Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nikel - специалист
Днес си купих книгата "умната оранжерия"от Николай Курдюмов
В нея се описва автомат - проветрител. Служи за автоматично отваряне на прозорците на тавана на оранжерията.По описанието на автора представлява хидравличен цилиндър с лостова система.
При повишаване на температурата в оранжерията веществото в цилиндъра се разширява и буталото отваря прозореца и обратно.
Питането ми е някой знае ли какво може да е това вещество и какъв цилиндър да ползвам.
Ако има някой схема на това устройство да сподели.
Предварително Благодаря.
romanpm - майстор
Според мен е по-добре с подходяща ел. задвижка и термо-управление :)
8180 - майстор
В "истинските" оранжерии се прави с терморегулатор, мотор-редуктор и система от:
- вал, зъбни колела, зъбни рейки
или
- система от въжета и ролки

Първата, заради твърдата връзка с прозорците е по-устойчива на вятър, но и в двата случая трябва и за това да се мисли.
Мисля че мога да ти намеря и подаря регулатор (аналогов, без индикация, с две задания - ден/нощ) за целта, ако минеш на този вар. Ще трябва да си намериш датчик - Pl100 или Cu100. Сега се намират доста по-добри, но има особености за мотор-редуктор.
Доп. екстра към такава система е т.н. "сухо проветряване" при гранично високи стойности на Отн. влажност, заради опасност от плесени, мани и подобни.
Отоплява ли се тази оранжерия?
velsi - Почетен майстор
Иначе веществото мисля, че може да е някакъв фреон, но и така да е трудно ще го настроиш.
nikel - специалист
С електричество мога да го направя.Целта ми е да няма нищо общо с електричеството.При нас често спира тока и ако е с ел.задвижване ще ми изгорят доматите.

За хидро цилиндъра не дадох пълно обяснение.
Системата е с два хидроцилиндъра свързани с хидравличен мъркуч.
Работния цилиндър е с два пъти по малък обем.
Големия цилиндър изпълнява ролята на термо датчик
kaishew - специалист
Здравейте,и аз стигнах до този проблем и за сега сам решил да охлаждам с вентилатор.Не знам дали съм прав и дали ще се получи.Очаквам съвети и мнения от по опитни или патили.Nikel интересува ме тази книга от каде мога да я намеря.Предварително бла годаря ако помогнеш.На снимките се вижда какво горе долу съм направил.

Прикачен файл

Picture 126-1.jpg
Picture 126-1.jpg (219.49 KиБ) Видяна 6261 пъти

Прикачен файл

Picture 168-1.jpg
Picture 168-1.jpg (234.46 KиБ) Видяна 6260 пъти
nikel - специалист
И аз не съм много опитен ,но питам.Просто ме заинтригува как технически може да се реши проблема.Пробвах с вентилатор с термодатчик но дебита му се оказа малък.И все пак остава проблема с тока.Закупих си засенчваща мрежа 50% за лятато.Скоро ще я монтирам.Също и "Акрил" /нетъкан текстил /покритие против слана за картофите.Скоро ще си поръчвам и покритие против плевели.Капковото напояване го оставих за другата година.
Книгата я поръчваш от книжарница "Пингвините"или някоя друга виртуална книжарница по интернет.Струва 10 лв.+доставка 2-3 лв. и ти е решен въпроса.
Прочети я, има много интересни неща.Особенно основната идея на автора "От оранжерията трябва само да се събира готовата продукция другото оранжерията трябва да си го прави сама" /цитата е по памет /
Не съм я прочел до края /просто нямам време/ но очаквам още изненади когато я прочета.
nikel - специалист
Христос воскресе.
kaishew до къде стигна с оранжерията. Купи ли си книгата.
Днес сложих нетъкания текстил на картофите.
И да се похваля имам краставици 5 см,и домати колкото орех.
Късмет.

Тема "Помощ за автомат - проветрител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: