От мобилни телефони до цифрови камери
shotik - майстор
По обява купих таблото с предпазителите и релетата,от които едно е с импулси,които се задават от превключвателя за чистачките и в зависимост от паузата между постоянно движение и нулево положение и включване на импулсно се задейства за толкова секунди колкото е била паузата.За промяна се включва на постоянно и по същия начин се променя импулса.
emil_v r - майстор
[quote="ELEMENTAL"]Предложението на Palawnik е добро.
Що се отнася до "Добрикит", от тях до момента съм купил честотомер, термореле и инвертор за лум. лампа.Честотомера дава грешка около 20%,
Не може честотомера да греши така. Купих си негов чест/мер и цепи единици херци . сигурен съм щот ми е цифрова скала на една радиостанция и си сверявам чест. със мн. хора с фабрична техника . За какво го ползваш?
velsi - Почетен майстор
Айде сега - не може. Не мене ми трябваше реле за време и за да не се занимавам да си правя си купих кит на Добри. И на всичко отгоре понеже се оказа, че в магазина няма кит си купих готово сглобено. Познай дали тръгна изобщо. В крайна сметка пак си направих аз. От тогава тази фирма и нейните продукти за мене не съществуват.
emil_v r - майстор
Doбре , може , но е малко вероятно да греши така 20/100 . От темп. плува точността с 2-3 херца , кварцовостаб. е . Или ще греши с толкова или изобщо няма да показва нищо. Вероятно е подал сигнал с мн. малка амплитуда , или импедансите не пасват дори грубо . Честотомера (но има 2 модела) е с нискоомен вход пр. 50-100 ом . Да го враща , Добри ще му го оправи, познавам го. Не искам да споря за качеств. на неговите китове , а как Елементар да си оправи честотомера . :idea: (имотиконъ нищо не означава , сложих го за украса)
ELEMENTAL - специалист
Това, че микроконтролера е кварцово стабилизиран не значи, че не може да работи некоректно-явно не са си направили труда да я изпипат програмата му както трябва.
Иначе за източник на сигнал за честотомера ползвах функционален генератор чието изходно стъпало е изпълнено по схема общ колектор (което гарантира ниско изходно съпротивление) и дава на изхода сигнал с амплитуда 4волта.
Сега съм с честотомер на Млад Конструктор и съм много доволен :razz:
бат Вальо - специалист
Що не си купиш едно реле за жигула или за москвич (не помня точно/. За 3-4 лв в кутийка и работи безотказно. Аз на моя нисан ми сложих едно такова щото имах положение за паузи на ключа а иначе работеше на постоянно.
ludmil - специалист
ELEMENTAL написа:
Формула за изчисляване на честотата:
F=1/0,7(P1.C1+P2.C2),където съпротивлението е в омове, а капацитета в фаради
Периода на импулсите е:T=1/F,
така например при Р1=Р2=100Кома ,и С1=С2=1000микрофарада се получават импулси с период мах.140 сек.(70сек вкл./70сек.изкл.).
Ето ти и схема на свързване:
P.S.М/у P1 и C1, и P2, и C2 е добре да се свържат 1Ком резистори с цел ограничаване тока през транзисторите при крайно долно(по схемата) положение на потенциометрите.
Kaжете, ако обичате, как да изчисля стойностите, че периода на включване да е 2 минути, а на изключване - 5 минути?
ELEMENTAL - специалист
За такива времена, стойността на кондензаторите става прекалено голяма.Освен това ще има сериозно изменение на времената при промяна на температурата.Затова е по-добре да се използва таймер 555.Ето и схема :arrow:

Прикачен файл

555.jpg
555.jpg (70.37 KиБ) Видяна 7872 пъти
ludmil - специалист
ELEMENTAL написа:
За такива времена, стойността на кондензаторите става прекалено голяма.Освен това ще има сериозно изменение на времената при промяна на температурата.Затова е по-добре да се използва таймер 555.Ето и схема :arrow:
благодаря много :2thumbs:
ludmil - специалист
ELEMENTAL написа:
Прощавай, а къде да сложа тримерите, да мога все пак да променям времената?

Тема "От мигач-импулсно - Решено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: