Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Стефан - майстор
не, velsi,
Не е достатъчно. Ти си модератор, и нямаш право на грешка. Още повече, че беше достатъчно категоричен преди няколко поста. Сори! Бъди мъж, и признай грешката си.
velsi - Почетен майстор
Стефан написа:
не, velsi,
Не е достатъчно. Ти си модератор, и нямаш право на грешка. Още повече, че беше достатъчно категоричен преди няколко поста. Сори! Бъди мъж, и признай грешката си.
И какво повече да признавам? Програмата ми дава резултат 490870 милиметра. При превръщането в метри не съм поставил правилно десетичната точка. Категоричен бях, че смятането чрез концентрични окръжности натрупва огромна грешка. И сега стоя зад това. А какво общо има грешката с това, че съм модератор. Защо никой друг не я забеляза?
hygro - майстор
Стефане, вдигаш излишен шум - ти си инженер и си длъжен да знаеш, как да си сметнеш дължина на спирала, а вместо това ръсиш невероятни глупости... :?
Стефан написа:
Тая пермутация се смята лесно,
Грешката на velsi при използването на Solid Works е в английския - "chord length" в случая e това, на което katn вика диаметър. При спиралата няма диаметър и радиус, има радиална дистанция.

Ако приемем, че това, което katn нарича диаметър е сумата от лежащите на една линия радиалната дистанция на края на маркуча и най-голямата противостояща радиална дистанция, съобразявайки се с диаметъра на маркуча получаваме:

c = 5
d = 0,02

r = (c - d / 2) / 2 = 2,495 m

a = d / 2 / Pi ≈ 0,00318
theta = 2 * Pi * r / d ≈ 783,827

С така придобитото знание и с помощта на Архимед устаноихме, че маркучът има 124,75 навивки (ако успеем да му навием началото, както си е по дефиниция) или е навит на 783,827 и тъй нататък радиана. И оттук е лесно:

s = 0,5 * a * (theta * sqrt( 1 + theta ^ 2) + asinh(theta)) ≈ 977,8371458 m

Нанометрите оставям на Стефан... като се научи да смята спирали... :wink:

Ако има будни и трезви ( :partyman: ) в този неприличен час, вижте дали съм проспал нещо :sleep:
bobykafe - специалист
Ей, не вярвате на ексела.... :lol:
katn - специалист
благодаря на всички за отговорите :gott:
Master_Kenobi - V.I.P.
Ей, тия компютри и програмчета изчислявали точно, бре! :-D Пък и формулите верни! :shock:
Като се сметне на ум излиза горе-долу същото: :-D

- Обща дължина = дължина средна намотка Х брой намотки.
- Дължина средна намотка = среден диаметър Х пи = 7,85 м (тва го сметнах с телефона) :-D
- Брой намотки = радиуса : фи (250 см : 2 см) = 125 бр.
- Обща дължина = 125 Х 7,85 = ами... към 1000 м. без малко. (че не ми се смята пак с телефона) :-D
ndinev - специалист
Ето един по лесен вариант соред мен:

диаметър на маркуча(това е и площа на 1 линеен метър)= 0.020 m
диаметър на намотания маркуч= 5.000 m
диаметър на дупката в средата= 0.200 m

площ на намотания маркуч= 19.635 m2
площ на дупката в средата(пренебрежимо малко е)= 0.031 m2
площ само на маркуча= 19.604 m2

И колко линеини метри има? = Площта/площта_за_линеен_метър= 980.177 m
hygro - майстор
Абе толкова ли е страшен този инверсен хиперболичен синус, че всеки го заобикаля, като че пари. Има го на повечето калкулатори. За който го няма, ето същата формула, представена без пустия му синус:

s = 0,5 * a * (theta * sqrt( 1 + theta ^ 2) + ln(theta + sqrt( 1 + theta ^ 2))) ≈ 977,8371458 m
ndinev - специалист
:idea:
хората дават различни решения. а моето е доста просто/хитро... и става да се сметне с обикновен калкулатор и спрямо вашите решения дава под 0.5% грешка
:)
velsi - Почетен майстор
Аз само не разбрах защо СолидУоркс-а първия път ме прецака? Втория път ми даде двойно повече навивки при едни и същи данни за спиралата.

Тема "Изчисляване на спирала- как става?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: