• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Ramzes76 - помощник
Здравейте,
Искам , ако можете ,да ми опишете стъпка по стъпка решението на моя проблем, защото съм много зле с тази тема . Става въпрос за следната ситуация : имам парцел в планински район, на който ще правя 5 къщи с по една кухня и една баня . От ВиК ми дават само една тръба с ф25 /което е смешно/. В парцела има направен сондаж от бившите собственици и има тръба с водомер , от която до сега са поливали райграса си . Водата ми трябва само за домакински нужди / не питейна/. Какво трябва да направя ? Благодаря предварително за съветите !!!
lyki - специалист
За мен най логично звучи една малка постройка до сондажа която да побере хидрофор с помпа и водонапорен бидон от 150-200л.За 5 домакинства е напълно достатъчен.После със политилиенов маркуч се захранва всяка постройка.Разбира се по натам може да се помисли за изолация зависи по кое време на годината ще се използва системата.
Само не ми стана ясно защо на сондажа има водомер?
Водомера би трябвало да е на ВиК извода за парцела.
Стефан - майстор
Очаква се в скоро време и на сондажите, и на кладенците да сложат водомери :lol: На соларните инсталации - соларомери, а на вятърните генератори - ветромери. За да няма кражби. Хората просто са изпреварили времето.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ramzes76 написа:
Здравейте,
Искам , ако можете ,да ми опишете стъпка по стъпка решението на моя проблем, защото съм много зле с тази тема . Става въпрос за следната ситуация : имам парцел в планински район, на който ще правя 5 къщи с по една кухня и една баня . От ВиК ми дават само една тръба с ф25 /което е смешно/. В парцела има направен сондаж от бившите собственици и има тръба с водомер , от която до сега са поливали райграса си . Водата ми трябва само за домакински нужди / не питейна/. Какво трябва да направя ? Благодаря предварително за съветите !!!
Можеш да сложиш хидрофор, който да черпи директно от сондажа или пък да сложиш буферен съд 1-2 тона, който да се пълни от водопровода и хидрофора да смуче от него.
Time2Burn - специалист
За буферен съд съм съгласен, но не се знае състоянието на водата в сондажа. Не говоря за годността и за питейни нужди а за съдържанието на кал и варовик. У нас съм мислил доста за подобна инсталация, имам сондаж със непресъхващ кладенец, но просто водата е варовита. Рискувам да съсипя пералнята, казанчетата и всички батерии и смесители в къщата. Да не говорим че ако спре тока спира и водата. Специално в моя случай за 30 лева на половин година не си заслужава. Затова ви съветвам да си направите буферен съд който да се пълни с вода от водопровода, а пълначката за буферния съд да се постави непосредствено след водомера и веднага след нея - възвратния клапан. По този начин дори и след спиране на тока домакинствата ще продължават да си имат вода, и единствено при едновременна употреба на водата (при спрял ток) ще се усеща лек отлив на дебита...
Ами трябва да се изследва в ХЕИ - в много случаи водата от сондажа е много по-добра от тази във водопровода. Всъщност аз предлагам отворен буферен съд (не под налягане), снабден с поплавък за пълнене - или от тоалетно казанче, или електрически, който да управлява магнетвентил.
Ramzes76 - помощник
Благодарство на всички , които се включват с мнения и съвети !
Съседа , който живее там /от както се е родил / казва , че от ВиК са принудили бившия собственик да сложи водомер , иначе са искали да му спрат кранчето . На последното изложение *3те ключа* говорих с една фирма , която продава някаква машинка за омекотяване на водата . Те ме съветват да направя проба/анализ на водата , за да не повредя в последствие дом.уреди . Това със съда 1-2 тона ми звучи добре и мисля , че ще е достатъчно за 5те къщи . Притеснява ме факта , че мястото е в балкана и да не замръзне тази вода в съда , защото ше се ползват целогодишно от туристи ... Прочетох мнение за едно малко помещение и там да се направи цялата схема . Има достатъчно много място и мисля , че е най-разумно така да подходя . Поздрави на всички !
Ramzes76 написа:
Съседа , който живее там /от както се е родил / казва , че от ВиК са принудили бившия собственик да сложи водомер , иначе са искали да му спрат кранчето .
Я дай малко подробности - този водомер кой го отчита и за какво служат данните?
zliabili - специалист
Здравейте
Аз също имам проблем с хидрофора и стигнах до извода, че или той е дефектен или аз незнам как да го настроя. Говоря за китайски от Метро от 170лв.
Първоначално го свързах директно за сондата, както си е редно: вкарах един 1" маркуч с решетка и възвратен клапан на дъното в тръбата на сондата 1.5". Системата проработи, изключи и още преди да съм настроил пресостата и балона, престана да вдига достатъчно налягане. Максимума, който достига е 1бар.
Демонтирах го от шахтата и му пуснах вх тръба в един контейнер от 1т. на 1м. по-ниско от хидрофора, а на изхода свързах един маркуч, който прегъваики го създавам наглетяване,обезвъздуших, дебит има , но свия ли маркуча пак невдига повече от 1бар. Отворих го, но вътре нищо не се беше повредило или задръстило, турбината и охлюва са здрави. Балона съм го надувал при най-раслични налягания, без резултат.
Вие какво ще кажете или предложите?
Time2Burn - специалист
Ако изключва на един бар, иначе си работи нормално - проблема е в управлението. Отвори го и го снимай. Вътре има как да се настрои. Управлението се намира под един пласмасов капак, няма как да го объркаш. Там трябва да има начин да се настройва. Да си беше купил хубав хидрофор за 300 лева а не тоя боклук. Дано да е намален от управлението иначе е по - добре да го хвърлиш....
  • 1
  • 2

Тема "Нужда от пояснения за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: