• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ако тръбата която захранва входа на серпентината идва от доло няма проблеми , но ако идва отгоре и ако бойлера е с по висока температура от водата в системата ще започне гравитачно движение .В този случай ако тръбата идва от горе просто я спуснете 30 сантиметра да подмине входа на серпентината и я върнете в посока нагоре до входа , там сложете тетка с обезвъздушител -и готово . :)
null - специалист
Мерси за отговорите.
Захранващата и изходящата тръба на серпентина са по около 130см вертикални надолу от бойлера с обезвъдушител на най-високата точка. По-високо е от радиаторите.
С трипътния вентил с термоглава с изнесен сензор правя байпас на серпентината докато температурата на водата не стигне 50гр. и съответно когато спадне. Понеже сензора управляващ помпата е малко в страни от котела докато стигне до него 30гр в котела е 60 и тогава тръгва помпата. Абе въобще така съм си го направил, че сензора е на 30 и помпата върти понякога и малко по-хладка вода. За това ми е трипътния вентил.
Не съм си и помислял да използвам електрически клапан, защото бойлера е в банята, а тя е доста малка. Поне толкова, че като се къпе човек да я намокри цялата. Харесах си възможността да е чисто механично управлението.
filmatoplo - майстор
Защо сензора за помпата не е поставен на место от което ще мери реалната температура на водата в котела , защо е в страни .Значи трипътния вентил го ползваш като распределителен и така осигуряваш минимална входна температура на водата в серпентината , без обаче контрол на максималната .
null - специалист
Аз се опасявах от тая максимална температура. Все пак в котела е над 90градуса. Да не вземе да изпуска предпазния клапан прекалено често и да трябва да го сменям скоро и т.н. притеснения.
Е да ама не - термометъра на бойлера не е стигал над 65. Явно у нас не става :)
А сензора в мазето го слагах така, че да ми е удобно за монтаж и да не е над фукса за да не прогори кабелите. Докато разпалвам понякога го зачервявам :hot: Реално е на около метър от изхода на котела.
filmatoplo - майстор
Добре де, ако водата влизаща в серпентината е на 90 градуса то и водата в бойлера за час ще стане блиска до нея поне -85-87 градуса .
null - специалист
И аз така мислех, но нещо не е баш така и на практика не се получава. Дори и през нощта когато никой не пуска водата. Не мога да коментирам точността на приборите, пък и не ме притеснява нищо. В къщи е топло и има топла вода. Само се фукам :)
naskov - майстор
filmatoplo написа:
Добре де, ако водата влизаща в серпентината е на 90 градуса то и водата в бойлера за час ще стане блиска до нея поне -85-87 градуса .
И 95градуса да стане температурата на водата на бойлерите не им пречи. На SUN SYSTEM дори си го пише
filmatoplo - майстор
Точно тези ще се скапят при-90 гр-емайла ще се напука,най малко им исключва термозащитата и трябва ръчно рестартиране ако ще се включва ел нагреватела при нужда.
naskov - майстор
filmatoplo написа:
Точно тези ще се скапят при-90 гр-емайла ще се напука,най малко им исключва термозащитата и трябва ръчно рестартиране ако ще се включва ел нагреватела при нужда.
Аз наблягам на неръждаемите SUN SYSTEM и затова не съм имал проблеми с емайла. За термозащитата съм съгласен, че после трябва да се изкючи ръчно. При ТАТРАМАТ, които нямат неръждаеми модели също няма проблеми с високите температури, освен с термозащитата
filmatoplo - майстор
Неръждаемите от тази фирма са по фалшиви -неръждавейката се пука след време по шевовете от заварките -това не го ли знаеше .Инфо от техен човек.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Модел котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: