• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Малкия - специалист
чудя ви се аз от къде извадихте този мерак да разберете кое как се смята :) , аз от 1-2 седмици се мъча с една тузарска къща , а си представям ако това ми е занаята , ще вътна перката сигурно :)
mi6oo6 - напреднал
Велики май.,
Кажи какво мислиш по изпратената диаграма.
Приложима лие ?
Добра ли е ?
Профанска ли е ?...........
Пропуснах предишния път да спомена, че подчертаните - надебелени черти за диаметрите е препоръчваната област за приложение.
Пак
Ония от Македония
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, добра е и спокойно можеш да си я ползваш, ако се занимаваш с проектиране. На практика инсталаторите използват още по опростени методи за пресмятане в табличен вид, както е и на запад.
mi6oo6 - напреднал
Това част от тайната на професията ли е?
Какви са тия таблични методи за изчисляване?
Ония от Македония
filmatoplo - майстор
Ot Grundfos раздаваха едни малки сини наръчници за инсталатори , и там има всичко описано .
Малкия - специалист
LazarGanev написа:
Да, добра е и спокойно можеш да си я ползваш, ако се занимаваш с проектиране. На практика инсталаторите използват още по опростени методи за пресмятане в табличен вид, както е и на запад.
ти от къде знаеш как е на запад ...
според мен си написал голяма глупост , какво значи опростени методи , непълни ? непрофесионални ? всеки проектант си решава как ще прави сметките , ако иска нещо посредствено , ок няма грижи , ако е нещо качествено , да може , разбира се има разлика в цената

а всъщност е друго яче на запад , много по висок контрол , нещата ( поне тези които не могат да се изпълнят с нужната прецизност в табличен вид ) се правят специални програми , които струват пари и лицензи

иначе за тук у нас си , да и аз имам наблюденията, че сметките се правят по елементано от колкото би тярбвало да бъде
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами да, чувал съм как е на запад, знам как е и у нас. У нас сметките се правят по два пъти - веднъж - от проектанта, който трябва да има печат от камарата, с програма или без програма и втори път от бай Иван, дето изпълнява проекта. Ако бай Иван не си е на мястото се получават такива глупости понякога, че не ти е работа - мога да ти дам примери колкото изкаш, включително и от форума. Покрай масовото строителство през последните години се навъдиха толкова проектанти, много от тях - на заплата към инвеститора. Да им се чудиш само как ги докарват тези сметки - със или без софтуер, ама в много случаи предписаните мощности са поне два пъти по-малки от необходимите - разбира се, че е много по-икономично в една стая да се монтират 6 глидера, вместо 12, пък купувачът после да се оправя. Важното е, че има проект, подпечатан с печат на КИИП. На запад проекта се изработва от техника на фирмата изпълнител, който е независим от инвеститора, спазвайки прости вътрешнофирмени правила. Неговият интерес е да изгради максимално ефективна инсталация, за да е доволен клиентът впоследствие, защото се знае, че доволният клиент, довежда още поне двама, а недоволният - гони двама.
Малкия - специалист
така е написал си вярни неща

за бай Иван знаеме :)

проектантите , специално за топлотехника , смея да твърдя че са много малко , просто нещата стават с вързки и в угода на този с паричките ,
като проектант ( аз не съм проектант) имам предвид човек който е минал през всичките етапа на образованието , бакалавър магистър, години опит и накрая през комисия за издаване на права , според мен са малко хората които са минали през всичко това , имам лични наблюдения как стоят нещата

това за предписаните стойности , не че ги защитавам , но доста хора си вършат некачествено работата , те са напсиани така за да се продадът просто , според мен в повечето случая ги надписват , слагат завишени и то доста завишени , все пак бъгарска черта , като дойде човек с пари гледаме да го изръсиме максимално :)

темата е дълга а и не е по точно тази тема от форума :)
само я направихме на нищо , те модераторите си знаят работата :)
mi6oo6 - напреднал
И къде могат да се намерят тия книжки?
На вниманието на Лазар Ганев и Малкия...
В писанията ви има критика, очевидно много основателна. Но защо не кажете как според вас - хора с опит, компетентност или, както би казал бай Иван, хора врели и кипели, трябва да се организира и регламентира тая работа.
Защо пък да не се отвори една дискусия по проблема.
В спора се ражда истината, както бе казал един древен мъдрец, преди няколко хиляди години.
Малкия - специалист
ми дискусия не знам мисля че всичко е ясно , ако искша едно нещо да бъде направено като хората , търсищ правилните хора които ти искат съответната цена , на нас българите са ни с 15 пъти по ниски доходите , от някаква статистика казваха по новините , нормално е да искаме по тънко , и щом поискаш нещо такова , получаваш , като се правят съответните компромиси ... поне така мисля аз

а книжките вече не се намират , специално справочниците по ОВК , сега до колкото ми казаха колеги щяло да преиздават втората част , някои акзват че и на славейков могат да сен амерят , не съм ходил да търся

до колкото също имам информация , тези книжки гии има на английски и немски , като немската е по добра , за цени няма да споменавам :)

а аз не съм компетентен по всякакви въпроси, още се уча
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Кое как се смята - посъбра се материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: