Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vanko68 - специалист
Ако ми беше прочел поста от вчера,8.27 ам,това последното за траенето нямаше как да можеш да го ръснеш.
А,сега пък си изтрил частта от поста ти относно траенето.
Последна промяна от vanko68 на ср апр 22, 2009 6:37 pm, променено общо 1 път.
ivan_v - специалист
Фреонът е R 22 и всъщност ме интересуваше само дали споменатата доработка ще повиши КОПА . Инъче относно вариантът без помпа ще го обмисля и може и така да реализирам системата.
Кладенец обаче ще ми е трудно да направя ,но предполагам и една сонда ще свърши работа за инвертор 12 000 BTU . А водата е на 3 м от повърхността ( при работеща помпа 2 000 л/ч нивото пада с 10 см ).
И още един въпрос- климатикът ще го ползвам само за отопление, та по-добре ли ще е ако демонтирам четирипътния вентил ?
vanko68 - специалист
Ако си сигурен за режима,че ще работи само на топло-да,по-добре ще е без 4пътник.Ненужен е . Но ако по-някаква причина водното охлаждане се повреди,примерно помпа или ниско ниво на водата,и решиш да се върнешп към въздушното,няма да можеш без него.
2v6 - майстор
ivan_v написа:
Термопомпата всъщност е климатик на който съм направил възможност за топлообмен на външното тяло със сондажна вода (ТП вода-въздух).
Резултатите са много добри- климатикът е инверторен и при така направената доработка на най-ниската мощност на компресора ( 300 W ) и най-висока скорост на вентилатора на вътрешното тяло температурата на изходният въздух е 43 градуса.

Въпросът ми всъщност е дали ще може да се увеличи още COP ако се направи следното - температурата на фреона преди компресора предполагам е някъде около 10 градуса ( по данни климатикът може да работи при бъншна температура до 30 градуса ) , но ако тя се увеличи би трябвало да се увеличи и COP ( при равни други условия ). Начинът по който предполагам , че е възможно да се увеличи тази температура е като се направи топлинен мост между последните няколко метра на тръбата преди копресора ( до там температурата вече е 10 градуса от водата ) и тръбата която връща фреона от вътрешност тяло ( по- студета ).
Не разбирам от кондензни и изпарителни налягания ,затова ще съм благодарен за експертни мнения.
Това което си мислиш е практически да вземеш топлина от началото на тръбата и да я прехвърлиш в края. Така ли е :?:
ivan_v - специалист
Искам да взема топлина от тръбата ,която връща фреона от вътрешното тяло (топлината ,която вътрешното тяло не е успяло да предаде на въздуха ( предполагам ,че е поне 25-30 градуса )) и да я предам на тръбата непосредствено преди компресора (която вече е затоплена до 10 градуса от водния топлообменник ).
2v6 - майстор
ivan_v написа:
Искам да взема топлина от тръбата ,която връща фреона от вътрешното тяло (топлината ,която вътрешното тяло не е успяло да предаде на въздуха ( предполагам ,че е поне 25-30 градуса )) и да я предам на тръбата непосредствено преди компресора (която вече е затоплена до 10 градуса от водния топлообменник ).
На схемата тръбите заградени с червено ли искаш да контактуват?

Дължината в момента предполагам е около 2 педи.
Каква е идеята - да ги направиш 2-3 метра?

Прикачен файл

tp_diag1.GIF
Схема термопомпа режим отопление
tp_diag1.GIF (3.36 KиБ) Видяна 8186 пъти
ivan_v - специалист
Да , точно това имам предвид.
По принцип ще ми се наложи да местя външното тяло и ще добавя в съответните участъци по 2 метра тръба .
2v6 - майстор
ivan_v написа:
Да , точно това имам предвид.
По принцип ще ми се наложи да местя външното тяло и ще добавя в съответните участъци по 2 метра тръба .
Както виждаш на схемата от входа на външното тяло до входа на компресора има грубо казано една тръба. Загряваш и края за сметка на охлаждането на началото. Ще има следните минимални ефекти (с два метра тръба няма да има кой знае какъв топлообмен):
1. Спадане на температурата на фреона на вход на изпарителя - той ще работи на малко по-ниска температура. Ако не се осигури по-голям топлообмен с водата това ще намали КОП-а. За осигуряване на по-добър топлообмен ще е нужна допълнителна енергия.
2. 4-те допълнителни метра тръба ще доведат допълнително съпротивление, повече ток за транспортиране на фреон и от там по-нисък КОП.
3. Загряване на фреона на вход на компресора - увеличение на КОП-а.

Въпроса е дали енергията добита от 3 ще е по-голяма от тази загубена при 1 и 2 :?:
Според мен разликата ще е толкова малка, че не знам дали изобщо може да се измери :idea:
ivan_v - специалист
Благодаря на 2V6 за детаилния анализ , но на мен ми се струва , през тези два метра ще получа доста енергия. Все пак става въпрос за медни тръби с делта t 20 градуса.
2v6 - майстор
ivan_v написа:
Благодаря на 2V6 за детаилния анализ , но на мен ми се струва , през тези два метра ще получа доста енергия. Все пак става въпрос за медни тръби с делта t 20 градуса.
Добре - да предположим, че през тези 2 метра, ф10 тръба, ще преминава 200 W топлина от връщащия се фреон към фреона влизащ в компресора!
От къде мислиш, че ще дойде тази мощност?
С какъв фреон ти е климатика? Какви са в момента температурите на двете тръби?

Тема "Повишаване COP на термопомпа ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: