• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
Колеги,
Който не е доучил - пита, сори.
Целта на занятието е да се мери моментната консумирана мощност, като мрежовото напрежение се приема за константа и се мери тока с ... нещо - например, с мултицет спад върху резистор 2,2 (0,22) Ома ?
Достатъчна точност (по тока) - 5-10%.
Коментар? и насоки за евентуални корекции (заради несинусоидална форма и ВЧ), необходими филтри, както и порядък на отклонения на методиката в работния диапазон за компютри, ТV и подобни мощности?
Може и да се литкам, като мисля, че директното измерване на тока не е коректно, но не го изключвам, ако ме поправите. :?
Желателно е да има добро съответствие с измереното и натрупано от електромера.
emil_v r - майстор
Уточнение ?
защо не мериш тока на входът на импулсното , а не след него ?

Там формата е син.и няма проблеми.
Аз така ползвам моментен изм. на ток , при импулсно за телефон , меря спадът при 22ов в/у 5 ома само с диод + РС група + стрелкови инд. .

Над вх.врата пък меря мом. ток на електромерът със светодиоден индик/стълбица .
Токов траф подава вх. сигнал за индикатора . , ползвам го от 15години . :)
Както стрелковия , така и светод./стълбица се разграфява както си искаш после.

Има още 33 идеи , но последна засега , която имам в колата ...
цифров панел , от хоби китовете мери падът , и си го настройваш /калибрираш с тример .
stefan_gb - специалист
Ако приемем че и консумацията от захранването е константа би могъл да коригираш елементите от измерващата схема на база показанията от електромера , и да постигнеш някаква точност :?
8180 - майстор
Дотук, Благодаря.
Врачански,
Аз искам откъм 220V да меря. Да разбирам ли, че там токът е "правилен" въпреки импулсното. Чувал съм, че на входа се изправя и чак после е ШИМ-а (или каквото там), ама... нещо ме гложди.
Мултицетът вярно ли ще показва откъм 220?
Май ще стане просто така.
Токов траф прави ли се, купува ли се (къде, колко) за такива токове (1-2А) - вероятно осигурява галванично разделяне от мрежата и безопасност. Нямаш предвид шунт, нали?

Стефан ГБ,
Не се сещам как за РС да осигуря достатъчно дълго постоянна консумация, та да калибрирам по електромера. За ТВ сигурно става (и се сещам) в някой от сервизните режими и статичен екран.
По-скоро питам за експертно-практическо (или теоретично) мнение - трябва ли да се "задълбава" много или може да се вярва на мултицета...
Може и да не питам коректно, сори.
ELEMENTAL - специалист
При положение, че те устройват 5-10% грешка, спокойно можеш да ползваш мултицет.
emil_v r - майстор
8080 , ти загадъчно поставяш условието , прим/ ако кажеш че ще мериш консум. на компютър , или какво точно и защо , ще отговорим конкретно .
може да се мери чисто прав ток на мн. места .
Дзависи дали искаш да отвориш уреда , не ли...?
Аз приех , че не искаш да пиполиш в консуматорът, но пък вътре има прав ток...

Най интелигентно е с цифров панел , най - удобно е пък аналогово
със стрелкови индикатор ...
bobykafe - специалист
Постоянна консумация ще имаш ако го вкараш в биос примерно :idea:
Милен - майстор
Ето една уж немска джаджа на промоция http://radimexbg.com/index.php?s=so+pea ... &do=search Има доста добри параметри 16А и точност +-2% мери още един куп параметри.

По-лесен вариант мисля че няма да има. Срещат се и по-обикновенни китайски на половината цена, но сигурно ще са толкова и стока.
stefan_gb - специалист
Устроиството което показа Милен е добро ако наистина е с такава точност,:) , но ако останеш на твоята идея използваи шунт а не съпротивление, а може да закачиш и точни амперклетши и да смяташ .....( ако не ти трябва да виждаш консумацията постоянно)
8180 - майстор
Благодаря на всички.
Устройството на Милен функционално е най-близко до целта на занятието.
Включваш произволен уред и гледаш мощност (в крайна сметка).
Гледам, май никой не се притеснява от импулсните захранвания, демек с подобни методи можем да "прогнозираме" и това, което ще измери съвременният електромер.
Бях се литнал, явно. :prost:
  • 1
  • 2

Тема "Ток на импулсно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: