• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
nivanov - специалист
И двамата грешите за по нещо ;> ЕмоЗ, филтъра на изходящия въздух е преди самия топлообменник, идеятя му е да го предпази от натъпкване с боклуци.
topurov, на теб пък принципите на пасивната къща не са ти ясни изобщо. Почвам с цитати от Passivhaus Institut:
For European passive construction, prerequisite to this capability is an annual heating requirement that is less than 15 kWh/(m²a) (4755 Btu/ft²/yr), not to be attained at the cost of an increase in use of energy for other purposes (e.g., electricity). Furthermore, the combined primary energy consumption of living area of a European passive house may not exceed 120 kWh/(m²a) (38039 Btu/ft²/yr) for heat, hot water and household electricity.
Това ти е отправната точка за проектирането на пасивна къща. Има още много изисквания, като херметичност, изолация и така нататък, но всичко това е следствие от горното.
Поредната ти грешка: за пасивна къща не се използва цялостна изолация от ЕПС, защото заложения живот на подобна изолация е по малък от времето на възвръщане на инвестицията. За изолация се ползва най често сандвич от обработено дърво и каменна вата, защото живота на този тип изолации е доста по голям от този на ЕПС. Има и сума ти решения с други типове изолация, но задължително с проектен живот минимум 15 години. Тук основната цел е да се докара такъв коефициент на топлопредаване, че необходимата енергия за климатизиране на къщата да не е по голяма от 10W/m2. Само в този случай вече рекуператора може да влезе в ролята си и да поддържа комфорта в дома. Вентилационната система не се байпасва лятото, защото тогава тя се използва за охлаждане на дома. Към нея задължително се предвиждат и устройства за доподгряване(доохлаждане) на въздуха до необходимата температура, регенерацията не ти е 100%, в най добрия случай стига до 92, но масовите рекуператори са с КПД около 80%.
Може да се пише още много по темата. Това, което си се заел да правиш, е по скоро нискоенергийна къща, но в никакъв случай не е пасивна. За второто ще ти се наложи да попрочетеш още доста, както и да седнеш да смяташ какво точно ти трябва, за да го постигнеш (бтв, бързата калкулация на пода показва, че ако плочата ти е 20 см. железобетон там отиваш на многоточие от изискванията за изолациите, колко точно ще те оставя сам да ги сметнеш, из форума има достатъчно писано как да го направиш).
Така че вместо да скачаш и да обясняваш, че всички нищо не знаят и само задават глупави въпроси, седни да разбереш какво точно си се заел да правиш и как да го постигнеш, без да правиш глупости.

Поздрави,
8180 - майстор
Колеги,
Струва ми се, че темата отива към "окепазяване". Започвате ненужно да "си ги мерите".
Авторът е написал:
topurov написа:
Ето го и моя проблем:
Започвам строеж на мечтаната къща, която ще е стандартно изпълнение (тухли и бетон), но планирам да я направя максимално близка до 'пасивния' стандарт
Виждам не се кани да участва в конкурс или др.

Който повече е чел, да му покаже/сметне, обясни и предпази от грешките (ако има такива), и от излишно "набутване".
Ще е полезна ВЗАИМОПОМОЩ за него и др. интересуващи се, което е основната цел на Форума.
А как точно ще се квалифицира творението му - все тая - те така си го искат: "Къща Топурови".:)
topurov - специалист
8180, благодаря! :prost:

Искам помощ за решаване на конкретен технически проблем, другото са празни приказки.. Всеки ми говори за изплащане, целесъобразност, постижимост и т.н.

Ми аз пък искам комфорт (на разумна цена). Икономисвам от тухли и други неща (като кофраж втора употреба например) и имам какво да влагам в изолации и глезотии. Може да не съм напълно 'пасивен', но ще се приближавам максимално до стандарта, който всъщност не ми самоцел.

Ще ви държа в течение с 'глупавия' си проект все пак. Може на някой да му е полезно.

Поздрави!
nivanov - специалист
такъв коефициент на топлопредаване, че необходимата енергия за климатизиране на къщата да не е по голяма от 10W/m2. Само в този случай вече рекуператора може да влезе в ролята си и да поддържа комфорта в дома
Сметни си го това като хората, защото иначе рекуператора ще е едно голямо разочарование. За да работи ефективно си иска определени условия ... иначе просто ще имаш болки във врата заради кофти термични потоци из къщата.
Поздрави,
Matchless - специалист
Сподели как ще се охлажда къщата с дръвчета,че ми ще ми е полезно това. :?
topurov - специалист
Охлаждане не е точния термин. По скоро предпазване от нагряване. Къщата ще е монолитна и самите тухли и бетон ще са относително хладни лятото и топли зимата (именно този ефект ме отказа от вътрешна изолация и си е сериозен плюс на монолитното строителство). Сериозната външна изолация пък ще предпазва от нагряване стените. Тук идва и ролята на широколистната растителност (аз съм се спрял на две липи например) - засажда се покрай южната фасада и лятото създава хубава сянка, която да спомогне допълнително. Зимата листата опадат и можем да използваме слънчевите лъчи да греят и ни топлят през прозорците (с к-стъкла).
Допълнително ще имам елемент на охлаждане от вентилационната система - ще вкарвам охладен от земята въздух и ще го разпределям из къщата.
vanko68 - специалист
Карай смело и не се притеснявай от това ,което правиш.Няма по-голямо удовлетворение накрая да кажеш -ТОВА аз го измислих и направих. Винаги ще се намират хора,които са " учили" и да ти казват " Това не се прави така,или това нямало да стане и бла-бла..."
Ако кажа на всезнаещите,че в Канада има комплекс от 55 къщи,които се топлят зимата от събрана толина в земен топлинен акумулатор през лятото от соларни покриви,ще припаднат от обяснения,че така не можело.Е,да,ама си може. В Габрово има чудак,който със соларна елцентрала захранва термопомпа ,сондажи,комбинирано със солари 100 Квт ,басейн за топлинен акумулатор , и на практика няма никакво вземане-даване с Енерго,ВиК и прочие.
Matchless - специалист
Да си засадя дърво пред прозореца не ме кефи,просто бих си сложил щори или козирка най много.Двайсет сантима изолация и две слънца да я нагряват едва ли ще има съществен ефект на вътрешната температура.Да се сравняваме с Канада едва ли е много удачно най малкото защото е мъъъъничко по на север и там стоят малко по различно нещата,а и соларните панели и тук ги има и немисля ,че някои е против това да се слагат.То и пирамиди в египет има ,но не е много удачно да се строят и тук.Подкрепям иначе решението да се пробват различни методи и комбинации,пък аз каквото и да си пиша няма значение,нека колегата да направи това което си е решил,за него си е не е за мен.
vanko68 - специалист
На село къщата още като малък ми правеше впечатление,че зимата е топла,а лятото хладна.Селото е в околностите на Русе,така че и лятото е лято,и зимата-зима. Първия етаж е от дялан камък 50 см,а втория е от два ката оплетени рогозки от двете страни на дървени рамки 15х15 см,а между тях-слама. Отвън-белосана с вар..Лятото през нощта къщата се охлади и денем като затворехме прозорците си беше направо студено цял ден,Зимата с една печка долу и комин през горните стаи ставаше баня.Имаше огромен орех ,засенчващ цялата къща.След като изсъхна и го отсякоха-вече не беше така комфортно. Явно си имаше влияние ореха,но като малък не съм го осъзнавал.
Matchless - специалист
Според мен дървото е правило повече завет от вятъра отколкото да предпазва от слънцето.Незнам точно какво се е променило и как е било при тази къща до русе.Затова питах как смята да охлажда къщата,мислех ,че ще се прави някакъв въздушен коридор с дърветата...Никой не го спира,щом е решил да засажда.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "ЕПС с дебелина 20 см - КАК ДА ГО ЗАКРЕПЯ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: