Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
perko - специалист
Правих малко ремонтче и сложих 6 лунички успоредно на прозореца.
Всичките ги свързах успоредно с доста дебел мостов кабел (2Х3мм).
Но се получава интересен ефект, който не мога да си обясня. Силата на луничките постепенно намалява в посока отдалечаване от трансформатора, а той е достатъчен да ги захрани. Даже като ги "димна" намаля, крайните 1-2 лунички не светят а тези до трафа светят.
Може ли да има такива големи загуби на мощност за 4 метра кабел? Може би трябва да променя местата на свързване към трансформатора (сега е в единия край на веригата и по двата кабела са навързани луничките). Не знам, много ми е странно.
moimoimoi - майстор
:winken: точно това е проблема ти - трансформатора е в единия край на веригата с луничките и е нормално на последната да се усеща най много ефекта от пада на напрежението, а колкото до кабела 2x3 няма стандарт, предполагам искаш да кажеш 2x2,5 :lol: но това е относително,да се каже че е достатъчно дебел,зависи от мощноста на луничките,дължината на линията и пак да идва слабичък
тока при 12 волта е доста голям сравнено с 220 волта-добре ли си направил връзките за отклоненията на всяка луничка?
ако имаш мултицет може да измериш напрежението на изхода на трансформатора и напрежението на последната за да разберем за какво става дума колко е падана напрежението,и ако искаш кажи ни колко са мощни луничките и трансформатора :lol:
и накрая най лесно да си решиш проблема-прекарай допълнителен кабел до последната луничка,така линията на луничките ще е захранена в началото и в края и първата и последната ще получават почти еднакво напрежение
perko - специалист
И аз така го виждам, да прекарам единия кабел до последната луничка и пада на напрежение ще е в средата.Може би винаги така трябва да се свързват тез лунички, много ток гълтат и те изненадват. А използвания кабел е от бойлер 2х4 пише на него. Луничките са 6 по 50 вата, трафа е 300 вата, но рядко е усилен до край.Свързал съм ги с лустер-клеми като съм рязал кабела на всяка снадка.
vesel - специалист
50/12=4.16 A консумация само на една луничка
6 лунички по начина по който си ги свързал прокарват 25 А ток през първото парче проводник :shock:
Само ми е интересно не ти ли е твърде много 300 вата осветление? Аз осветявам като ден цяла стая (13 м2) със седем лунички по 35 вата. Трафчетата ми са разположени така, че луничките се захранват звездообразно.
**
Последна промяна от elmin на пон юни 15, 2009 5:16 pm, променено общо 2 пъти.
stefan_gb - специалист
Сложи трафа по средата и отделни кабели до всеки излаз, тороидален или импулсен е трафа? И да знаеш че тзи 300W през лятото си толят направо :-D

Тема "неравномерно светене на лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: