• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
velmar - напреднал
Предварително се извинявам за супер лаишките въпроси, които ще задам, но наистина нищичко не разбирам от електроника :roll:
Та-живее в блок- ново строителство. Малко ни е на майната си блока в съседство с тъмна поляна и мургави "съседи" има из квартала...
Та сме решили с комшиите да си сложим няколко лампи по фасадата на блока, които да го осветяват и да не сме в средата на нищото.Идеята е да ги свържем към общия електромер, но- да стигнем до там. Гледаме някакви халогенни прожектори, които са по 20-ина лв и ни устройват идеално в ценово отношение.Обаче не знаем доколко ефективно ще бъде това решение и въобще- всякакви плюсове и минуси, които се сетите за видовете осв. тела ще са от голяма помощ.Блока е Г-образен и по първоначални планове в представите ни, ако сложим 5 лампи, 2 от които може да са с датчик, за да пестят ел. енергия....дали ще станат нещата :? Колко мощни да са, нещо друго специфично по монтажа?
Ако имате някакви други евтини предложения за осветление, моля- споделете ги
Petyr - специалист
Аз ще дам едно малко по-нестандартно предложение. Да сложите диодни прожектори. По дълъг живот имат (около 100 000 часа) и консумират около 10 пъти по-малко електроенергия. Единственият минус е цената - за еквивалент на 50 ватов прожектор (консумиращ около 5вата) дадох 50 лв.
Последна промяна от Petyr на чет апр 23, 2009 1:28 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Друг вариант при който осветлението ще е достатъчно, което е малко съмнително при диодните прожектори 50W на открито е прожектор или уличен осветител с натриева лампа високо налягане. Цветът на светлината е жълтеникав. Излъчваната светлина от 100W натриева лампа е колкото тази на 500W халогенна. Не случайно при модернизация на улични осветления използват точно такива лампи в осветителите. 5W диоден прожектор еквивалентен на 50W обикновена лампа ще свети като фенерче а и при тая цена не си струва. Използвай нещо което е изпитано и икономически оправдано. Натриевите лампи имат трайност над 16000 часа при 1500-2000 за обикновените халогенни.
Petyr - специалист
Каква е цената на една натриева лампа 100 вата, светеща за 500 и има ли по-слаби?

Диодните се изплащат от икономия на енергия за около 1-2 години, ако светят през цялата нощ, а отделно 100 000 часа означава над 22 години живот. 16 000 часа при натриевите излиза 4 години. Т.е. икономията им на енергия е около 2 пъти по-малка, а живота над 5 пъти по-малък в сравнение с диода. Остава единствено да се компенсира с цена, защото за 500 вата диоден прожектор ще трябват 10 по 50 вата или 500 лв.

А относно фенерчето, то един фар на кола е 50 вата и не свети като фенерче :) :) :)
Последна промяна от Petyr на чет апр 23, 2009 1:29 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
100W натриева лампа струва около 20лв, а 70ватовата е към 10лв. Тяло с такива лампи излиза около 70лв напълно окомплектовано. Една година има 8832 дни при 10 часа на година са 3650 работни часа, което при живот на лампата от 16000 часа е 4.4 години работа. А Sylvania предлагат лампи с живот до 30 000часа. http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1645

При диодите ти трябват 10 прожекторчета за да достигнеш светлината от един 500ватов халогенен който приемаме за база на сравнение. Ами ако ти трябват 5 броя по 500 ватови такива прожектори к'во правим коледна украса с редици диодни лампи ли. Просто е несериозно. Да не говорим и какви са светлотехническите характеристики на споменатите от теб прожектори и дали кривите им на излъчване са подходящи за външно осветление.

А една натриева лампа 400Вт за 25лв има светлинен добив над 52 000Lm, което за сравнение с халогенна 500W светлинен добив от 9500Lm което си е 1 прожектор за 100лв вместо 5 за общо 100лв. И като сложиш лампите и тока излиза че натриевия си е направо енергоспестяващ.

Досега не съм видял град модернизирал си осветлението с енергоспестяващо да е сложил диодни лампи. Диодите са хубави но за съжаление все още не стават за осветяване на големи площи. Може да си ги сложиш в антрето например, там наистина ще имат енергоспестяващ ефект.
stefan_gb - специалист
За такава задача бих използвал метал халоген 250 - 400 W
Petyr - специалист
Аз смятах с 12 тъмни часа. С 10 диодите ще изкарат над 27 години. Срещу 4,4 за натриевите.

Не си прав, че не се ползват диодни, има улично осветление с фотоволтайчни елементи и там се ползва точно такова. Гледам че и у нас навлиза... :) http://ecomedia.bg/news/bulgaria-news/article/368

Аз имам от тези: http://maxlight.eu/?%CA%E0%F2%E0%EB%EE% ... 5%ED%E8%E5

Които се равняват на 60 вата. Т.е. 8 диодни прожектора, консумиращи 40 вата се равняват на една 100 ватова натриева лампа.

Може да направим проста сметка, като сравним един прожектор от твоите за 50 лв + 6 лампи по 20 лв. общо 170 лв. с 8 диодни прожектора за 400 лв. Т.е. разликата в цената е 230 лв.

Разликата в консумацията е 60 вата. Това за година при 10 часа на нощ прави 220 КВч. По 15 ст./КВч да вземем излизат 33 лв/година т.е. разликата се изплаща за 7 години. Доколкото знам за възвръщане на инвестиция, ако е над 10 години не е добре, а ако е под 10 е добре. :) Така че се оказва че си струва.

Отделно, с 8 прожектора можеш да разпределиш светлината където е необходима и например паркинга да го осветиш от 2-3 места, така че да няма участъци падащи се в сянка.

За осветеността нещо не ми е ясно, защото диодите са ги дали в кандели, а те май не могат да се конвертират в лумени... ???

За обобщение:
- ако съседите не могат да съберат никакви пари - взимай обикновенни халогенни и им сменяй крушките на няколко месеца и плащайте солени сметки за ток (при 500 вата са 274 лв/година).
- ако съберете малко повече пари, то слагайте натриеви, който издържат 4 години и пестят 5 пъти повече електроенергия (55 лв/година) .
- ако съберете достатачно пари, то слагайте диоди, които пестят 12 пъти повече електроенергия (23 лв/година).

ПП. За включване е добре да се ползва светочувствително реле - една грижа по-малко...
Последна промяна от Petyr на чет апр 23, 2009 1:29 am, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Виж к'во човека иска да освети поляната си да не го нападат мургавите... а не да си прави празнична украса. Предлагам му добро решение което ще му свърши работа. Например един прожектор 400Вт с натриева лампа на покрива на блока ще освети целия район поне на 500 метра така че всеки мангал да избяга.
А ти му предлагаш да закачи неизвестно количество диодчета които светят на тях си и правят само едно светло петно. Да не говорим че като сложиш и кабелите, трансформаторите за захранването им, да им търсиш място и т.н. То и затова са голямо изключение и масово в целия свят се използват натриеви лампи. А по голяма глупост от това да има улично осветление с фотоволтаични елементи не бях чул :lol: Значи за да свети диода му трябва фотоклетка, а на нея и трябва слънце, а тогава за какво ни е осветление :lol: или ще му слагаме и акумулатори и контролери за управлението им :lol: абе не си е работа. Като за идеята може и да го направят на едно място да си рекламират фирмите продуктите и да получат солидни комисионни съответните лица разрешили подобно нещо.

Я се огледай при вас в София като подменят осветителните тела какви лампи слагат и как светят вечер.

Моето предложение е Натриева лампа с високо налягане 400Вт например Филипс Имат трайност 32 000часа - 8 -9 години и свети с 56 500lm което е 6 прожектора по 500Вт. Светлиния ефект от нея никога не можеш да постигнеш с диодни лампички с ъгъл на излъчване 20градуса като тези на Petyr.

Продължението на тънките сметки на Petyr -

Диоден прожектор 5W отговаря на 60W обикновенна крушка а тя има светлинен поток 715lm http://www.svetlinatrade.com/ . Интересно защо не са дали този основен за сравняване на лампи параметър на диодната явно е по-малък и не е за казване, а тогава къде ще отиде рекламата че отговарят на 60W обикновенни.

56500/715=79 т.е. Една натриева 400W излъчва колкото 79 диодни по 50лв = 3950лв ще ти струва да излъчиш същата светлина с диодни лампи срещу 25лв за 1 натриева. Докато ти изгорят диодите ще смениш 5 натриеви - 125лв за около 20години. А 79те диодни се захранват от понижаващи трансформатори които имат собствена консумация на енергия неизвестна :-D А не се знае и колко трафа ще се сменят докато изкара диодната крушка. А ми се струва от линка че в цената не влизат захранващите трафчета и ако наистина е така сумата ще набъбне доста над 4000 :shock: за осветлението на една поляна. А въпросния натриев прожектор с лампата ще му излезе до 100лв.
8180 - майстор
Съгласен с Милен.
Бъркам се в разните способи на задаване на светлинния добив, но от собствени опити и сравнения в др. област, също съм на мнение, че светодиодите засега са само за по-специфични цели. В конкретните експерименти сравнявах обикновени луминисцентни тръби с диоди. Дори като пренебрегнем, че ме интересуваше сравнително насочено осветяване, диодите бяха поне 4-5х по-зле като осветяване. За консумацията съгласен, на първо гледане - в моите експерименти (при сравнения "на око") диодите бяха 3х икономични за сравним визуален резултат (за диоди - бели 10lm, 120о, 60mW).
Приличните "трафчета" за светоди за външни условия са ок. 50ст./W.

Положителен опит имам и с живачни лампи (светят бяло), за които не знам доколко се отличават от натриевите - мисля, че преди също се ползваха за улично. Може да са ги забранили нещо.
Халогена е беля работа, дори и с фирмени "крушки". Металхалогена (повечето билбордове са с него) по-бива, но е доста по-скъп.
Petyr - специалист
Изображение

Ето една фотоволтаична улична лампа, понеже виждам, че още не вярваш в съществуването им :)

За осветеността, този прожектор който имам, свети като фар на автомобил, а ако не се лъжа там крушката е 55 вата халогенна. Между другото виждам, че си фен на филипс, то и те произвежат и диодни лампи, ето един линк, да прочетеш на къде върви света :)
http://www.lighting.philips.com/in_en/g ... ng&lang=en

Просто според мен диодите са по-икономични. А за трафовете, защо не споменаваш за баластите при натриевите лампи, които доста греят, докато диодите може да ги навържеш от 8 до 16 последователно и не ти трябва нито траф нито нищо. :)

Ако наистина с една натриева крушка може да се освети целия квартал, то да действа така. Не са ми ясни тези лумени и кандели..

Пак казвам, тези лумени не са ми много ясни и ако наистина с 400 вата на покрива може да се освети всичко, в радиус 500 метра, то да не се чуди, решението е доста просто за реализация, а и само 18 лв на месец ще дава за ток.

8081, тези диодни прожектори нямат много общо с диодчетата на по 20 мА, дори и греят малко...

Милен, направи ми лошо впечатление това "при вас в София". Надявам се да не си повлиян от комплексарските спорове Провинция-София и от там да подведем човека. Ще се радвам ако намериш някакви данни за осветеността в лумени която отдават мощните светодиоди. А също и ако ми разясниш разликата между лумен и кандел и защо не може да се конвертира между двете.
Последна промяна от Petyr на чет апр 23, 2009 1:30 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "помощ за външно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: