• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
2v6 написа:
liusien написа:
...
За да настоявам в коментарите си в последните постове за по-слабия котел 15/15 кВ имам и друго пред вид. Сегашния двуконтурен котел харчи страшно много газ като се пусне топлата вода за банята и кухнята. По-слабия котел има опция за управление на бойлер и разхода на газ е почти двойно по-малък, оттук и икономия на гориво /и сметки :razz: /.
Ако за топла вода ползваш външен бойлер сметката ще се увеличи - обемните бойлери имат загуби, докато проточните почти никакви :idea:

Сметките сега са високи, заради високата цена на газта - 50% нагоре спрямо миналата зима :idea:

Като свалят цената на газта и се затопли времето ще ти падне сметката чувствително :)
Да де, но проточния като се запали котела за да сгрее водата, работи с максималната си мощност - 28 кВ, а другия, по-слаб котел да се сцепи от зор - повече от 15 кВ няма да вдигне като мощност!!! Още повече, че бойлера който със серпентина подгрява водата има изолация и така бързо няма да изстине. Преди време говорих с един от шефовете /до колкото разбрах/ в "Рувекс", и той ми се скара - защо не съм казал, че ще се захранва и барчето с топла вода и парно! Той ми каза, че по-добрия вариант за мен е да се сложи котел с бойлер около него!!! Ясно е, че цената на газта оказва сериозно влияние на сметките, но има значение и мощността на котела! Колкото по-мощен е той - толкова повече ще харчи! Модулацията си е едно на ръка - едно е да се модулира до минималната мощност от 7-8 кВ на този който е при мен сега, и друго - 3,2 кВ на по-слабия котел! Има разлика, нали? Като направим сметка /грубо/ на месец - имам икономия на мощност над 100 кВ само от разликата на котлите! В реалността може и да я няма тази разлика, но мисълта, че има такава опция - не е за подминаване. :wink:
vanko68 - специалист
И ти взе да ставаш специалист,ама колко си далече от истината,ти е бедна фантазията.
Как можеш да твърдиш,че по-мощния котел харчи повече ??? Ако нуждите ти в даден момент са 10 Квт ,няма НИКАКВОООООО значение дали котела ти е с 15 или 20 Квт макс. Ако има някаква разлика,тя ще се дължи на различното КПД при тези условия,но това като разлика в съвременните котли е пренебрежимо малко .
Пример встрани-вземаш две еднакви коли ,с различни по мощност мотори и ги засилваш с еднаква скорост,примерно 90 км/ч. Коя колко ще гори според теб? Имат еднаква нужда при тази скорост,да кажем 50 к.с.,еднакви са колите,еднакво тегло и съпротивление,еднакви по принцип двигатели-бензин примерно.Отговора е -ще харчат ЕДНАКВО,ако има разлика,ще е от разл. КПД на различните мотори.Само че тя тази разлика е 0,5-1,0 %.
liusien - специалист
vanko68 написа:
И ти взе да ставаш специалист,ама колко си далече от истината,ти е бедна фантазията.
Как можеш да твърдиш,че по-мощния котел харчи повече ??? Ако нуждите ти в даден момент са 10 Квт ,няма НИКАКВОООООО значение дали котела ти е с 15 или 20 Квт макс. Ако има някаква разлика,тя ще се дължи на различното КПД при тези условия,но това като разлика в съвременните котли е пренебрежимо малко .
Пример встрани-вземаш две еднакви коли ,с различни по мощност мотори и ги засилваш с еднаква скорост,примерно 90 км/ч. Коя колко ще гори според теб? Имат еднаква нужда при тази скорост,да кажем 50 к.с.,еднакви са колите,еднакво тегло и съпротивление,еднакви по принцип двигатели-бензин примерно.Отговора е -ще харчат ЕДНАКВО,ако има разлика,ще е от разл. КПД на различните мотори.Само че тя тази разлика е 0,5-1,0 %.
И сега? Пак аз виновен! Ванко, явно не си разбрал мисълта ми, че аз гледам следното - двуконтурния котел има долна граница 7-8 кВ - маломощния е с долна граница 3,2 кВ. Двуконтурния като прави БГВ работи с 28 кВ мощност, маломощния - с 15 кВ....... Ей тия дребни забележки гледам сега! Ясно ми е, че трябва изолация и нова дограма, но... едно по едно! :?

ПП - Ако дойде ден наполовина да разбирам колкото вие - обещавам да почерпя!!! :wink: :) :thumbs:
LazarGanev - "Велик майстор"
Остави половината, ами кажи как да ти обясним, че се заблуждаваш :) ? Долната граница има значение за малки и добре изолирани жилища, чиито топлозагуби са съизмерими с долната граница на мощност на котела. При тебе нуждите от топлина са големи и котелът никога няма да работи на 4-5кВт, а на 10-15-20кВт - колкото ти са моментните загуби според сезона. Щом имаш нужда от 10кВт, за да се поддържа желаната температура, дали ще е с единия или с другия - разходът ще е все същия, защото КПД-то им е еднакво, разбираш ли. Няма значение, дали големия може или не може да работи с мощност 4 кВт - просто няма да му се налага. Колкото до БГВ - и там жестоко се заблуждаваш. Разходът за погряване на БГВ зависи единствено от количеството потребена вода. Ако ти ползваш 200л вода на ден, с големия котел ще ги подгрееш да речем за половин час, а с малкия - за 56мин, т.е. ще изразходваш еднакво количество ЕНЕРГИЯ. Друг е въпроса, че когато има заведение е препоръчително схемата с бойлер, защото осигурява по-голям дебит,но не и по-малък разход. Ще се опитам да не взимам повече отношение по въпроса, че се повтарям и ставам банален.
liusien - специалист
LazarGanev написа:
Остави половината, ами кажи как да ти обясним.............
Лазаре, повярвай - не съм искал да те дразня теб както и другите момчета! :sad: Разсъждавам пишейки, може да сбъркам - не съм професионалист за да навлизам в дебати и да се убеждаваме... Движещата ми мисъл е била следната - правиш инвестиция и очакваш след време някаква възвращаемост на средствата! При мен се получи обратния ефект - вместо полека да си връщам вложението, аз непрекъснато затъвам във все по-големи разходи! Не ми е приятно, повярвай ми! От тук започвам като облъчен да ровя, чудя се как да измисля и направя топлата вода... Това е, друго за сега няма. Чудя се как да се извиня може би за глупостите с които ви занимавам. Ще имам пред вид да си оправя /подменя/ тръбите и да събера малко пари за изолация и дограма....
Благодаря ви за съветите! Ако нещо пак :lol: не ми е ясно - ще ви пиша...
Не ме дразниш - аз също искам да ти помогна, както и всички, които взеха отношение. Случаят на joropet - авторът на тази тема беше съвсем друг - той се нуждаеше от котел с по-малка минимална мощност, защото са му малки нуждите и котелът работи на минимална мощност. Твоят котел работи на средна мощност, че и над средната - първо трябва да си намалиш загубите - това ти е основната задача. Разбира се трябва и този пламък да стане син - трябва да откриеш причината.Това е. Желая ти успех в борбата! :)
2v6 - майстор
liusien написа:
...
Да де, но проточния като се запали котела за да сгрее водата, работи с максималната си мощност - 28 кВ, а другия, по-слаб котел да се сцепи от зор - повече от 15 кВ няма да вдигне като мощност!!! Още повече, че бойлера който със серпентина подгрява водата има изолация и така бързо няма да изстине.
...
Максималната мощност е около 2-3 секунди. Знаеш ли колко газ се изгаря за това време при 28 и при 15 кВ? Всъщост знаеш ли колко ти е мощен котела?

Случвало ли се е едновременно да се къпе човек и да се точи топла вода някъде другаде? На каква мощност е работел котела в този случай?

Обемните бойлери са скъпи - като те притесняват парите защо се хвърляш на инвестиция като за още един газов котел?

Обемните бойлери имат постоянна загуба на енергия, независимо дали се харчи вода или не. Започва от 1 кВч за денонощие за 80 литра бойлер :idea:

Ти какъв обемен бойлер мислиш да вземеш?
liusien - специалист
2v6 написа:
.....

Максималната мощност е около 2-3 секунди. Знаеш ли колко газ се изгаря за това време при 28 и при 15 кВ? Всъщост знаеш ли колко ти е мощен котела?

Случвало ли се е едновременно да се къпе човек и да се точи топла вода някъде другаде? На каква мощност е работел котела в този случай?

Обемните бойлери са скъпи - като те притесняват парите защо се хвърляш на инвестиция като за още един газов котел?

Обемните бойлери имат постоянна загуба на енергия, независимо дали се харчи вода или не. Започва от 1 кВч за денонощие за 80 литра бойлер :idea:

Ти какъв обемен бойлер мислиш да вземеш?
Колко газ изгаря ли? Не знам. Котела е 24/28 кВ. 24 кВ за отопление и 28 кВ за БГВ. В момента БГВ е 42 градуса и поради тази причина гледаме да не се пускат допълнителни консуматори когато има някой в банята /не, че не се е случвало, де.../ Решил съм да не сменям котела като имам пред вид писаното по-горе! За сега ще ми остане като задача да си поправя трасетата на тръбите за парното, да направя топлообменник "вода - въздух", а по-нататък като събера пари /дано е по-скоро!/ да направя подмяна на дограмата и да направя изолация. Доколко разсъждавам правилно относно котела - идея си нямам! Дали да остане двуконтурния или да поискам да го сменя с друг, по-слаб или по-икономичен в комбинация с бойлер 80 литра до котела - съвсем се обърках... Ти ми пишеш едно, Лазар ме убеждава друго... Къде е истината - един Господ знае... :?
Къде видя разминаването? Аз също ти наблегнах, че няма да даваш по-малко пари за БГВ с обемен бойлер, ако си спомняш :) . Но ти казах, че е за предпочитане, заради комфорта, особено щом има и заведение. Както каза 2v6, обемния бойлер си има и загуби - например 1-1,5кВтч за денонощие, което е около 15-20 стотинки. Смятам, че това е пренебрежимо малко в сравнение с комфорта, който осигурява обемния бойлер, но нека това да си остане мое мнение. В зависимост от режима на ползване обаче, проточният принцип също може да води до оскъпяване - ако се ползва топла вода с малък дебит, котелът прегрява и изключва, и после пак пали - появява се т.нар. от мен синдром "цък-цък" и котелът пак влиза в преразход. Но това са едни теории, с които е по-добре да не занимаваме читателите. Да кажем просто, че и при единия, и при другия случай за БГВ се плаща толкова, колкото се потребява.
didko1234 - помощник
Нормално!!
1.Газа беше много разреден тогава.
2. Нещо ме съмнява даните на котела
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията: