Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
topurov - специалист
Днес запазихме темпото и 'опукахме' три стени.
Първо анкерирахме отвесирани ребра за къщата, след това направихме рамките, сложихме ОСБ-то от външната страна и изправихме всяка от стените, като ги захващахме за водещите ребра по къщата и една с друга. Утре ще ги поукрепим още малко с някоя и друга спънка от ребро въпреки, че станаха моного здрави и стабилни стените.

Намеренията ни са да направим първо фасадите и покрива. Ще сложим 5 см ЕПС отвън, мазилка, дограма, врати и покрив - ще защитим 'къщето' от дъждовете.
След това ще продължим с интериора - 10 см вата в стените, ел. и ВиК инсталации, гипсокартон и паркет/теракот.

Housedoktor, височината на стълбите е 175 см.

Въпрос - как да осигуря ел. инсталацията в противопожарно отношение?

Прикачен файл

tretata stena.jpg
tretata stena.jpg (238.84 KиБ) Видяна 7223 пъти

Прикачен файл

prozorec.jpg
prozorec.jpg (231.87 KиБ) Видяна 7223 пъти

Прикачен файл

ankerirane za ku6tata.jpg
ankerirane za ku6tata.jpg (220.03 KиБ) Видяна 7223 пъти

Прикачен файл

purvata stena.jpg
purvata stena.jpg (225.34 KиБ) Видяна 7223 пъти

Прикачен файл

ramka na stenata.jpg
ramka na stenata.jpg (231.78 KиБ) Видяна 7223 пъти
housedoktor - майстор
Пратих ти на лично нещо полезно
topurov - специалист
Днес довършихме стените (външните са с ОСБ, вътрешните са само рамки, защото ще бъдат с ГК от двете страни) и наредихме ребрата за покрива.

Утре покриваме :-D .

Ще подходим малко нестандартно с покрива и се надявам да не допускаме голяма грешка - мисля да хванем под ребрата 'фибран' 2 см с рапидки, за да се получи нещо като 'корито'. След това ще сложим ватата между ребрата (върху 'фибрана'), ОСБ върху ребрата и от там по стандартния начин - мушама, битумни керемиди, челни дъски, улуци и т.н. и т.н.

По-нататък ще сложим гипсокартона на тавана направо върху 'фибрана' (по-точно под него) с по-дълги винтове, че да стигнат и до ребрата (рапидките по фибрана ще ги очертават).

Дали е удачен този способ :? ? Опита ще покаже.

Прикачен файл

pristroika.jpg
pristroika.jpg (244.64 KиБ) Видяна 7120 пъти

Прикачен файл

streha.jpg
streha.jpg (227.67 KиБ) Видяна 7120 пъти

Прикачен файл

pogled ot spalniata kum baniata.jpg
pogled ot spalniata kum baniata.jpg (236.7 KиБ) Видяна 7121 пъти

Прикачен файл

stena na baniata.jpg
stena na baniata.jpg (216.65 KиБ) Видяна 7120 пъти
vlad0 - специалист
Свалям ти шапка колега за ентусиазма, изпълнението и най-вече за бързината :2thumbs: . И аз така обичам - да се върши работа без много-много да се туткаме :-D
leonardo_vd - модератор
Всичко много ми хреса, особено качественния материал, но се питам дали наклона на покрива не е малък. :?
topurov - специалист
Вярно е - наклона не е от най-големите. За съжаление съм ограничен от старата къща - ребрата ми започват от възможно най-високата точка под стрехата й. От другата страна на ребрата ме ограничава височината на стените - в моя случай е 2 м. - на по-малко не се съгласяват 'инвеститорите' :wink: . Все пак имам около 11% наклон (40 см на 3.60 м).
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Знаете, че покривът на "старата" къща е за ремонт, нали?
hkoko - специалист
Браво само това мога да кажа за туда които сте хвърлили до тук.За покрива ще ти е полезна тази информация. http://www.izola-group.com/product8.html И ми е интересно защо не сте пуснали мръсен канал след като има чист.За стълбите малко е смешен и неправилен кофража и армирането се прави в другата посока ,напреко се слага само монтажна арматура.За ребтата на покрива - дано са 12х6 и на не повече от 50 см.Вижда се,че сте оставили челата им под прав ъгъл а това в последствие ще ви наклони челната дъска навътре.Ако не е късно начертайте ги с нивелация да са отвесни и го отрежете.От мен за хубаво и лошо това. :)
topurov - специалист
n_a написа:
Знаете, че покривът на "старата" къща е за ремонт, нали?
След Великден се започва 'одисеята' него.
topurov - специалист
Днес положихме 'обшивката' на покрива и челната дъска. Утре покриваме с битумни керемиди и слагаме улуците.

Заложихме на изпълнение тип 'сандвич' - 9 мм ОСБ-3, 2 см 'фибран', 9 мм ОСБ-3. След това битумна мушама (бая дебеличка купихме) и битумни керемиди. Ребрата са 4.5/11 и са през 60 см. Мисля, че стана доста добре.

Като цяло съм доволен от резултата до момента, а тепърва предстои 'разкрасяването'.

Прикачен файл

pokriv.jpg
pokriv.jpg (228.68 KиБ) Видяна 6986 пъти

Прикачен файл

streha.jpg
streha.jpg (220.24 KиБ) Видяна 6986 пъти

Прикачен файл

staia.jpg
staia.jpg (247.82 KиБ) Видяна 6986 пъти

Прикачен файл

fibran.jpg
fibran.jpg (240.21 KиБ) Видяна 6986 пъти