Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
Здравейте,
Интересува ме накой има ли преки впечатления от използването на предпазители и дефектнотокови защити на CHINT и ELMARK. Трябва да изпълня едно табло, като условието е да е по-евтино и разбира се с достатъчно качество да си изпълнява ролята. Това ме навежда на мисълта да използвам горните две марки, които са в един ценови диапазон. Първата е китайска а втората уж българска. Чувал съм лоши отзиви за българската и за сега клоня към китайската.

http://www.elmarkgroup.eu/bg/
http://www.semo.bg/chint/1024/viz_izbor.php

Ще съм благодарен на мнения на хора имащи наблюдение върху работата на изделията на тези две фирми.
sasooooooooo - "специалист"
Ел марк принципно са американска марка, но явно се произвеждат у нас под лиценз. В къщи предпазителите ми са такива. От давна се каня да ги сменя, защото дори и на външен вид не ми вдъхват доверие. НЯколко пъти фурната даваше на късо и всеки път освен апартаментния предпазител в къщи, падаше и този във входното табло /АВВ/. Това е супер абсурдно, защото се налага да слизаш да включваш и долу. Та те така за тази марка, други наблюдения нямам.
Иначе на Ел марк ТАПчетата много ги харесвам, защото еврошината може да се коригира напред-назад и нагоре-надолу.
John - специалист
По-добре ,CHINT съотношението цена-качество е добро.Ако си решил ElMark,направо си вземи 2 комплекта.В София в магазин на Елком,видях корейски LSN на добра цена и според продавача били добри като качество.
По добре сега даи някои лев повече че после да нямаш ядове.Аз лично бих ти препоръчал да си сложиш Legrand от както си ги слошил нямам никакви ядове а и миналото лято цял търговски център напрахихме с такива и до сега още няма оплаквания
mirk - майстор
Legrand и другите подобни маркови са ясни. Въпроса е за по-евтини варианти и то основно за ДТЗ-тата. Проблема е че клиента не е склонен да инвестира за маркова техника и определено не му хареса крайната калкулация при този вариант. Спрял съм се на тия две марки понеже имам техни дистрибутори под ръка и няма да е сложно закупуването им например като корейските LSN.

И моето мнение за сега клони към Chint, по не за тях не съм чул лоши отзиви за разлика от Elmark. А гледам и местното енергодружество слага вече масово Chint в електромерните си табла.

Това с изключването от фурната за което говори sasooooooooo най вероятно е защото предпазителя е голям и характеристиките му се застъпват с тези на главния. Предполагам че ако се сложи такъв с характеристика В главния няма да пада ако той е характеристика С. Това го мисля тъй като и аз ще имам един 32А при главен С50А на Шнайдер. Правя си следната сметка максималния ток на сработване на 32А характеристика В е 5х32=160А, а минималния на главния при характеристика С е 5х50=250А. Так че предполагам няма да има лъжливи сработвания на главния при късо във веригата защитена с 32А тип В.
John - специалист
Проблема на sasoooo не е от различните характеристики С или В,а от това,че Елмарк не си отговарят на изписаните данни.
stefan_gb - специалист
Типично за българия всеки иска евтино и (качествено) направено табло ..... , а като стане дума за материяли се свиват като мишоци :lol: Колега mirk изпълни таблото точно по проект но с каквито материяли клиента ти иска и изобщо не се притесняваи за нищо!!! Работата ти и с китаиските , българските и с френските предпазители и ДТЗ ще е една и съща :). А междодругото аз съм за крива D

Добавено: Свидетел съм как в 10 подтабла Чинтовете не се справиха на ниво и вместо собственика да признае че сгреши с тях каза - ( да го е.... електротехника :lol: :lol: :lol:
Но и аз съм за Чинт пред Елмарк ....
Johny - майстор
Eлмарк стават само да се снимаш с тях. Вземи си Merlin Gerin. Ako сравниш цената с времето, през което ще ползваш апарата (20-30г.), ще видиш, че не са толкова скъпи.....
mirk - майстор
Така е работата е все тая, проблема е че човека ми е познат и искам да му угодя до колкото е възможно :-D
Предпазители може евентуално да му сложа български (Merlin Gerin) разликата до другите е около 2 лева. Така поне няма да ме псува после че се е запалил. Докато ДТЗ-та явно ще му слагам Chint. stefan_gb проект няма, мастора който е сменял инсталацията в апартамента го е одрусал едно хубаво, взел си парите предварително и изчезнал зарязвайки таблото. Та човека е на зор и на червено, иска да има ток и в момента може да преглътне някой не толкова добър бушон :lol: .
stefan_gb - специалист
Щом е така помогни на човека :)

Тема "CHINT или ELMARK" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: