• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
CnapKu - специалист
Здравейте !
Моля някой да сподели ако има опит с поликарбонатни плоскости. Направихме навес с дървена конструкция и отгоре поликарбонатни плоскости. При промяна на времето - когато слънцето се скрие или покаже, плоскостите започват да пукат. Това става на мястото на сглобките и там където са захванати за дървото. Може би не сме ги захванали правилно или и аз не знам какво ... Имате ли идея на какво се дължи това или как точно трябва да бъдат поставени ?
unclebim - специалист
Пукат и при мене, предполагам че е от разширяване при покачване на температурата, иначе в профилите и в отворите за винтовете се оставя аванс и аз съм оставил.
CnapKu - специалист
Ами аз по спирки и такива места не съм усетил да пукат. За това питам ... може би има нещо което може да се направи по този въпрос :)
ilbratoev - помощник
Здравейте ! Според мен въпреки че сте оствили освобождение все пак дървото има доста голям процент топлинно разширение, а не забравяйте и това че все пак напрегнатоста на винтовете възпреоятства свободното приплъзване . Пробвайте да отпуснете винтовете но не до степен че да се получи неприятното похлопване при вятър.Ще се радвам ако идеята ми ви помогне.
karamundi - специалист
винаги ще си пука независимо от конструкцията от свиването и раширяването не може да се избегне
karamundi написа:
винаги ще си пука независимо от конструкцията от свиването и раширяването не може да се избегне
И на мен ми направиха терасата с поликарбонат и дървени греди и колони и също пука .

@karamundi : наистина ли няма никакъв начин да се избегне това нещо .. всяка сутрин и вечер го прави .. :( слагаха силикон и не знам си още кво .. уж точно за да позволява разширение .. ама нещо .. пак си пука
MASTER - специалист
karamundi написа:
Освен и аз да потвърдя че няма спасение, има си линейно разширение, специфична структура и се получава ефекта.

Съвсем отделен въпрос е, че тези плоскости би трябвало да се употребяват там където пукането не би трябвало да е грижа - оранжерии,спирки,навеси и т.н.. И последното място на поликарбоната е в апартамента, ма пусто нали е шарен и лъскав :lol: :lol: :lol:
karamundi - специалист
пукането си остава както и да го третираш просто е неизбежно при поликарбоната е така няма спасение от пукането
8180 - майстор
Все си мисля, че пукането може да се избегне като се ползват специализираните профили за това - поликарб. в канал + евентуално гумено уплътнение. При съклопакетите проблемът теоретично е същия.
Апропо, не дървото, а покарб. се удължава от темпер., което се има предвид по време на монтажа и условията (къде да са темпер. фуги).

Линейно температурно разширение:
- за Lexan - 0,07 mm/m за оС
- за Макролон - 0,065
EDI - майстор
Аз съм на същото мнение.Пука на сглобката, където винтове, болтове и т.н. минават през поликарбоната и контактуват с него.Имам навес 150Х100 см, като поликарбоната го сложих в П образен алуминиев профил, монтажа е със силикон.До сега не е пукал вече 3 години.
  • 1
  • 2

Тема "Пукане на поликарбонат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: