Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gkolarov - помощник
Здравейте, апартамента ми е панелка и ел. таблото в апартамента0 ми е доста старо (не е сменяно откакто е построен блока - преди 27 години). Бушоните ми са от тези кръглите и когато се е случвало да горят са ги отваряли и са им слагали жички с произволна дебелина. Нямам проблеми с тока и с ел. таблото, но ми се струва добра идея да ги сменя с фабрични, които са си изчислени според спецификациите за безопасност. Проблема е че на самите бушони са се изтрили надписите за ампери и не знам какви да купя :? общо са ми 4, като под тях има надписи: осветление, контакти, контакт бойлер (на банята), усилени контакти кухня. Бушони с какви параметри да си взема? Питам ви, защото съм пълен лаик. Благодаря предварително :)
stefan_gb - специалист
1. Главен 50 А
2. Осветление 6А
3. Контакти 25А
4. Контакт и боилер 25А + ДТЗ 25А
5. Усилен контакт кухня 32А
Предполагам че токовите кръгове не само 4 така ли е ??
sasooooooooo - "специалист"
Отвори внимателно таблото и виж колко точно токови кръга имаш /ако проводниците са 10, значи 5 /, и с какво сечение на проводника са. На:
1,5мм2 взимаш 10А;
2,5мм2 - 16А;
4мм2 - 25А;
За главен - 63А.

Най-добре таблото да ти го преработи специалист.

--------------
gkolarov написа:
... е построен блока - преди 27 години)...
stefan_gb написа:
...4. Контакт и боилер 25А + ДТЗ 25А
mehanika - напреднал
осфетление 16а,контакти 25а,усилени контакти 32а,бойлер25а ако е 3000 вата,ако е повече се изчислява според мощноста на твоето табло в апартамента главия 50а,а на стълбищното табло при електромера 63а
Милен - майстор
sasooooooooo написа:
Отвори внимателно таблото и виж колко точно токови кръга имаш /ако проводниците са 10, значи 5 /, и с какво сечение на проводника са. На:
1,5мм2 взимаш 10А;
2,5мм2 - 16А;
4мм2 - 25А;
За главен - 63А.

Най-добре таблото да ти го преработи специалист.
Ето това е отговора. Предпазителите се слагат според кабела който защитават.
gkolarov - помощник
отидох в магазина с един от развъртяните бушони и се оказа, че за този размер предпазни капачки най-високия ампераж е 25 ампера, за повече трябвало по-широка капачка, която няма как да стане за моето табло. Взех три такива за всички контакти и един 16 амперов за осветлението. Сложих ги и за сега -около 2 часа няма проблеми. Благодаря на всички вас за отговорите ви :)
Милен - майстор
Ти с какво се осветяваш в апартамента. Да нямаш три киловата прожектори :lol: Какви са тия 16А на осветление. С такъв бушон ми е включен бойлера. А кабела колко квадрата е за това осветление замислили се. Смени го с 6А, най много 10А ако евентуално гори заедно с изгаряне на някоя лампа. И си вземи по 10 бройки резерва, не си струва за стотинки за предпазители да си запалиш жилището като слагаш тел.
Trifun - специалист
Аз ... само да вметна, че има такива предпазители и автоматични - като изключи, се натиска едно стърчащо ... не мога да намеря думата ... и предпазителя включва. Иначе си се завиват на стандартните гнезда.
Милен - майстор
Има наистина български такива http://www.bgcatalog.com/showcomp.php?c ... &did=47757 трудно се намират вече и цената им е около 10лв. а и колко са надеждни не е ясно. Ако ще слага автоматични по добре да не си хвърля парите за половинчати решения. Сменя таблото с ТАП и си слага нормални автоматични предпазители на шина.

Тема "Мощност на бушоните в апартамента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: