• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13
Напишете въпрос свързан със санирането.
Matchless - специалист
Това за инертността го написах и аз ще го обясня ,а после ако може питай химика дали съм прав и ако не къде греша за да се поправя.Атома приема енергия (топлинна,кинетична) и електроните се въртят по бързо около ядрото,ако атомът събере достатъчно енергия от центробежната сила "литва" електрон и така освобождава бързо енергия.При инертните материали тази връзка с ядрото е по здрава и многат да приемат много повече енергия преди да истрелят електрон,затова си мисля ,че повече предпазва ръждата .За конвекцията не зависи само дебелината,зависи и големината.Просто прозореца не се нагрява равномерно,в стаята (зимата) горещият въздух е в горнната част,студения в долната,При малко стъкло няма да има съществена разлика,но при по високо ще има.От там и задвижването на въздуха в стъклопакета няма да е равмомерно,освен ако няма радиатор да го отоплява.Незнам какво точно е движението,но ме съмнява да е точно такова като на рисунките,по скоро е вихрово.
Takezo Sensey - модератор
Друг много съществен момент при избора на дограма е стъклопакета. Масово предлаганият към момента стъклопакет е двоен, с разстояние между стъклата от 16 мм и обикновено бяло стъкло. Този стъклопакет има лоши термоизолационни характеристики и често през студените дни по него се образува голямо количество конденз. Трябва да се знае, че за разлика от стените, при стъклопакетите преноса на енергия под формата на радиация (инфрачервено лъчение) е значителен и съставлява около 50% от общата енергия. За подобряване на коефициента на топлопреминаване се предлагат нискоемисийни(к-стъкла), които имат нанесено специално покритие, което възпрепятства инфрачервеното лъчение. Използването на двоен стъклопакет с к-стъкло и аргонов пълнеж осигурява два пъти по-добра изолация спрямо стандатния стъклопакет с бяло стъкло. Предлагат се и стъклопакети с увеличено разстояние между стъклата, с обща дебелина 36мм, а също така и тройни стъклопакети. Ето какви са коефицинетите на топлопреминаване на някои стъклопакети.
- двоен стъклопакет с бяло стъкло и дебелина 24мм - к = 2,8 w/m2k;
- двоен стъклопакет с к-стъкло, аргонов пълнеж и дебелина 24мм - к = 1,3 w/m2k;
- троен стъклопакет с к-стъкло, аргонов пълнеж и обща дебелина 36мм - к = 0,8 w/m2k;

Вижда се че когато избираме дограма, важно е да изберем както правилен профил, така и добър стъклопакет. Трябва да се има предвид, че дограмата предствалява една значителна част от външната фасада на жилището, поради което наложително е тя да бъде добре изолирана. Лошо изолираната дограма има по-висок коефицинет на топлопреминаване от неизолиран бетонен панел със същата площ. Нашата препоръка е да изберете минимум двоен стъклопакет с к-стъкла и PVC профил или алуминиев профил с термомост.

Качеството на обкова(панти, затварящ механизъм и др.) който се предалга на пазара е различно и също определя крайната цена на дограмата. Важно е при монтажа на дограмата, затвярянето да бъде добре регулирано, така че да не остават въждушни междини, които ще причинят големи загуби на енергия от конвекция и могат да обезмислят напълно всякакви термоизолации. Когато поръчвате дограма, поискайте да ви разяснят термоизолационните качествата на предлагания стъклопакет и профил.
За колко време се изплаща новата дограма?
За колко време и дали изобщо ще се изплати зависи от вида на новата дограма. Изплащането на дограмата може да стане само от икономия на топлинна енергия. Разбира се вие може да си смените дограмата поради ред други основателни причини, но само ако новата ви дограма превъзхожда по термоизолационни характеристики старата, може да се говори за самоизплащане на себестойността. На практика предлаганите на пазара оникновени дограми с двоен стъклопакет с дебелина 24мм и бяло стъкло с дебелина 4мм, при които стъклопакета е запълнен с обезвлажнен въждух, не предлагат по-добра изолация от добре прогонената стара дървена дограма, с разстояние между стъклата 36мм - дори напротив, те имат по-лоши топлоизолационни свойства. Ефекта от спестяването на топлина при тях се дължи единствено на тяхното по-добро уплътнение, което не допуска топлината да излиза от жилището с въздушните маси. За да постигнете някакъв иконмически ефект от смяната на дограмата, трябва да изберете такава със значително по-добри термоизолационни свойства. На пазара се предлагат PVC профили с коефициент на топлопреминаване к = 1 w/m2k и тройни стъклопакети с к-стъкло и аргонов пълеж с коефициент к = 0,8 w/m2k, който е около три пъти по-нисък от този на стандартните дограми. На практика ако вашата стара дървена дограма е добре уплътнена и годна за експлоатация, безмислено е да я подменяте със стандартен клас нова PVC дограма.
От какво зависи появата конденза по стъклопакета?
Появата на конденз зависи от два фактора - относителната влажност на въздуха в помещението и температурата на повърхността на стъклопакета. Във всяко обитаемо помещение се отделя някакво количество водни пари поради различни причини - човешкото тяло например, отделя около 40гр на час при температура от 20 градуса по целзий. Други причини са невентилирани мокри помещения, готвене, гладене, сушене. За да се избегне конденза по стъклопакетите влагата трябда да се подържа в нормални граници чрез технически и организационни мерки - монтиране на вентиатори, аспиратори, избягване на сушене на дрехи и др. Другият важен фактор е температурата на стъклопакета - ако тя е по-ниска от точката на орояване за дадена влажност на въздуха ще се образува конденз. Повишаването на температурата може да стане чрез използването на качествен стъклопакет с добри термоизолационни характеристики или чрез отопляването му. При наличието на работещ радиатор, разположен по цялата дължина под прозореца, образуването на конденз е невъзможно.
Matchless - специалист
Мечо пух много правилно го е написал.От това което такезо написа си мисля обаче ,че графиката не е пълна.Може би при 24мм пада а при36 пак се вдига.При троен стъклопакет тези стойности 0,8 ги четох за стъклопакет с 2 к-стъкла
bigshop - специалист
Да добавя нещо за разстоянието между стъклата.
При конвекцията флуида се движи и предава топлината. Скоростта на флуида до стъклото е нула, а с отдалечаването от него скоростта нараства. Това се нарича граничен слой и дебелината му зависи от различни фактори. Когато разстоянието между стъклата е малко, скоростта на флуида не може да достигне "номиналната" си скорост. Когато разстоянието е голямо, то флуида може да се равихри и да предава много топлина.
pipbel - майстор
При троен стъклопакет тези стойности 0,8 ги четох за стъклопакет с 2 к-стъкла
Абе на мене що никой не ми каза на времето че можело да поръчам СП с 2 К стъкла ? :x

Сложил съм навсякъде двоен СП ( с 3 стъкла) 32мм като само едното е К. Дават му U 1.2-1.3 , ама друго би било ако беше 0.8-0.9

Изчислил съм си че 32.7% от топлозагубите ми сега са през дограмата.
Едно решение за СП с 2К стъкла би ми спестило около 1000 kwh на отпл.сезон или около 160 лв годишно. Щеше да се изплати за нула време евентуалното оскъпяване на СП. Язък ! :evil:
8180 - майстор
pipbel написа:
Щеше да се изплати за нула време евентуалното оскъпяване на СП. Язък ! :evil:
Според мен, можеш спокойно и весело да посрещнеш Великден. :)

Аз имам гадния навик да си заострям зрението, когато многословно искат да ми вземат пари. Та, ако четеш внимателно, сметни и някакви парици за:
"Нашата препоръка е да изберете минимум двоен стъклопакет с к-стъкла и PVC профил или алуминиев профил с термомост."

Това ще се изплати по-бързо. :?
vanko68 - специалист
Винаги съм се питал-защо казват С ТЕРМОМОСТ,когато правилното е С ПРЕКЪСНАТ ТЕРМОМОСТ. От първото човек остава с впечатлението,че нарочно са го направили термомоста => по-добро топло- и студопреминаване,а уж гоним обратното.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Хе-хе, в началото си каваха "прекъснат темомост", нооо нали езикът върви към опростяване...
ribnikolaevi - майстор
pipbel написа:
При троен стъклопакет тези стойности 0,8 ги четох за стъклопакет с 2 к-стъкла
Абе на мене що никой не ми каза на времето че можело да поръчам СП с 2 К стъкла ? :x

Сложил съм навсякъде двоен СП ( с 3 стъкла) 32мм като само едното е К. Дават му U 1.2-1.3 , ама друго би било ако беше 0.8-0.9

Изчислил съм си че 32.7% от топлозагубите ми сега са през дограмата.
Едно решение за СП с 2К стъкла би ми спестило около 1000 kwh на отпл.сезон или около 160 лв годишно. Щеше да се изплати за нула време евентуалното оскъпяване на СП. Язък ! :evil:
Защо ми се струва че две Ка-стъкла са като да се гледаш в огледало, а зад това огледало има поставено още едно - т.е. - безполезна работа.

Всъщност, възниква въпросът за ефективността на това покритие, което връща дългите вълни /инфрачервените/ обратно в стаята.

Някой има ли данни по този въпрос?
ribnikolaevi - майстор
Matchless написа:
Мечо пух много правилно го е написал.От това което такезо написа си мисля обаче ,че графиката не е пълна.Може би при 24мм пада а при36 пак се вдига.При троен стъклопакет тези стойности 0,8 ги четох за стъклопакет с 2 к-стъкла
Имам едно питане: Тези стойности за коефициента к на стъклопанети с Ка-стъкло важат ли и за топлия сезон, когато целта на дограмата е да задържа топлината отвън?
Имам чувството, че лятото този показател ще е значително по-лош?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 13

Тема "Нискоемисионно Ка стъкло, съвети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: