Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Търся схема на трифазен токоизправител с два изхода.
Ако някой може да ми помогне .Благодаря преварително
данните са следните :Ui=3x220V , f=50Hz , делтаUi<15%
Uo1=24V , Uo2=9V , Io =20A , Io2 =6A , делтаIo<2%
делтаUo<0.2% :?
jordanvass - майстор
Ако ти трябва за курсова задача по Токозахранващи устройства - едва ли тука е точното място да питаш. Тук нещата са малко по-практични - забележи - "Направи сам". С изчисленията малко трудно ще можем да ти помогнем. И все пак кажи за какво ти трябва. Явно ще се наложи да се стабилизира. Тия 0.2% в изхода са си гаднички. Напреженията са ниски, ама първият ток е малко силничък. Ще падне зор с охлаждането, ако не го правиш импулсен.
emilm - помощник
За да е с две напрежения,трябва трансформатора ти да има две изходни намотки,а пулсацийте на изхода зависят от изправителната схема която ще използваш а те не са много и от филтриращите кондензатори в изхода!Отвори един учебник по ел-ка и ще си отговориш сам на доста от неясните въпроси
Благодаря за вниманието.
Аз изчисленията мисля че ще си ги направя , мъчи ме тва че е с два изхода и си нямам на идея как да я направя с два изхода.
Ако някои има няква подобна схема просто да видя принципа на свирзване ще съм страшно благодарен.:)
:?:
jordanvass - майстор
Виж тука
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=2254

В твоя случай просто трябва да добавиш още един комплект вторични намотки за второто напрежение и него да изправиш с още 6 диода, свързани в същата схема Ларионов.
До тука лесното.
Проблемът е, че от тук нататък за да ги постигнеш тия 0.2% отклонение в изходното напрежение ще трябва да направиш стабилизатор на напрежение. Което ако не ти е ясно как става - трудно ще ти го обясня с 2-3 реда тука.
Аз бих те посъветвал да ги направиш тия стабилизатори с интегралния стабилизатор 723 плюс още няколко мощни транзистора в паралел, щото токовете са ти големи. Сега, верно, че има къде-къде по-модерни схемни решения, ама като за теоретичен проект мисля, че 723 си е класика в жанра.
Ще попиташ колко волта трябва да ти дава трансформаторът във вторичните намотки. Тръгва се отзад напред за да се сметне. Към изходното напрежение (24, респ. 9 волта) добавяш напрежението, което би наситило при тоя ток регулиращия транзистор. В случая те ще са няколко транзистора в паралел. Към това трябва да добавиш спада на напрежение в изравнителните емитерни резистори на групата - то ще е около 1 волт. След това добавяш спада на напрежение в шунтовия резистор, който пък ще е за токовата защита (щото нали не мислиш да проектираш стабилизатор за 20А без защита от късо съединение?). То също ще е около 1 волт грубо. Добавяш после спада на напрежението в изправителните диоди. След това полученото напрежение трябва да завишиш с ония 15%, с които ти се отклонява мрежовото напрежение. И добавяш за мая още 10-20% запас. Сега няма да те карам да съобразяваш при тоя метод на изправяне колко е разликата между ефективната стойност на вторичното напрежение и средната стойност на изправеното, че ще се объркаш вече тотално. Но и това е много важно. Та така в обратен ред ще получиш съответно колко трябва да са ти двете вторични напрежения.
Сложничко малко, нали?
Спирам до тука, за да не му избие пак смазката на админа докато чете . :)
Ако нещо искаш да питаш - питай смело.
Успех.

Тема "Трифазен Токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: