• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mi6oo6 - напреднал
Намека ми е за печата на КИИП,
Очевидо е, че има много бюрокрация, която, ако искаш, ще ти издаде документ и за посещение на луната. Стига само да се обърнеш правилно към правилния човек.
От това обаче страда професията - очевидно.
Аз не съм то бранша, но знам пример за човек, който беше хвърлил 100000 лв за инсталация на срада (блок), която после за нищо не ставаше. И той се принуди да монтира ковектори за да реши проблема с отоплението.
Сигурен съм, че Великия майстор или filmatoplo имат какво да кажат по въпроса.
Пак Ония от Македония
alsted - майстор
Следя темата с голям интерес, защото считам за важно да се познават правилата преди пристъпване към акта /най-малкото излиза по-евтино.../Но все пак правилата търпят изключения.А и в топлотехниката, както и Айнщан е казал, нещата са относителни...Изчисленията като база са нужни, но гаранциите за крайния резултат си остават относителни.Соц.класиката беше тройното презастраховане-ако го приложим днес сме аут от пазара.Учените могат да си пласират теории всякакви, но на арената сме клиенти и преки изпълнители.Моето убеждение е, че никоя "сума" и "интеграл" не може да предвиди всички проблеми и да изключи неактуалните.Личното ми мнение е: по-евтини решения с алтернатива-усъвършенстване при необходимост, при конкретни специфични усложнения
единак - специалист
Когато си правих системата в къщи използвах "майсторския" подход - 70В/м3 поради наложително екстремно изпълнение. Работи си, може би е мааалко преоразмерена ))) Още тогава ме глождеше мисълта, че е невъзможно да има такива "общи" условия и да се прилагат навсякъде, а не подозирах за съществуването на сайта.
Разчетох се и горе-долу се ориентирах из нещата. Обаче. Изчисляваме топлозагубите от стени, прозорци. Приемаме, че вътрешните стени, тавани и подове граничат с отопляеми помещения и пренебрегваме загубите натам. Получаваме някаква условна стойност за стените и установяваме, че можем напълно да я компенсираме с поставянето на еди колко си см изолация.
Остават единствено загубите от прозорците, които не можем и не искаме да компенсираме. Спрямо тях ли си разчитаме броя и експлоатационната характеристика на радиаторите?
vanko68 - специалист
Нещата изобщо не са толкова елементарни.Дори в съседното помещение да е същата температура,пак има топлозагуби към него от просмукването на топлина в топлопроводими елементи като бетонни шайби,трегери или колони.Към тавана винаги има топлозагуби от простия факт,че температурата горе до тавана винаги е по-висока с няколко градуса,от на пода,тоест винаги има температурна разлика,пораждаща преминаването и загубите на топлината. Само при подовото отопление няма подобна разлика.Освен това бетонната плоча поемайки топлината ,я разсейва в носещите си елементи ,изброени по-горе.
И най-важното-с поставянето на някаква изолация не можеш да "компенсираш" загубите,можеш само да ги намалиш,но те винаги съществуват и не може да ги пренебрегнеш току-така.
pipbel - майстор
Приемаме, че вътрешните стени, тавани и подове граничат с отопляеми помещения и пренебрегваме загубите натам.
Защо пренебрегваш таваните и подовете. Според зависи са нещата.
Ако горния етаж не е твой не само че не трябва да пренебрегваш загубата през тавана, а и да му сложиш ТИ.
Та оттам се губи 30% от топлината
А и да е твой - така трябва да си направиш разчета че локалното ти отопление да сътветства на загубата и през тавана, нищо че горе си на +.
Виж за пода е различно. Ако отдолу те топлят редовно - ОК си.
единак - специалист
Ясно де, това ще го вземем предвид. В условния пример разглеждах някакви примерни условия.
Освен това ЕмоЗ пише, че при пресмятане на топлозагуби, тези към вътрешни помещения с температура близка до разчетната могат да се пренебрегнат.
ОК, при пресмятането на загубите през стените ти си включваш изолацията, такава каквато искаш и виждаш дали ще ти отговори на изискванията. Тоест правиш изчисленията за всички топлозагуби с вече включена работа на топлоизолацията. И тогава си смяташ колко и какви радиатори ти трябват. И как ще ги използваш. После решаваш дали ще е кюмбе, камина или котел.
pipbel - майстор
Тоест правиш изчисленията за всички топлозагуби с вече включена работа на топлоизолацията. И тогава си смяташ колко и какви радиатори ти трябват. И как ще ги използваш. После решаваш дали ще е кюмбе, камина или котел.
Ами да, има си формули/калкулатори да си сметнеш и сам.
Виж тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=14385
Зависи как и на какво гориво искаш да се топлиш, какъв ти е КПД на избраното гориво и отоплителна система, колко градуса искаш да поддържаш в стаята/те, в кой район си на БГ и т.н.
Cecy - специалист
Имам едно въпросче - подово водно - искам да си сметна каква помпа ми трябва. 120м тръба Ф16, трябват ми 8 l/min.Как да сметна каква помпа ми трябва?P.S. Знам че тръбата е много, ама е късно - вече е положена ако нещо бъркам обяснетеми pls.
Малкия - специалист
ами по принцип 120 метра е горната граница, длъжка е защото ще ти излезнат голями хидравличните загуби , за да избереш помпа, са ти необходими хидравличните загуби ( напор) и обемния дебит, после отваряш някоя фирма която си си харесал за помпи , търсих в каталозите графика, обемен дебит напор и си избираш

а едно върпосче , каква мощност има серпентината
а и също дали ти е известно на каква температура на входа и изхода от серпентината ще ти работи тя .. ?
Cecy - специалист
:-D Maлкия сега ако ми кажеш как да си сметна хидравличните загуби на тази далжина и на тва Ф
На входа 38/40 гр ако постигна 8л/мин на изхода 6/7 надолу
несам наясно с доста неща но се старая :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 13

Тема "Кое как се смята - посъбра се материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: