• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anton_ss - специалист
Накратко става въпрос за едно лабораторно котлонче с нагревател с общ и два за степените изводи,нищо особено до тук ,но защо е резистора от 4,7 к ,2Ват. паралелно на нагревателите?Това е въпроса за какво е сложен там.Ако е бил последователно свързан оригинално не е ли по логично ,ще намаля мощноста...защото в момента проблема е ,че прегрява въпреки,че има терморег и трябва да изкл.на250гр. Мощноста на нагревателите по табелката на уреда е 200вата.Съпротивлението на нагрвателите е 306 ом.и на двете степени. :?
Justy - майстор
За някакви нужди им е трябвало в изключено положение на котлона да протича нищожен ток. Може би само да се индицира, че уреда е включен в контакта.
Petyr - специалист
Justy написа:
За някакви нужди им е трябвало в изключено положение на котлона да протича нищожен ток. Може би само да се индицира, че уреда е включен в контакта.
Е как при изключено положение ще протича ток, като резистора е паралелно на нагревателя? Не протича ли само когато и нагревателя работи?
Justy - майстор
Верно, и аз спя и не чета както трябва. Последователно не става, защото 4,7 К ще пуска ток 0.0468 А. Съответно върху него ще се отделя мощност 10.29 W. И като е 2 W - ще грее. Да не е имало глимка последователно на съпротивлението?
anton_ss - специалист
Значи има и глимка но тя си има резистор много по-малък .Тя индикира и работата на уреда след терморегулатора.А 2ватовия 4,7к е в паралел с нагревателите и също е след терморег.Четерима колеги умувахме днес и нищо не измислихме.Уредите са два по принцип и от единия няма оплакване но другия...С ампер клещи измервам 1,2А.Ще пробвам термор.от фурна 50-350гр.Може да успея по плавно да настря гр.на изкл.
sandio2007 - напреднал
Здравейте!Свпротивлението най-вероятно е варистор ,но става и с обикновено.Слагат се само на прецизни уреди с цел гасене на искрите в терморегулатора при изключване/разряд на набраната енергия при по-висока индуктивност на нагревателя/.Остави го на мястото му!То удвлжава живота на терморегулатора!!
sandio2007 - напреднал
За терморегулатора -опитай с таквв от вулканизатор за авто-гуми!Много по-прецизни са.
anton_ss - специалист
А къде да търся такъв терморегулатор за авто-гуми? :?:
sandio2007 - напреднал
Труден ввпрос!Беше ми попаднал някога в рвцете,но сега просто не знам.
Justy - майстор
Може да е термистор - за линеаризация скалата на терморегулатора. Отпой го и го включи към охмер, след това го нагрей с поялник. И ни кажи резултата. Може и той да е причина за неточната работа на регулатора.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на нагревател и съпротивление-как и защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: