• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
И дума да не става за разочарование! Лазаре, имам си приказка която може би се отнася 100% за мен - тъп и упорит! Вие ми обяснявате някои ситуации при работа на котлите, но аз пък гледам какво става при мен. Един пример - в книжката на котела в къщи пише, че НЕ трябва да се пипа скоростта на вентилатора за минимална мощност - тя е ограничена на 1400 об./мин. Няколко пъти уцелвам котела, че същия този вентилатор работи с 1200 - 1250 об./мин. - много под долния минимум! От тук си мисля, че той се тормози - не работи както трябва. В същото време има висок разход на газ. Направих си труда и измерих помещенията в къщи... Обща квадратура на етажа и сутерена - 76 кв. м. което е 175 куб. м. отопляема площ. Кафето утре ще го измеря точно, сега не мога - пуснат е СОТ! Като направя съпоставка с това което ror ми е писал - малкия котел ще ми свърши работа!
ror написа:
liusien , .........
Аз също имам заведение, за тъговската зала имам изчислени 14кВ за 120м2 на височина 3.2м- 384м3 при наистина активна вентилация.......
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами значи за в къщи ти трябват около 10кВт - както ти казах по-рано. Дай утре да видим и барчето.
liusien - специалист
Премерих и барчето. То е32.25 кв. м. при височина 2.35 или около 76 куб. м. Не е голямо и продължавам да си мисля за котела 15/15 киловата... Мисля си - той ще е! А дали?... :?
ror - специалист
liusien, още съм в сверата на теорията, не ползвам газ още, така че слушай Лазар :-D . Ама съм направил обстойна консултация по въпроса, не тук а в Рувекс и в Газкомфорт. Та все едно ти препредавам техните съвети, след известно предъвкване :wink:
liusien - специалист
ror написа:
liusien, още съм в сверата на теорията, не ползвам газ още, така че слушай Лазар :-D . Ама съм направил обстойна консултация по въпроса, не тук а в Рувекс и в Газкомфорт. Та все едно ти препредавам техните съвети, след известно предъвкване :wink:
С нетърпение очаквам "включване" от него!... :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
И какво се очаква от едно такова включване :) ? Моето виждане го казах вече. В къщи имаш топлозагуби 10кВт, в барчето имаш между 5 и 10кВт, като се има предвид вентилацията, да речен 7-8 (грубо). т.е. ти трябва 17-18кВт мощност на котела, за да компенсира тези загуби. Ако сложиш 15кВт котел, той няма да върши работа при сериозни студове, а през останалото време ще работи на мощност, близка до максималната. Ако си с 24кВт котел, пак можеш да го ограничиш на 15кВт и разходът и топлото ще са същите. Не знам какво друго очакваш да кажа. Нещо се изчерпах по темата. През уикенда няма да съм в нета, така че казвам чао до неделя вечер, живот и здраве!
liusien - специалист
LazarGanev написа:
И какво се очаква от едно такова включване :) ? Моето виждане го казах вече. В къщи имаш топлозагуби 10кВт, в барчето имаш между 5 и 10кВт, като се има предвид вентилацията, да речен 7-8 (грубо). т.е. ти трябва 17-18кВт мощност на котела, за да компенсира тези загуби. Ако сложиш 15кВт котел, той няма да върши работа при сериозни студове, а през останалото време ще работи на мощност, близка до максималната. Ако си с 24кВт котел, пак можеш да го ограничиш на 15кВт и разходът и топлото ще са същите. Не знам какво друго очакваш да кажа. Нещо се изчерпах по темата. През уикенда няма да съм в нета, така че казвам чао до неделя вечер, живот и здраве!
Добре, но ако сложа топлообменник "вода - въздух" на вентилацията вкарваща чист въздух? Колкото и да е в барчето ще влиза леко затоплен въздух който допълнително ще се подгрее от радиаторите. :? За да настоявам в коментарите си в последните постове за по-слабия котел 15/15 кВ имам и друго пред вид. Сегашния двуконтурен котел харчи страшно много газ като се пусне топлата вода за банята и кухнята. По-слабия котел има опция за управление на бойлер и разхода на газ е почти двойно по-малък, оттук и икономия на гориво /и сметки :razz: /.
vanko68 - специалист
Абе,пич,дали ще затоплиш входния въздух с топлообменник на вентилацията или пък с радиаторите,не е ли едно и също като разход на енергия??? Що се надяваш на нещо такова безплатно? Големи загуби-голям разход на газ-високи цени на газта-голяма сметка . Елементарно е.Нищо няма да направиш,без да си намалиш загубите.Слагаш си рекуператор на вентилацията,топлоизолация и добра дограма и тогава се надявай на резултат.
Да беше си сложил една термопомпа,щеше да ти е два пъти по-евтино,да не говорим за главоболията.
fbr - майстор
Ти какво , използваш намалението май? :-D
LazarGanev написа:
През уикенда няма да съм в нета!
2v6 - майстор
liusien написа:
...
За да настоявам в коментарите си в последните постове за по-слабия котел 15/15 кВ имам и друго пред вид. Сегашния двуконтурен котел харчи страшно много газ като се пусне топлата вода за банята и кухнята. По-слабия котел има опция за управление на бойлер и разхода на газ е почти двойно по-малък, оттук и икономия на гориво /и сметки :razz: /.
Ако за топла вода ползваш външен бойлер сметката ще се увеличи - обемните бойлери имат загуби, докато проточните почти никакви :idea:

Сметките сега са високи, заради високата цена на газта - 50% нагоре спрямо миналата зима :idea:

Като свалят цената на газта и се затопли времето ще ти падне сметката чувствително :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: