• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
null - специалист
Искам да попитам следното - имам една масичка направена от бук. С какво да я импрегнирам за да може да я оставя на двора на дъжда? Материала е парен бук.
И още един въпрос свързан с лакирането на същия материал. Направил съм люлеещо се конче. Цветът му е един много приятно розовеещ. Обаче, какъвто и лак да ползвам винаги розовото става кафеникаво. Има ли начин да го запазя?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Бук не е подходящ за влага. Изобщо.
Всички лакове са леко жълтеникави и в комбинация с розовото + мокрия ефект от лакирането... винаги ще ти е по-тъмно и по- в кафяво.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Хей! Ти си профи дърводелец!
null - специалист
мерси, но съм си любител
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Добре, любител, но поразгледах неща пипани от ръцете ти :) .
Букът е със ситна жила и твърд, много удобен за правени неща. Но силно се деформира от влагата. Затова го варят/парят, да му "втвърдят" власинките и да мърда по-малко. Но общо-взето става за ... подови настилки.
За навън е подходящ чам, че си е по рождение импрегниран. Смолиста дървесина е.
Другото което е. Природата регенерира. Естествените материали, знаеш "Прах при прахта..."
За под дъжда - пластмаса. Или скъпи за поддръжка, ръчна изработка, дървени...
Какъвто и лак да му сложиш, след 1-2 смени на сезони, ще прелакирваш.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Четенето на неродни езици много ме измаря. Особено дълги текстове.
Чел си ги, предполагам. Право ли си мисля, че тези масла искат постоянна грижа и поддръжка?
Прилича ми на едновремешните политури. Разкошна работа. Ноо си иска камериерката.
hygro - майстор
n_a написа:
Четенето на неродни езици много ме измаря. Особено дълги текстове.
Хайде и в тази тема да се повторя - инсталирай си бутон с Google-преводач:

http://translate.google.com/translate_tools?hl=bg

Не че действително превежда, ама поне смисъла се схваща... Ето например горната страница преведена. Честно казано, оригиналът е по-малко уморителен.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Гледам, оплакваш се, че се оплакваме... не бе, няма такова нещо :lol: :lol: :lol: . Аз няколко неродни езика ги чета по-добре от колкото някои четат родния. Ма не ми стига. Тънкостите ми бягат. А те правят нещата Неща. Тъй мисля.
Та кажи, сега, за тез масла. нали тук личен опит и лични мисли споделяме.
hygro - майстор
Директните ми наблюдения са свързани с тиковото масло, ама как да го препоръчам за букова масичка, като цената му е повече от на 12-годишно уиски...
:?

В конкретния случай бих грундирал със Sadolin Base, а след това навосъчаване на топло...
  • 1
  • 2

Тема "Импрегнация на бук" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: