Емо, Ванка, направо <цензурирано> мамата на къщата ... Човека си прави тонове улеснения, създава си комфорт, вие двамата го пратихте да се грее на въглища и дърва ... Ако ще ги ползва от какъв зор са му всички останали екстри като рекуператори и т.н., като ще бъхти с мръсотията от горенето на тези продукти?
Дървата в камината е разбираемо, създава уют, а и честно казано не се сещам за нещо по приятно от открития огън зимата с чаша вино пред него, но изобщо не си представям високотехнологична къща, подобна на проекта, и собственика в ролята на огняра с въглищата ....
Изобщо не съм пращал Топуров в миналия век да се топли на въглища. Досега постовете ми са коментари на презумпцията на Емо за този вид отопление.Ако прочетеш малко по-назад,ще видиш,че Топуров го подкрепям изцяло.
Емо-ако ти някъде в БГ успееш да намериш сега дърва за пиролизен котел на цена 85 лв/ ТОН ,ти слагам софра по желания.Май си объркал понятието КУБИК с ТОН,а всички знаем ,че и кубика при търговците не е този истински кубик 1м х 1м х 1м и то плътен материал.Живея в Симеоново и долу на Околовръстното е пълно с дърва за огрев.Продават палета,водещи се за кубик с размери 100х80х80 см,което е 0,64 м3,а дървата,наредени хаотично са с тегло 250 -300 кг.Това е по сведения от първа ръка от познат склададжия. На тези 300 кг цената е 60-80 лв,в зависимост от вида на дървесината.
Във всички сравнителни таблици за отопление цената е сходна при въглища и дърва.
И за донбаските-да,има такива,но цената не е такава като на нашите брикети,така,че това не променя нещата.
Следващото-не може от една примерна къща с форма на КУБ 10х15х9 м ( според мен е паралелепипед,ама айде) и без нищо от това,което съм казал като ДРЕБНИ подробности,да даваш някакви оценки за срокове и инвестиции по простата причина,че такова животно като твоето нема и нема да има никога.