Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
единак - специалист
Колеги,

Моята е още много далечна, но така или иначе съм се хванал на хорото. Живот и здраве, ще я построя тая мечтана къщичка. Минах по трудния път със смяна на статута на земята. В момента си легализирам проекта, нещата кристализират и горе-долу съм си набелязал неизвестните моменти, които е много необходимо да знам. Бих искал да задам няколко конкретни въпроса относно къщостроенето. Говорим за къща с мазе под първия етаж - около 58м2-трябва да има прекарани ВиК; първи етаж с 72м2/включени са стълбищни площадки, външни стълби и тераса/ - голям хол, кухня, трапезария, баня, вътрешно стълбище към втори етаж; втори етаж 85м2 - три спални, баня; покрив четирискатен. Пределно ясно ми е, че нещата откъм цени ще се променят докато ми дойде времето, но една ориентировъчна черта за момента не е излишна. Въпросите ми са конкретни но дори и отговори от...до... са много добре дошли, дори и да не са за Бургаски регион.

1. Колко струва кубик бетон с транспорта.
2. Колко струва бетон помпа - на какво се плаща и как и е транспорта.
3. Актуални цени на армировка, с доставка ли идва.
4. Колко и какъв дървен материал отива за кофраж на тази квадратура. Цена на водоплътния шперплат.
5. Колко и какви ВиК елементи ще трябват. Цена. Тук не питам за точни метри, а за тип елементи и ориентировъчни цени на м или каквото е там.
6. Цена на Ел елементите
7. Колко и какъв материал отива за покрива - размери на попове, столици и т.н.
8. Колко пирони, тел, скоби/забравих как се казваха - за захващане на гредите на покрива/ и каквото и да е друго още ще ми трябва и какви са цените. Приблизително, естествено.
9. Колко струват улуците - метални и пластмасови. Кои са по-добри.
10. Кои дървени дограми да предпочета:
- еднокатна със стъклопакет
- двукатна със стъклопакети
- двукатна с по едно стъкло
Ориентировъчни цени на дограмите.

Това е една малка част от набелязаните въпроси, ама сърце не ми даде да ги тупна всичките.
Сигурно ще ме посъветвате да се обадя тук и там, но нямам възможност по различни причини. Затова и питам тук.

Много ще съм благодарен на всички отзовали се на който и да е от въпросите.
Стефан - майстор
Вече имам някакъв опит, въпреки, че съм до първа плача. Задаваш доста сложни въпроси, поне за мен. Нямам конкретен отговор за никой от тях. Съжалявам. И който се нагърби да даде съвет, ще разсъждава от собствената си камбанария. Не се доверявай, а мисли сам.
единак - специалист
Ами аз точно това искам - нека да си е от друга камбанария. Съвсем ми е ясно, че в различните райони е различно, но поне ще има база за равнение. Освен това трябва да знам за какво да съм подготвен. Общите приказки от рода - сложи си 10% отгоре, сложи двойно на грубия строеж и тем подобни мога да ги слушам без да им обръщам внимание. Знам точно какво искам, работя за да го постигна и искам да знам кога ще стане и какво ще ми струва.
Ако си забелязал не питам за едрите неща, от които повечето хора се интересуват. Опитвам се да видя малките камъни, които обръщат каруцата.
Абе, професионално изкривяване... ))))
Стефан - майстор
Повече на ЛС. Иначе ще ми цитират ЗУТ от гилдията. Не ме харесват, но това не е мой проблем :lol:
единак - специалист
ЗУТ-а го остави.
Давай директно, не виждам какъв е проблема? Да не е някаква тайна или какво.
asinka - специалист
...
1. Колко струва кубик бетон с транспорта. -зависи от марката бетон.За плоча В 20, около 100 лева за кубик, транспорта минимун 20 лева на километър.На черно -около 80 лева кубик, без транспорт.
....
3. Актуални цени на армировка, с доставка ли идва.-без доставката, около 1.20 на килограм.Повечето фирми слагат 3 % отгоре над заявените килограми за фира..............
единак - специалист
Много мерси.
Днес един приятел ми предложи оферта за дървена дограма, чам - еднокатна - 80лв.м2, двукатна 130лв/м2. Без стълата. Правят за какъвто стъклопакет искам - еднокамерен, двукамерен....
Това много ли е, малко ли?
asinka - специалист
Тъй като сравнявам цени на дограма тези дни, трябва да ти кажа, че алуминиевата е между 165 и 220 лева в зависимост от това дали е с термомост, или студен профил, отваряемо-неотваряемо, а дървената дограма винаги е по-скъпа.
Цените, които цитираш изглеждат перфектни.
Само внимателно-материалът трябва да е ултра сух, иначе стават бели.
Ние в момента за това сменяме дограма в къщи-дограма на 15 година, дървена, изметната няма да ти казвам как.А изглежда на пръв поглед перфектно.

Оппа, не видях, че пише без стъклата.
Това ще вдигне доста крайната цена...
yanislav - напреднал
http://www.sek-bg.com/books_new/index.php?cPath=40_43

Това е линк за най разпространения справочник на цените в строителството. Като се замисля е единствения. Можеш да си го вземеш, като помощ в определянето на стойноста на къщата ти. Досега можеше да се закупува от книжарниците. Всички основни цени са застъпени в него.
Master_Kenobi - V.I.P.
Да, така е. Това е единственият справочник. Изглежда по тази причина се приема за официален.
На данните в него се позовават при изготвяне на големи договори, експертизи и т.н.
На практика обаче, цените в него са завишени с 20-25%, че в някои случаи и повече. За това, за малки обекти, особено строени с пряко наемане на хора, а не на фирми и при плащания без платежни документи, е фактически непотребен за ценообразуване.
Все пак е някаква ориентация...

Тема "Проучване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: