• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Dansaver - специалист
НЕ съм се ровил из сайта, само видях, че е много постен затова препоръчах другия за инфо.

И аз съм с Ей ви джи, но при мен не е "пищяла" това на снимката е някакъв ехе файл, откъде тръгва да се зарежда?
velsi - Почетен майстор
Сваля се в temp директорията. Започва да зарежда веднага след затваряне на сайта.
bibiqn - специалист
Nod 32 също показва троянски кон!!!

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (52.17 KиБ) Видяна 6455 пъти
trevora - специалист
Моля,ако е възможно колегите, които разбират от тези неща ,да видят сайта на "безвлага" и да изкажат мнението си за тези клапи.Според тях ще има ли някакъв ефект от тях?Държа много на мнението на 8180,както и на Велси и разбира се на всички останали ,които решат да споделят опит или и аз незнам............Благодаря предварително :)
8180 - майстор
trevora написа:
Моля,ако е възможно колегите, които разбират от тези неща ,да видят сайта на "безвлага" и да изкажат мнението си за тези клапи.Според тях ще има ли някакъв ефект от тях?Държа много на мнението на 8180,както и на Велси и разбира се на всички останали ,които решат да споделят опит или и аз незнам............Благодаря предварително :)
Ще се опитам накратко, но едва ли ще бъда изчерпателен.
Веднага ще кажа, че не съм специалист по проблемите, но доста съм проучвал за лични цели.
Изчетох почти целия сайт - действително, както каза някой е доста "агресивен". Карай-варай все като Мирча Кришан навремето го докарват до своите изделия. Особено трогателни са писанията в "Личен опит".
Намирам доста неточности в "Същност на проблема" и "Теория", които обаче НЕ ВЛИЯЯТ НА на направените практически изводи - последните като изключим постоянните намеци за "едиственото вярно" решение, приемам напълно. Няма да се разпростирам на това. Ще отбележа някои моменти на "подвеждаща реклама":

1. Тези устройства НЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ВЕНТИЛАЦИЯТА като такава. Те регулират количеството преминал въздух през специално отворените "дупки" (в дограмите/стените) в зависимост от влагата.
Това, ако работи не е лошо - би ни предпазило от ПРЕКАЛЕНА ВЕНТИЛАЦИЯ, и само тогава би спестило някой лев.
2. Приемам, че са доста интелигентни и съвремени "дупки" (а без последните няма как), но дали "триковете" с прорези в уплътненията и недозатваряне на дограмите не са също достатъчно ефективни и "безплатни", да кажат колегите, специалисти по дограми.
3. Правилно се разсъждава в сайта, че трябва да има циркулация на въздуха и обмяна със свеж такъв. За целта трябва да има входящи "дупки" (за мен подвеждащо написани "нагнетателни"), а също и изходящи (написани "всмукателни").
4. Само с изредените "дупки" би могло да се постигне ефект, ако системата е проектирана добре и използва естествената тяга на отдушниците (например). В противен случай са необходими вентилатори, които мимоходом се споменават (и предлагат) в сайта. Та рекламата, че не е необходима външна енергия е подвеждаща - касае САМО клапите.
5. Някои неточности в теоретичните изложения, мен лично ме навеждат на съмнения за рекламираната прецизност в работата - ако не бяха се разпростирали рекламно с грешки в основните понятия, бих бил по-доверчив.
6. Бих искал да "натъкна", че беззагубно управление на влагата не е възможно. В случая се разглежда обмен на влажен, топъл, мръсен вътрешен въздух със свеж и студен външен. Рекламното твърдение, че това може да стане в достатъчен обем, като температурата се понижи само с 1-2оС силно ме смущава. Това е почти непостижимо дори за по-сериозните устройства - т.н. рекуператори.

Заключение: С отчитане и разбиране на горните забележки (особено 1, 5 и 6), считам устройствата за полезни като принцип на действие, почти приемливи като цени, особено за проблемни жилища, където няма предвидено нещо друго и сега се търси решение.
И пак ще се повторя - тези устройства ще работят САМО когато имаме ИЗЛИШЪК В ЕФЕКТИВНОСТТА на вентилацията, управлявайки я и спестявайки ни ИЗЛИШНИТЕ РАЗХОДИ по допълнително отопление на свежия въздух.
Последното не е недостатък, защото поначало за да сме сигурни в резултата, трябва да се предвижда възможност за вентилация над минимума.

П.П. Пропуснах да отбележа, че макар и между другото, в сайта ПРАВИЛНО се споменава, че е най-добре притокът на свеж въздух да бъде към сухите помещания, а извеждането от влажните плюс съответната проходимост помежду им, което мисля за "Направи сам" е важно.
trevora - специалист
8180,много ти благодаря за отговора :) .Решихме да монтираме и да пробваме на детската стая ,която е по-проблемна.После ще споделя от личен опит :lol:
sasooooooooo - "специалист"
Успех. Дано получите ефекта, който желаете. Аз също много пъти съм си мислил дали да сложа или не. Никъде по сайта не споменават какво правим, ако на прозореца има комарници :? Обърнете внимание.
Жалко, че ще чакаме до зимата за резултата :wink: .
Dansaver - специалист
Към 8180 :thumbs: :thumbs: :thumbs: със всичко написано.
На този етап не ми се дават пари за рекуператор, но ако не остана доволен, от тези клапи /и всички други подобрения в апартамента/ следващата стъпка догодина ще бъде именно с-ма с рекуператор!!!

За озонирането и други 'нирания има доста интересни неща по сайта доколко са полезни.

При мене ще монтирам едното в хола, а другото в северната спалня.
Стените м/у хола, кухнята и коридора ги няма така,че циркулацията към двете мокри помещения е осигурена. Едното е с вентилатор без клапа да може да изкарва по малко въздух постоянно, а другото ми е с клапа защото комина дърпа много силно и усещах как топлото ми "заминава", ако усетя, че не ми стига вентилация ще я поосвободя и нея да диша постоянно. За момента изчаквам да си довърша външната изолация и мазилка за да издупча стените с боркорона на ф100, мисля че нямат други размери/към сони/
8180 - майстор
Dansaver написа:
За озонирането и други 'нирания има доста интересни неща по сайта доколко са полезни./
Ако това е въпрос:
За "озонирането" не се задълбочих в сайта. Не е лошо да погледнеш мненията на колегата Хигро - за мен бяха новост, пък и отново "пазарен" мит в някаква степен се очертава. Аз се доверявам на колегата повече.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%E7%EE%ED
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... D&start=15
Dansaver - специалист
Именно тези мнения имах предвид когато споменах за ползата от различни 'нирания, аз му се доверявам напълно!! /На Хигро имам впредвид/
Последна промяна от Dansaver на пет май 08, 2009 11:47 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: