• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Fen - напреднал
Здравейте ! Реших да променя начина по който пускам и спирам помпата в градината . Досега това беше с помоща на един ротационнен ключ на растояние от помпата .Сега съм замислил да направя едно табло на стойка до помпата в което да има проста контакторна схема за управление с два бутона. КОнтактора който имам е 4 полюсен , двигателя ми е монофазаен 370 W булгарска помпичка . Въпроса ми е правилно ли е да прекарам само фазата на двигателя през контактора,а нулата да си е винаги вързана към него .,съответно и заземителния проводник ,който в слъчая при ме не си е пак нулата (нямам дефектнотокова защита)
Fen - напреднал
Добре де може да е странен въпроса ама хайде някой да каже нещо :? :-D
Palawnik - специалист
И що ти трябва на здрава глава болест? Нали знаеш приказката на шопа : "Щом е машина ще се счупи."
Тук логиката е същата. Ако ключа ти върши работа за какво ти е контактор?
Що се отнася до фазата и нулата. Както решиш. Важното третото жило, на защитния проводник PE, да не се прекъсва.
KingoftheROAD - специалист
Fen написа:
...правилно ли е да прекарам само фазата на двигателя през контактора,а нулата да си е винаги вързана към него .,съответно и заземителния проводник ,който в слъчая при ме не си е пак нулата (нямам дефектнотокова защита)...
Нулата няма смисъл да се пекъсва. Просто трябва да си сигурен че наистина е нулата, да не окаже някоя фаза, че тогава беля. Има начин да си пуснеш и заземяване за дефектнотокова защита. Забиваш един железен кол поне 1,50 в земята, посипваш малко сол около него и го поливаш с вода да попие. Пускаш поне 10 мм2 проводник до таблото и имаш земя :-) С него можеш да заземиш всичко и ако искаш и дефектнотова да си монтираш...
В. Петров - специалист
KingoftheROAD написа:
Нулата няма смисъл да се пекъсва. Просто трябва да си сигурен че наистина е нулата, да не окаже някоя фаза, че тогава беля. Има начин да си пуснеш и заземяване за дефектнотокова защита. Забиваш един железен кол поне 1,50 в земята, посипваш малко сол около него и го поливаш с вода да попие. Пускаш поне 10 мм2 проводник до таблото и имаш земя :-) С него можеш да заземиш всичко и ако искаш и дефектнотова да си монтираш...
Това, което си описал като заземяване се нарича система на заземяване TT. При тази система на заземяване поставянето на дефектнотоковата защита не е възможност, а е необходимост. Без дефектнотокова защита това с което "можеш да заземиш всичко" ще отвежда към земя малките утечки от тоководещите части, но при едно сериозно земно съединение цялата "заземена" конструкция ще се окаже "офазена". Всъщност за помпа може да не е необходимо да се забива кол, стига тръбите да са метални, част от тях да са закопани в почвата, да има сигурна галванична връзка между тръбите и помпата, а съпротивлението на целия този естествен заземител да бъде в допустимата норма. Съпротивлението се измерва със специален уред, но може да бъде измерено и по метода амперметър-волтметър с помощта на допълнителен източник на променлив ток. Без измерване понятието "имаш земя" има само пожелателен смисъл. Прекъсването на втория полюс (N проводника) има смисъл. Когато има два последователно свързани във веригата и синхронно действащи подвижни контакта изключвателната способност на системата е по-голяма, отколкото ако се използва само един подвижен контакт.
Милен - майстор
Таблото в което ти е контактора го заземяваш и зануляваш за по-сигурно. От него захранването на помпата се изпълнява с трижилен кабел като през контактора и ключа минават фазата и работната нула която се свързва с намотките. Заземяващия/зануляващия проводник без да се прекъсва НИКЪДЕ се свързва на корпуса на двигателя, в случая това ти е защитния проводник - т.е. - система TN-C-S. В този случай ако имаш желание може да си сложиш и дефектнотокова защита.
Ако ще се забиват колове по-добре е да не се слага сол, както споменаха по горе. Съпротивлението ще намалее но и по-бързо ще изгние заземителя, в случая е достатъчно и само овлажняване на почвата.
Въпроса ми е правилно ли е да прекарам само фазата на двигателя през контактора,а нулата да си е винаги вързана към него .,съответно и заземителния проводник ,който в слъчая при ме не си е пак нулата (нямам дефектнотокова защита)
В инсталация TN-C която е предвидена за ЗАНУЛЯВАНЕ, не се разрешава само заземяване на корпусите на машините без те да бъдат занулени. Така се избягва опасноста от попадане под опасно напрежение при едновременно допиране до занулен корпус и друг само заземен корпус, когато в последния се е появило корпусно съединение. Обратния случай - заземяване на занулени корпуси е напълно допустим, тъй като подобрява условията на безопасност, поради допълнителното заземяване на защитния проводник.
Fen - напреднал
Здравейте . Знам че ископах темата от преди година ..но да продалжа. Таблото с помпата си работи бес проблем през изминалото лято. Защитно зануляване си е вързано директно за корпуса на помпата ,с което може и да подобрявам в някаква степен самата работна нула :? .НО има една ситуация която ме притеснява и която може да се реши само с контактно разделяне и на защитната нула което по принцип е недопостимо тя да минава през контакти .Случая е когато не дай си боже отпадне нулата .......най лошия случай направо от трафопоста тогава ще тръгне бая голям ток , или пък ако нее добро съпротивлението на вериагата тръба -помпа ще има най малкото подпалени връски и нагорели кабели . Та да минава ли все пак занулителния защитен кабел прес констакт (на контактора) все пак :?
Justy - майстор
Забий поцинкован кол 1 м. в земята в близост до помпата и полей обилно. И това ще ти е заземяването. А нулата си я остави директна - не през контактора - само я отдели от корпуса.
stefan_gb - специалист
В твоя случаи е по добре работната нула да мине през контактора, при отпадане на нулата би трябвало тои да изключи и да прекъсне и фазата. Заземи си главното табло и си направи трипроводна инсталацията поне до този контакт за помпата ( предполагам че говориш за къща) след това знаеш ДТЗ 30 mA
  • 1
  • 2

Тема "Контактор за градиснка помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: