• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Petyr - специалист
sstefanov написа:
За по-добро изглаждане сложи по-голям кондензатор. 470 микро при ток 0.67А май ще е малко. Пробвай го и ако диодите мигат сложи по-голям.
Между кондензатора и диодите сложи токоограничаващ резистор (сметни си го по закона на Ом). Стойността му зависи от изправеното напрежение под товар.
Мерси.
А дали ще мога да го хвана това мигане? Или направо да сложа паралелно два за по-сигурно?

А за токоограничаващия резистор, смятам да видя, като натоваря 60 ватовия трансформатор с 1,4 апмера дали ще може да захрани 4 последователни светодиода - 13,4 волта. И ако не успее, то колко ампера ще отиват, защото не искам да ги мъча светодиодите. Ако вместо 0,67 светят добре и на 0,5А то може и да ги оставя така. И без друго банята е 4 кв, а 8-те диода би трябвало да се равняват на 160 ватова ЛНЖ...

Ако обаче не успее да ги захрани, то ще трябва да слагам 3 диода и резистор.

Искам да попитам, ако сложа на първичната намотка един ключ от тези регулиращите се, то дали ще успея по този начин да регулирам тока през диодите?
sstefanov - майстор
Би трябвало да може да се регулира.
Ако трансформатора е електронен провери го дали става за димер.
Ако е обикновен - димера трябва да е за трансформатор (май).
Petyr - специалист
sstefanov написа:
Би трябвало да може да се регулира.
Ако трансформатора е електронен провери го дали става за димер.
Ако е обикновен - димера трябва да е за трансформатор (май).
Електронен е, как да го проверя дали става за димер? На Релко е 10 до 60 вата.

И да попитам електронния трансформатор мени ли си напрежението според товара или го държи на 12 волта?
sstefanov - майстор
Доколкото знам и съм виждал електронни, на тях пише "Dimmable" или нещо подобно. А иначе изходното напрежение не е стабилизирано (пак на тези, които съм виждал).

Сетих се още нещо: ако е електронен трафа диодите мисля че трябва да са бързодействащи (нека ме поправят ако греша) и след тях може да се сложи LC филтър с по-малък кондензатор отколкото на обикновения траф.
Petyr - специалист
Пак ще вляза в някакви филми, преди не успях да си направя токовия ограничител и ми го пратиха от Г.Оряховица :) сега пък май ще се откажа и ще сложа два адаптора от суичове по 1 ампер и ще зарежа трансформатора, греца и изглаждането...

Мерси за помощта :)
SystemeX - напреднал
Ето как се получи в хола осветлението със светодиоди вкарани в селиконови тръбички. Отгоре и от страни секцията светлините реагират на ниските честоти, а високите с бели + розов на цвят светодиоди. Използвал съм цветомузика хобикит, Диско бутилката на Абсолют осветана със светодиоди иии това е накратко .

Прикачен файл

Picture 208.JPG
.
Picture 208.JPG (51.6 KиБ) Видяна 9386 пъти

Прикачен файл

Picture 206.JPG
Picture 206.JPG (47.3 KиБ) Видяна 9386 пъти
Metalboy - напреднал
Въпросът ми е следният. Направих едни изчислиния със сайта който беше пуснат и ми се изписа че резисторът който трябва да ползвам е 68W. Имали толкова мащни разистори на пазара?
sstefanov - майстор
Дай да ги видим тия изчисления.
2v6 - майстор
Metalboy написа:
Въпросът ми е следният. Направих едни изчислиния със сайта който беше пуснат и ми се изписа че резисторът който трябва да ползвам е 68W. Имали толкова мащни разистори на пазара?
Резистори разбира се има всякакви, но цената им може да надхвърли тази на светодиодите.
За ограничение на тока може да се подбере лампа с нажежаема жичка - доста по-евтино и добро стабилизиране ще стане :-D
sstefanov - майстор
При 68 вата ми се струва или грешна схема или грешно изчисление (при обикновени светодиоди).
Пример: При 1 светодиод и 20 mA ток мощността резистора е около 4,5 вата.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: