• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
bobykafe - специалист
Май схванах...
Само да уточним какво е "росни корени"
И благодаря за съдействието. :prost:
Стефан - майстор
Явно пиша в по-висок стил. Сори. Не съм предполагал, че ще има и такива хора, които няма да ме разберат. Росни корени са тези, които покарват от първите прешлени под повърхността. Това е форум, а не училище.
Johny - майстор
Все пак искам да кажа - най-добре е да се садят облагородени лози. Върху дива основа е присадена поза с нужните качества. Идеята е да се използва устойчивостта на дивото и вкусовите и др. качества на питомното. Същото се отнася и до дръвчета, и някои цветя.
Миналата пролет преоблагородявах /ашладисвах/ лози, като използвах дивата подложка и десертни сортова присадки. Тази година очаква грозде и ще пусна снимков материал. -> http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7&start=45
Между другото, пръчките от лозето, с които бях отбелязал мястото на лозите, се хванаха всичките, а бяха просто едни лозови пръчки забодени в земята......
Стефан - майстор
Johny написа:
Все пак искам да кажа - най-добре е да се садят облагородени лози. Върху дива основа е присадена поза с нужните качества. Идеята е да се използва устойчивостта на дивото и вкусовите и др. качества на питомното. Същото се отнася и до дръвчета, и някои цветя.
....
Никога не е сигурно какво купуваш като облагородено. Въпреки етикетите при закупуването. В 90% излиза съвсем друг сорт.
Дивата подложка се нарича "маточник".
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:00 pm, променено общо 1 път.
Deo-x - специалист
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 7:00 pm, променено общо 1 път.
Стефан - майстор
Deo-x написа:
Точно така,Стефане,етикетите лъжат!:
Етикетите не лъжат, лъжат търговците. Лично съм виждал как при разопаковане на стоката от буса всичко е на един куп. При изважнане навън се поставят етикетите както им хрумне. И, когато нещо от стоката е на привършване, се добавя от съседните, които не се търсят. Измама от където и да го погледнеш.
Johny - майстор
Стефан написа:
Никога не е сигурно какво купуваш като облагородено. Въпреки етикетите при закупуването. В 90% излиза съвсем друг сорт.
Дивата подложка се нарича "маточник".
Е и какво като се казва маточник. Само че маточник е лозовото насаждение, от което се вземат подложки или подложкови резниици.
Възможно е да те измамят с лозичките. Сега всички мамят. Ако реша да садя лозе, каквото си имам, бих ползвал услугите на някой лицензиран производител на посадъчен материал. За преоблагородяването /ашладисванрто/ миналата година, ползвах услугите на лозаровинарския иститут в Плевен: http://www.ilv.hit.bg/ZA_NAS.htm .
mici - специалист
Ще използувам темата да попитам: сватът ми почина миналата година (лека му пръст...) и остави лозе на сватята....А тя хабер си няма от лозарство. (И аз - също...) Сега, вече лозите се раззеленяват, а още не са изрязани. Докога може да се реже лозата, без да се повреди? Ще трябва да помагам по Гергьовден...
докера - специалист
Не проблем да се изреже и сега :wink: Само ще внимавате срезовете да са с обратен наклон от оставащата отдолу пъпка , защото движението на соковете вече е силно , ще "плаче" доста и сока може да увреди летораста :wink: [/img]
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "лозички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: