Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
ППР стаби няма да мръдне , ако беше към Бургас без пари щеше да ти го направя да видите за какво говоря . Има една немска на Вефатерм огън не я гори , и др видове стават дори Турските .Само трябва да имате острилката за отстраняване на алуминиевата фаска там където се прави спойката на края на тръбата .
Spokoiniq - майстор
В тоя дух-ППР стаби за топла вода не се ли различават от тези ППР ползвани за щрангове на парно?От първите съм развивал щрангове на блок, ама не знам ограничението за температура дали ще понесе локално парно, не става дума за пиково загряване, а продължително?
mityom - специалист
както каза колегата vanko68 слагам тръби с алуминиева вложка в гофра. ф32 за 4те стаи и ф25 за 2те бани и бойлера директно до котлето. Фитингите им ще са на достъпно място, пък и както казва той с леки завои за да мога да ги подменя ако нещо не е наред по-нататък, ама дано да е ок всичко.
Само още нещо, има ли проблем гофрата да опира директно в камъните или да насипвам пясък около тръбите
Ако някъде бъркам казвайте сега щото ще взимам тръбите и ще ги полагам.
Другите щрангове са ми пак на 43мм, нама ли да имам проблем с новия pexal ф32мм, няма ли да е прекалено малък дебита му, той захранва 4 радиатора а другите 2 на ф43 метални по 2 радятора
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво говориш бе човек!? Какви са тези диаметри? Нали вече ще има помпа доколкото разбрах, а няма да е термосифонна? За 4 радиатора пускай ф26, а за 2 радиатора - ф20. И забрави, че ще можеш да извадиш ф32 от гофрата.
filmatoplo - майстор
Нямам им вяра на тези тр с алуминиевата вложка ,прегреят ли над 80 градуса прокапват спойките при истинало положение на водата . По принцип тези тръби се поставят в системи с по автоматизирани котли (газ,нафта)снабдени с регулиращи вентили не допускащи високи температури 85-90 гр и почти исключващи котли на твърдо гориво.Но в България всичко може .
filmatoplo - майстор
Лазар е прав , и на всяка цена усигуряване на резервно ел захранване на помпата чрез ЮПС.
Аз също ги недолюбвам и ги ползвам само в краен случай - ако клиентът държи на тях. Предпочитам да работя с Рехау (омрежен полиетилен) или с немските Fiber pipe, които са ППР с фибри за стабилизация, вместо ал. вложка, както и с мед.
mityom - специалист
имам в предвид, че другите щрангове остават същите ф43 и няма ли да се отрази това на дебита на новите макар и с помпа,системата ще остане отворена
Нали има кранове по системата, или поне по радиаторите - оттам се правят настройки
naskov - майстор
filmatoplo написа:
Нямам им вяра на тези тр с алуминиевата вложка ,прегреят ли над 80 градуса прокапват спойките при истинало положение на водата . По принцип тези тръби се поставят в системи с по автоматизирани котли (газ,нафта)снабдени с регулиращи вентили не допускащи високи температури 85-90 гр и почти исключващи котли на твърдо гориво.Но в България всичко може .
А на мен защо не капят и при 100гр. Нещо май фитингите ви са калпави.

Тема "подмяна на тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: