• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
2V6 написа:
Не можеш ли да измислиш едно шкафче някъде до терасата и да инсталираш там бойлера?...
Терасата ми е изключително малка - около 2 м2.
Мястото е идеално - вместо коляно слагаш тройник и кран за пълнене и изтакане. С мъркуч и фуния може да наливаш готов разтвор и капка няма да капне, а и да оплескаш нещо ще е на терасата
2V6, моля да опишеш в 3-4 стъпки този начин за пълнене с маркуча.

filmatoplo написа:
На колко бара ще нагласиш налягането в системата, на какво предварително налягане ще е мембранния съд.
В затворения контур 1.1 - 1.2 атм.
Разширителният съд смятам да го оставя на 1.5 атм, както си идва фабрично напомпен.[/b]
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
2V6 написа:
Не можеш ли да измислиш едно шкафче някъде до терасата и да инсталираш там бойлера?...
Терасата ми е изключително малка - около 2 м2.
Не на терасата - до терасата :)
В някой ъгъл вертикален бойлер с диаметър 35 см го заграждаш с гипсокартон - тъкмо да го изолираш допълнително с вата. Ще заема най-много 50х50 см или 0.25 м2. Ако сложиш хоризонтален бойлер високо под тавана може и изобщо да не пречи :idea:
2V6, моля да опишеш в 3-4 стъпки този начин за пълнене с маркуча.
1. Свързва се мъркуча към крана за пълнене.
2. Вдига се мъркуча максимално нагоре. Там където е удобно за наливане се отрязва. Това може да е 1-2-3 етажа нагоре - зависи от възможностите - колкото е по-високо, толкова по-голямо налягане ще се получи.
3. Мушва се фунията отгоре на мъркуча.
4. Отваря се крана.
5. Налива се докато поема.
6. Затваря се крана.
7. Обезвъздушава се ръчно отгоре при входа на серпентината. Ако излезе въздух и налягането спадне се преминава към т.4.
8. Включва се циркулационната помпа за 1-2 минути.
9. Обезвъздушава се ръчно отгоре при входа на серпентината. Ако излезе въздух и налягането спадне се преминава към т.4.
10. Прибираш мъркуча.
filmatoplo - майстор
Ако наливаш антифриз гледай да е при слабо или почти без слънце -рано сутрин или след 17 часа следобед .Да не казвам за моя дебют с антифриз преди години, наливах го отгоре при слънце и като завря - 10 литра отидоха на керемидите и в олука .Едвам успях да сляза ,да намеря картони за 30 квадрата площ панели и да ги закрия .Голям ужас за кратко,системата още работи :lol:
tyrnokop - специалист
Колеги, помагайте. Откъде мога да закупя флюс за мек припой със състав Sn97Cu3?
hhristov - специалист
Много полезна тема. Благодаря Ви, помогнахте и на мен много.
Само не ми е ясно как да определя големината на разширителния съд. И какво налягане да е в системата 2 атмосфери нормално ли е.
filmatoplo - майстор
За слънчева сметни количеството течност в системата и ако излезе примерно 15 литра толкова литра съд сложи , при проблем да може да побере цялата течност .
hhristov - специалист
Аха, за това не се бях сетил. Благодаря ти много. А нещо за налягането в системата да ми кажеш.
filmatoplo - майстор
Ако имаш голям воден стълб примерно 15 височина -3 бара , ако бойлера е на тавана близо до панела -2 бара . Само предварителното налягане в мембранния съд трябва да е наполовина от налягането в системата .Наглася се преди пълнене с течност с манометър за кола .
hhristov - специалист
Водния стълб няма да е повече от 4 метра. Само не ми стана ясно ако налягането в системата е 2 бара в разширителния съд трябва да е 4 бара или 1 бар.

Благодаря.
filmatoplo - майстор
ако налягането в системата е 2 бара , налягането в съда трябва да бъде 1 бар .баланса -предпазния клапан 6 бара.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Съвет за схема на затворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: