Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanis7373 - специалист
Може ли някой да ми каже какви са предимствата на затворената система под налягане пред отворената система ? Става въпрос за локално парно за твърдо гориво с котел.
evdoki - специалист
Ами като ти спре тока със затворената система трябва да имаш UPS за да поддържаш помпата да върти. С отворената НЕ, но трябва да имат наклон радиаторите
Takezo Sensey - модератор
Бистрихме го и туй някъде в раздел отопление :? ... ползвай търсачката . :wink:
yanis7373 - специалист
Мисълта ми е КПД-то на затворената система по-високо ли е от отворената. И друго моята например е отворена, но като спре тока помпата също не пропуща водата и затова съм направим пайпас, но пък трябва да отвъртам крана , което е неудобство
vanko68 - специалист
Сложи си вместо крана нормално отворен ел.магнитен клапан с реле,което при захранване да го държи затворен,а ако отпадне захранването-да се отвори.
Няма връзка с КПД-то дали е отворена или затворена системата.
2v6 - майстор
yanis7373 написа:
Може ли някой да ми каже какви са предимствата на затворената система под налягане пред отворената система ? Става въпрос за локално парно за твърдо гориво с котел.
При затворената система налягането е по-голямо от това при отворена. Това премахва риска от кавитация и бързо износване на помпата при високи температури (над 60 градуса) :!:
yanis7373 - специалист
Аз сега съм решил проблема на моята система с един клапан от тези италианските с пружините, но съм махнал пружината защото налягането е малко и не може да я преодолее, само дето се чува едно тупкане при тръгване и спиране на помпата. Иначе като спре тока и помпата не пропуска водата и има опасност от завиране. а ако няма клапан помпата върти в пайпаса и не привърта водата. Относно кавитацията, докато се повреди помпата то маже и котела да си отиде. Моето мнение специално е , че отворената система за малки къщи е по-добра и по-евтина и най-вече по-лесна поддръжка
LazarGanev - "Велик майстор"
yanis7373 написа:
Моето мнение специално е , че отворената система за малки къщи е по-добра и по-евтина и най-вече по-лесна поддръжка
Моето мнение пък е, че отворената система е нито по-добра, нито по-евтина и обикновено е по-трудна за поддръжка :cool:
fbr - майстор
И двамата с нищо не подкрепяте своите аргументи. Теоретично затворената система работи с по-високо КПД ,тъй като част от топлинната енергия се превръща в механична, за преодоляване на топлинните разширения на флуида ,които при затворена система са по-малки.Друго предимство е че, при по-високо налягане водата завира при по-висока температура. Останалото е преливане от пусто в празно ,кой както му харесва , така да си го прави.
LazarGanev - "Велик майстор"
Отворената система се предпочита от домашните майстори не за друго, а за да се избегне нуждата от предпазен клапан, и опасението, че при неправилен избор или неправилем монтаж може да стане БУМ - така мисля аз. Самият клапан е толкова прост и безопасен, че такива опасения са напразни. Друга причина за използване на отворена система е изричната препоръка на производителите на някои камини с водна риза, заради тънката ламарина, от която са направени.

Тема "Предимства на затворената пред отворената система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: