• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
greentree - специалист
Колеги,някой може ли да даде мнение за плочата на двуетажна къща,но с гредоред!? Къщата ще е сглобена от сандвич панели OSB/Вата/OSB,като искам да избегна максимално бетона .Вместо плоча,основата да бъде тип гредоред с бетонен пояс .Въздушното пространство може да се посипе с перлит или други алтернативни изолационни източници.Незнам до колко да се запълни самата основа,но може би е добре да има и въздушно пространство.Знам,че за едноетажна става ,видях снимки на фирма „ МКМ “ ,но за двуетажна неможах нищо да намеря.
Последна промяна от greentree на съб апр 18, 2009 10:47 am, променено общо 3 пъти.
n.nikoloff - специалист
Имаш много варианти - може да се направи ивичен фундамент и съответно подова дървена конструкция. Може да се направи дори и стълбчат фундамент - още по-малко бетон. А има вариант и за още по-малко бетон, ама за това - друг път - след като ми излезе свидетелството за полезен модем от Патентното ведомство.
greentree - специалист
Нещо такова ?

Прикачен файл

shumen_day1_02.jpg
shumen_day1_02.jpg (97.21 KиБ) Видяна 9762 пъти
greentree - специалист
Няма ли опасност гредите да увиснат?Или по-добре да се ползват лепени греди?Идеята е ,къщата да е по-топла ,а и сам бих се справил доста по-бързо.
n.nikoloff - специалист
По принцип се ползват дървени трегери , но поради факта, че дървения материал падна като цена може и слепени греди през 600 мм , а дебелината - около 300мм.

Ето и друг вариант - http://forum.ecohome.bg/viewtopic.php?f=25&t=60
ribnikolaevi - майстор
По въпроса за провисването - просто се изчислява.
искам да ти обърна внимание на нещо. По бетона толкова близо до земната повърхност често се качва капилярна влага. Т.е. - трябва да изолираш дървената конструкция от тази влага. Също и пространстото под къщата от подпочвените води, като второто става най-добре с дренаж. За първото - хидроизолация, нека по-опитните ти кажат точно как се прави.
Saratov - помощник
Към горното мнение бих добавил да инпрегнираш гредите с някои от лаковете на деко примерно,или която фирма избереш.Така и да има влага от подочвени води или каквато и да била,ще имаш гаранция че гредитети няма да мръднат .
n.nikoloff - специалист
Ако фундамента е ивичен - оставят се светли отвори във вертикалния контур под нивото на пода за обветряне на обема под подовата конструкция. Иначе бетона на ивичния фундамент контактува чрез най-обикновена битумна мембрана за газопламъчно полагане, разрязана на ивици и положена по хоризонталния контур на ивичния фундамент.
vlad0 - специалист
Добре де, а защо толкова силно желаеш да избегнеш бетона, какво не му харесваш? :? . Не ме разбирай погрешно - не искам да те разубедя а просто ми е любопитно защо бягаш от него, природосъобразност или нещо друго?
greentree - специалист
Опитвам се да направя къщата доколкото е възможно нискоенергийна.Ако направя бетонна полоча,това значи много повече топлоизолация да се ползва за основите ,мисля,че разходите за матеряли и човекочаса ще са по-големи,а и сам по този начин бих се справил доста по-бързо.Нямам крайни решения още,но неискам да правя къща,за която ще съжалявам във времето за допусната груба грешка,затова моля за повече компетентни мнения,но нека незабравяме,че става въпрос за ДВУЕТАЖНА къща,предполагам,че ще има значителни различия от фундамент за едноетажна.Може би поясите трябва да са съобразени и със стените на втория етаж или при положение ,че конструкцията е дървена,може да стане и като приложената снимка от мен в по-горния пост?
Последна промяна от greentree на вт апр 14, 2009 11:02 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Плюсове и минуси за основата на къща с гредоред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: