в раздел отопление на хората с подробности от опит ,че така бързо някой ще сработи за моя въпрос. Аз съм свързвал такива бойлери и друг път ,но с оригинални купешки табла от Интиел Поморие . Обаче забравих точните данни , контакторите бяха от най малките 16 А но тройката не помня което е важно.Кабела беше твърд 4 по 4 кв мм отделно пусках едно жило жълто-зелен на цвят кабел за земно . А други бойлери свързвам на Сънсистем 500 литра с мощност 7,5 киловата -патронен нагревател , свързвам ги на триъгалник -трите фази без нула само земно с четирижилен кабел многожичен 4 по 2,5 кв мм .Ама нали този е 9 киловата та се зачудих ,да не се запали нещо . :lol:
Милен - майстор
Схемата на свързване на бойлера трябва да е залепена някъде по него. При свързване в триъгълник отделните нагреватели са подложени на напрежение 380В. Ако те не са предвидени за такова напрежение ще изгорят много бързо. Ако случая е такъв какъвто споменават колегите по горе с клеморед и мостчета с възможност за пресвързване към 220В е по-добре да се свържат трите нагревателя в звезда. Така напрежението на отделните фази си остава 220В и не е необходимо да слагаш нулевия проводник в звездния център. В този случай ако нямаш друг консуматор между фаза и нула на 220В кабела може да е 4 жила - три фази и защитен проводник към корпус.
filmatoplo - майстор
Днес си купих метално табло , 3 тройки 25 ампера и 3 контактора 25 ампера ще свързвам 3 бойлера по 6 киловата мощност -става ли .
Милен - майстор
filmatoplo написа:
Днес си купих метално табло , 3 тройки 25 ампера и 3 контактора 25 ампера ще свързвам 3 бойлера по 6 киловата мощност -става ли .
Като съдя по въпроса ти не ти е много ясна ситуацията и следователно не е редно да връзваш бойлери. Бойлера може да бъде смъртоносен в определени ситуации.

Да беше казал имам еднофазен бойлер (или трифазен) еди колко си киловата, какви предпазители и контактори да си купя. Така малко след дъжд качулка - стават ли тия неща които съм купил. :lol: То всичко може да стане, ама дали е сигурно.

Тема "Как да свържа 9 киловата ел нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: