Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Темата я отделям от една друга тема за да се получи по-голяма яснота......на разбиращите и дискутиращи...желая успех....за останалите ще добавя само, че даже и темите в "Отопление" се наблюдават...
Успех!
rulom
===================================

Приех идеята на ръководството да отделим в отделна тема една започната важна дискусия - изборът на съвременен енергиен източник
Ванко, като как трябва да се наблегне на нощната енергия, че да стане разликата с газа 1ст. не стана ясно, ама нищо.
Не съм заклет газаджия, отворен съм на всякакви варианти на тема източници на топлина, дори и за мене в момента стои много остро този въпрос, че до къщата, която строя в момента няма газ. Къщата е многофамилна, нещо като кооперация. Имаш ли идея как да вкарам вътре 100-тина киловата отоплителна мощност. С твърдо гориво не ми се занимава, климатиците са персона нон грата, а и ел.мощността не достига засега, дори и за термопомпи, а и те са скъпо вложение. Някакви други идеи?
Последна промяна от LazarGanev на чет апр 09, 2009 9:59 pm, променено общо 2 пъти.
bad to the bone - специалист
Мислил ли си за мазут.
vanko68 - специалист
LazarGanev- Варианти:
1-помисли за нещо като нискоенергийните къщи.Инвестирай в изолации и дограми,а не в 100 Квт да помагаш на глобалното затопляне.
2-Соларни системи с дневен топлинен буфер
3- локална метанстанция.Любо Ганев е лидер с фирмата си Ремикс в тази област.
bad to the bone, не е приложим варианта на мазут, тъй като тези 100 кВт не са за един обект, а да речем 8-10. Сложно е да се прави инсталация с топломери, не ми се занимава с това. Уж имам отговор на запитване, че газа ще дойде до 2 години, ама не мога да бъда сигурен, само се надявам. Обмислях варианти с термопомпи вода-вода, зема-вода, ама "ноо кинти", пък и много проблеми, включително и законови.
vanko68,
1 - изолациите и дограмите ще ги има, стандартни, 5см, Ка-стъкла, ама все пак 50Вт/м² трудно се прескачат
2 - да разчитам на отопление от соларни системи през зимата е една ГОЛЯМА ЗАБЛУДА. Аз също ги предлагам и монтирам, но не мога да заблуждавам нито клиентите, нито пък мене си. Дори и да имаш такава, през зимата си требе котел (или термопомпа)
3 - локалната метанстанция е една от двата реалистични варианта. Имам опит в изграждането, но и там не е без проблеми и въпросителни. Другият вариант е пропан-бутан - в момента е евтин, но много му варира цената. С бутилки е хамалогия, ако си ги пълниш сам, а пък оставаш излъган чувам, ако ти ги носят. Сега проучвам варианта с цистерна и индивидуални разходомери. Но дори и да остане най-лесният и евтин начин - с бутилки, пак е несравнимо по-малка хамалогията отколкото на твърдо гориво.
vanko68 - специалист
"Стандартна" изолация няма.Ако за нас върха на лай...о са 5 см,отдавна в белите страни залагат по 20-30 см ,двукатна дограма с трислоен стъклопакет на всеки кат и се получава като резултат по-малко от 40 Квт/ч на м2 за отоплителния сезон.100 м2=4000 Квт/ч сезон х 10 ст с газ = 400лв/сезон.
Според Аустротерм за да се получи това ,си требе тавана на мазето да е с 10 см изолация,външните стени с 16,а тавана на посл.етаж с 26 см.
Веднага ще кажеш колко е голяма инвестицията.Разликата от 5 до 26 см е точно 20 лв/м2 ,и то само за посл.таван.по външните стени разликата е 10 лв/м2,ч в мазето-5 лв/м2 спрямо заложените от теб 5 см.За къща 2 ет по 100 м2 разликата излиза 4000 лв,което изобщо не е страшно като сума впредвид резултата.
Разгледай форума на СТС Солар да видиш как комплекс от 55 къщи в Канада,а тя си е студена страна,се отопляват зимата САМО на солари.Така ,че мита не е това,което беше.Че не ставало със солари де.
Определението "стандартна" е колкото за кавички, толкова и за без кавички, Замислих се дали да ги сложа и се отказах, защото за момента това е стандарта в Бг. За по-дебела изолация просто няма традиции - основно опит, но и материали. Иначе нямаше да се явяват теми като ТАЗИ.
Инвестициите също не са малко - имам да правя над 1000м² изолация. Ти смяташ разликата само като цена на стиропора, ами дюбели, лепило, труд. Ами още един кат дограма?. И ако ще спестявам 200лв на година от отопление на едно жилище - мерси, ще ме извините, ама няма да се усети, че и аз ще участвам в глобалното затопляне :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
Лазаре, честито! :) Не знаех че строиш. Успех! :thumbs:

То, темата е за отоплението, ама така или иначе я докарахте да изолации, та да си изпея и аз мойта песен и после млъквам. :mocken:
Не знам до къде сте я докарали с градежа и без да ми се ще да те вкарвам в тежки филми, ама що не обърнеш внимание на тухлите Поротерм (пак, може би?!).
По мои груби сметки в момента, един кв. м. от външните стени с Porotherm 38 N+F (изолация не е нужна) излиза около 6-8 лв. по-скъпо от добра друга тухла плюс изолацията. Имам предвид материали и труд. Хайде, да съм сбъркал - 10 кинта на квадрат да са... По 1000 кв. м., делено на N-броя жилища?!... За колко време ще си избиете инвестицията. Да не забравяме и това, че изолацията е с определен "живот", а другото е вечно.
:)
Master_Kenobi написа:
Лазаре, честито! :) Не знаех че строиш. Успех! :thumbs:

То, темата е за отоплението, ама така или иначе я докарахте да изолации, та да си изпея и аз мойта песен и после млъквам. :mocken:
Не знам до къде сте я докарали с градежа и без да ми се ще да те вкарвам в тежки филми, ама що не обърнеш внимание на тухлите Поротерм (пак, може би?!).
По мои груби сметки в момента, един кв. м. от външните стени с Porotherm 38 N+F (изолация не е нужна) излиза около 6-8 лв. по-скъпо от добра друга тухла плюс изолацията. Имам предвид материали и труд. Хайде, да съм сбъркал - 10 кинта на квадрат да са... По 1000 кв. м., делено на N-броя жилища?!... За колко време ще си избиете инвестицията. Да не забравяме и това, че изолацията е с определен "живот", а другото е вечно.
:)
Kenobi, няма по-свързани раздели от тези двата. Разбира се обсъждаме не толкова техническата част на изолациите, колкото топлотехническите им характеристики. За Поротерма може и да си прав, но въпросът не стои, тъй като етапът вече е сложена дограма и подготовка за изолация, другата седмица пристига скелето, а до 2-3 месеца трябва да влезе първият нетърпелив обитател, че го гонят от квартирата :-D .
Трафопоста нещо се бави, за лятото не е проблем, ама ей ся ще дойде зимата. Тъй че - давайте предложения. :)
ror - специалист
външна изолация със стиропор е голема глупост, нема го никаде по европата ама и аз се поддадох
EDI - майстор
Точно обратното - в цял свят се работи външна със EPS.

Тема "Как да се отопляваме?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: