Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
fichtenweg - специалист
Така...ами да кажа все пак какви са и резултатите. Не се наложи да правя байпас за ръчен старт тъй като самото реле има такава функция, заедно с много други. През уикенда съм го настроил да се стартира на доста чести интервали, а през делниците около час преди да се приберем. Засега всичко е според очакваното
Малко късно прочитам за проблема ти - явно вече си намерил приемливо решение, но все пак да споделя.
В панелен апартамент използвам вентилатор от захранване за компютър, добре уплатнен в краищата, за да пасне на вентилационната тръба. Този вентилатор не е изключван 7-8 години. Захранването му, съм го пуснал от адаптер за постоянен ток на 4 или 6 волта (забравил съм вече) - т.е. вместо да вие на 12 волта е супер тих и не вижда зор и до сега не се е разбил. Като работи нон-стоп си смогва и въобще не мирише от миризмите на нито един съсед.
Спирам го само когато няма да сме в апартамента повече от 3-4 дни.

П.С. Все пак не е от обикновено захранване - 10 см в диаметър, а от по-фирмен стар компютър :) около 20 см в диаметър.
fichtenweg - специалист
благодаря за невероятната идея!!! Нищо че се включваш по-късно
тя тази моя идея подлежи на рационализации :-D
Колкото и добре да програмирам включването/изключването на сегашния вентилатор според съседските навици, понякога все успяват да ни изненадат.

изобщо не съм се сетил че може да се сложи такъв един по-голям вентилатор. В края на краищата май най-много това има значение - да работи така че все едно го няма, така че май в крайна сметка ще приложа идеята ти :2thumbs:

п.п. не бяха ли всички pc вентилатори на 12 V, как така си го включил на 5 V.

http://media.digikey.com/pdf/Data%20She ... 0x38mm.pdf

ето тук намерих нещо с много добри показатели

дори най-ниско продуктивния достига 300 м2 / час, което е предизвикателство за обикновените дрънчащи вентилатори за баня

...само трябва да сравня спрямо dB шум които сегашния има по тех. спец.

имам обаче известни съмнения че по-тих може и да не свърши работа - принципно ще изтласква въздух, но когато съседите си пуснат техните все едно ние нямаме вентилатор, затова съм решил да изпробвам с по-маломощен и тих и ако не свърши работа слагам един 5500 об/мин. Не съм съвсем сигурен, но май имаме съседи по етажа които са си включили кухненската аспирация на PVC въздуховода който е предвиден само за банята - и след като са замислили разпределение което не позволява включване на аспирацията на друго място, евентуални разговори с тях стават излишни.
zz_stefanov - майстор
http://www.mmotors.bg/bg/
От тези с клапа:
- предимства-наистина не се раздрънкват, с лагерчета са, клапата ефективно предпазва от миризмата на отдушника. Има варианти с таймер и влагомер за банята(изключва след като исуши). Ако се прави нова баня могат да се включат по три кабела, единия от които да е към осветлението - работи 5 минути след угасване на лампата, а ако е с влагомер докато исуши. Ако вече са прекарани само две жички има вариант за управление, като фото транзистор следи лампата и след угасване работи 5 минути;
- недостатъци усетени от мен - ако се прави разчет по таблицата за мощноста съобразно кубатурата на помещението, препоръчвам да се вземе по горния модел по мощност. Просто клапата е с пружинки, не се отваря изцяло от потока и дебита не е същия както без нея. Датчика на влагомера е капризен към мръсотия и аерозолни препарати като Саво например (това е нормално при мерене на влага) трябва да се чисти внимателно. Дозалепете гривната на клапата, че си стои само на лепенката "изберете българското" :)
niki_sap - специалист
Имам същия проблем, само че при мен не мирише на цигари, а на канал, просто когато атмосферното налягане се промени или духне по-силен вятър по покрива и ми връща всички миризми от тръбата.
Виждал съм вентилатори със щорички, които уплатняват плътно. Когато пуснеш ключа, те започват да дърпат, но без да отварят щорите - по този начин издърпват, каквото има от тръбата. След примерно 1 минута, отварят щоричките и продължават да дърпат.
Това нещо са ми го рекламирали преди повече от 10 години на Стройко и беше някаква невероятна сума - честно казано винаги съм се съмнявал в полезността му - ако някой е ползвал, нека сподели.
fichtenweg - специалист
истинското решение: колкото смешно и глупаво да звучи е един отвор в стената на банята, ако сте късметлии банята на апартамента ви да има външна стена. Запечатвате изхода на въздуховода за да не участвате в общия обмен на миризми и забравяте за проблема. Всички останали решения са компромис между шум и миризма.
zz_stefanov - майстор
Трябва много внимателно да се проучи проблема. В сегашния ми апартамент проблема ми е от това, че съм на предпоследния етаж и отдушника не тегли и вкарва чуждите миризми, вместо да ги изкарва на покрива. С тези вентилатори от горния ми пост си реших проблема. Имаше проблем и с миризмите от подовата розетка. Тя трябва да е налята с вода. И сега се случва при силен вятър да се издуха водата и да замирише от там.

На предния ми апартамент отдушника на банята си беше запушен и не излизаше на покрива. Сложих си вентилатор, но тогава си беше: на кого му е по силен, че да го набута на останалите :). Дано да нямате този проблем, защото външните стени на баните са рядкост. Е става и с окачени тавани и въздухопровои до външната стена.

За жалост проблемите не са само от миризмите, ако не се извежда влагата, при тези PVC дограми става страшно с мухъла.
niki_sap - специалист
Стефанов, кажи моля те произвбодител, модел за да знам какъв вентилатор да търся. В момента съм с някакви, които са ми сложени при строежа от стрителя, но имам чувството, че въобще не дърпат. А специално за тези със щоричките се притеснявам, че няма да уплатняват достатъчно добре и пак ще мирише. Та препоръчай.
zz_stefanov - майстор
Горе го посочих http://www.mmotors.bg/ има ги в магазините.
Варианти разни:
- с клапа и без клапа;
- без таймер;
- с таймер стариращ се от трети кабел свързан с осветлението;
- с таймер стартиращ се от фото датчик следящ осветлението (ако жичките към вентилатора са две);
- с някои от горните таймери и датчик за влага (изключва след като исуши помещението, ако е сухо работи само 5 мин.)
Пак ще напиша, че тази клапа е ефективна, но намалява дебита на вентилатора защото се отваря от потока въздух и е желателно да се избере по голям вентилатор (примерно ф 150 мм). В сайта има и каталози примерно: http://www.mmotors.bg/uploads/File/pdf_bg/mm-s.pdf
Има и други производители разбира се :)
niki_sap - специалист
Извинявай, не знам защо не съм видял линка.
В моя случай нямам пуснат допълнителен кабел до отдушника, така че остава варианта с друго отваряне.
Преподполагам, както повечето хора моя вентилатор е свързан на ключ. Това не ми е проблем и не мисля, че задължително да има фотоклетки и т.н. за да се пуска сам. По скоро се чудя, да търся ли вариант, като този, който са ми рекламирали - включваш го, но той не се отваря известно време за да издърпа каквото се е върнало по тръбата и тогава чат отваря и започва да дърпа от банята - или това не е нужно?
Днес ще ходя до Бриколаж и ще разпитам малко по-подробно и там - дано тия продавачи имат въобще идея за какво става дума.

Тема "съседски миризми от отдушника в банята. Какво да правим?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: