2v6 написа:Да де, но проточния като се запали котела за да сгрее водата, работи с максималната си мощност - 28 кВ, а другия, по-слаб котел да се сцепи от зор - повече от 15 кВ няма да вдигне като мощност!!! Още повече, че бойлера който със серпентина подгрява водата има изолация и така бързо няма да изстине. Преди време говорих с един от шефовете /до колкото разбрах/ в "Рувекс", и той ми се скара - защо не съм казал, че ще се захранва и барчето с топла вода и парно! Той ми каза, че по-добрия вариант за мен е да се сложи котел с бойлер около него!!! Ясно е, че цената на газта оказва сериозно влияние на сметките, но има значение и мощността на котела! Колкото по-мощен е той - толкова повече ще харчи! Модулацията си е едно на ръка - едно е да се модулира до минималната мощност от 7-8 кВ на този който е при мен сега, и друго - 3,2 кВ на по-слабия котел! Има разлика, нали? Като направим сметка /грубо/ на месец - имам икономия на мощност над 100 кВ само от разликата на котлите! В реалността може и да я няма тази разлика, но мисълта, че има такава опция - не е за подминаване.liusien написа:...Ако за топла вода ползваш външен бойлер сметката ще се увеличи - обемните бойлери имат загуби, докато проточните почти никакви
За да настоявам в коментарите си в последните постове за по-слабия котел 15/15 кВ имам и друго пред вид. Сегашния двуконтурен котел харчи страшно много газ като се пусне топлата вода за банята и кухнята. По-слабия котел има опция за управление на бойлер и разхода на газ е почти двойно по-малък, оттук и икономия на гориво /и сметки/.
![]()
Сметките сега са високи, заради високата цена на газта - 50% нагоре спрямо миналата зима
Като свалят цената на газта и се затопли времето ще ти падне сметката чувствително