Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
yanislav - напреднал
Основните видове работи може да се приемат с достатъчна точност за необходимата сметка. Разбира се, ако е налична подробна количествена сметка. В случай, че няма количествена сметка е трудно и може да се работи по уедрени показатели. Уедрените показатели се базират на натрупан професионален опит.
Практиката е показала, че в повечето случаи, ако е налична количествена сметка, тя не е достатъчно подробна. Практиката е показала, че завишаване на крайната стойност на обекта с минималните 10% е за мен не просто желана, а задължителна.
Sikoman - помощник
Здравей
мога да ти кажа долу горе какво сам платил аз до сега но като се има предвид че е за региона на София и Костинброд

1. цялата документация (разрешителни, такси, предостъпено право на строеж, планове от архитектите доклади , заснемане) - 6000 лв
2. тухлички итонг (2008 май) - 6800 лева (с превоз и сваляне на място по избор)(за около 160 м2)
3. керемиди (2008 август) - 2500 лв (пак с доставката) (за около 150 м2)
4. хидро изолациа под керемидите Полизол - 345 лв (пак за около 150 м2)
5. арматура 4200 лв (за 4700 кг - готова огъната и докарана и свалена в двора) (1-ви април 2009)
ами те то май е това за сега :)
а доколкото се сещам В-20 бетон е около 130лв м3 като бетоновоза ще ми вземе около 1лв на км разстояние а бетон помпата е около 300 лв за 30м3 бетон и отделно за пътя но не се сещам колко мисля че беше около 2лв
ами те то май е това за сега :)
Grezinski - специалист
7. Колко и какъв материал отива за покрива - размери на попове, столици и т.н.

- Вече има много, все доказани със своите предимства и недостатъци покривни системи. Първо помисли как ще решиш подпокривното пространство.

- Зависи от конструкцията, от местонахождението и натоварването от сняг. Трудът по изграждането на нова конструкция е в границите 30-45 лв. Материалите също са някъде в този диапазон. Трудно се намира добра дървесина, търси го с човек, който знае как да разпознае достатъчно и технологично добре изсушения.

- Металните керемиди тежат 5кг на квадратен метър, керамиката - 40, съответно първите изискват по-лека конструкция.

- Обшивка на кумин - 30-50 лв. за труд.

8. Колко пирони, тел, скоби/забравих как се казваха - за захващане на гредите на покрива/ и каквото и да е друго още ще ми трябва и какви са цените. Приблизително, естествено.

- За обшиване на 150 кв метра покрив и полагане на скара отиват към 500 лв. за крепежи. Не влизат крепежите за носещите греди.

9. Колко струват улуците - метални и пластмасови. Кои са по-добри.

- Поцинковани олуци - 10 - 18 лв материал с труд.

Особености:
Питай за каква дебелина на ламарината става дума. Рядко е повече от 0,45мм.
Никога не си сигурен за качеството на ламарината.
Неможеш да знаеш дебелината на цинковия слой, което в случая е най-важната характеристика. Много рядко достига 150г/м2.
Не би могъл да разбереш качеството на материала за спойките.

- Пластмасови - 7 деворекс - 18 брамак лв/метър. Има и други марки - Никол, Марлей.... По качество и цена са посредата.Трудът е около 5 лв. за лин. метър.

Кое им е лошото?! Пластмасови са!
Разликата в цените идва от устойчивостта на UV лъчи.
Лесно се чупят от свличащи се снежни маси.
Потреблението не е достатъчно високо за да се поддържа непрекъснато производство и се получават разлики в партидите. Това не важи в толкова голяма степен за производителите от ниския ценови клас. Но тогава не говорим за олук, а за решение, за контролирано откапване на покривните води.
Брамак са добри.

- друга алтернатива - Американски, безшевен.

Лошото е, че профила не е подходящ за нашата географска ширина.
Не съм срещал брандиран продукт, което ме навежда на мисълта, че никой не иска качеството да се асоциира пряко с него.

- За щастие вече има и добри брандове олуци от поцинкована стомана с полиестерно покритие. Хубавото в този вариант е, че марката ти гарантира произхода и качеството на суровините.
Как да ги откриеш !? Питай гугъл за "олуци с полиестерно покритие".

Не искам да говоря по-конкретно за да не се приема като реклама, освен ако някой не ме пита.

В сайта по-долу има още много информация.

цена - 15 - 22 лв на метър. труд - 5-6 лв

Успех!
единак - специалист
Мерси много за отговорите.

Прегледах си проекта/още не е изчистен докрай/ и си направих една бегла количествена сметка. Има неща, които все още са неизвестни, като колко желязо ще отиде и разни други, но въпреки това си поиграх.

Основи 58м2, с мазе под цялата къща. Първи етаж с тераси, стълби, площадки 79м2. Втори етаж, с тераси 90м2. Плоча на тавана 124м2.

Бетон.
Основи 32.78 м3
Първи етаж 11.85 м3
Втори етаж 16.83 м3
Покривна плоча 21.93 м3
Колони 0.25х0.5х2.5 = 0.32 общо за къщата 20бр 20х0.32 = 6.25 м3/не са точни, но са преувеличени - като си видя проекта ще уточнявам/
Бетон 89.64 м3 х 130лв = 11700лв

Тухли
Стени 25см 119.05 м2
Стени 12см 69.0 м2
Надзид, парапети 12см 30.3 м2
Разход тухли 4-ки. 25см стена – 32 бр, 12см стена – 16 бр.
Стена 25см – 3840 бр
Стена 12см – 1600 бр
Общо тухли 4-ки 5440 бр
5500 х 1.0 /0.9 тухли Ботевград/ = 5500лв
Ясно е, че ще трябват и единички, но съм завишил площта на
стените така, че би трябвало да се компенсира

Кофраж.
Водофобен шпертплат 270 м2. От 600лв/м3 при дебелина 21мм /взимам 25мм/ излиза 15лв/м2, тоест 4050лв.
Дървен материал ок 3000лв. Как да го сметна точно...?

Армировка.
Съвсем произволно приемам 5 тона х 1.20 = 6000лв

Механизация за изкоп.
Приемаме, че три машиносмени са достатъчни 400лв/мшс = 1200лв

Дървен материал покрив.
Материалът от кофража ще се вложи, но се запасяваме с 4 м3 х 270лв = 1080лв. Излишно презапасяване, но нека да е така...

Керемиди.
Площ на покривна плоча 125 м2. Коефициент за корекция на наклона 7%, но поради голямата начупеност слагаме 10%.
Коригирана площ на покрива 137.5 м2.
Разходна норма керемиди 10-13бр/м2.
137.5 х 13 = 1820бр, с известен запас.
1820 х 1.50лв = 2730лв

Вар, цимент.
Произволно приемем 10м3 за зидарии х 60лв/м3 = 600лв
Цимент 20 торби х 15 = 300лв

Разни.
Пирони, тел за кофраж, скоби – 1000лв

Труд.
230м2 х 35лв/м2 = 8050лв

При окончателната сметка ще сложа 10-на процента запас и върху цялата сума, перо непредвидени...

Пропускам ли нещо съществено? Или да съм дал нещо много вповече?
vlad0 - специалист
Само не знам защо ти е толкова много шперплат :? , все пак той издържа 35-40 кратно използване/в най лошия случай 20/. И ми се струва малко 5 тона желязо, но това може да го каже стоителен инженер след като изчисли проекта. А за тези 35л./м2 за труд би трябвало кофража да си го носят майсторите.

Успех!
единак - специалист
Когато смятах шперплата изчислих площта на двете страни на основите и оттам ми се получи това число. Обща дължина на стените 44м, височина 3м. Не е ли така?
После този материал ще се нареди на покрива.
35лв/м2 на мен ми се струва добре, не знам защо мислиш, че е много. Вярно, че доста хора остават без работа, но чак дотам ли?
Dain - специалист
Тъи като зидах преди няколко месеца,да питам,тази вар ,тия 10м3,тези торби цимент,само за зидария ли ги смяташ.
gandonov - специалист
При строителните работи винаги има изненади. И положителни и отрицателни.
Но е добре ти да имаш относително реални прогнози и ясна отчетност.

Първата стъпка е да си направиш детайлна количествена сметка по етапи.
И започваш да проучваш цени на материали и на СМР.

Преди началото на моето строително "приключение", аз си бях направил някакъв подобен файл - виж прикачената картинка.
Въвеждам етапите, вида СМР, СРМ, количество, ед. цена, продължителност, бр. работници. .... а файлът изчислява цени, етапи, чертае график за СРМ, финансиране (по месеци, седмици и т.н.) ... и каквото ти хрумне.

Така винаги знаех какво да очаквам като цени, продължителност, и т.н.
Пък и имам добра отчетност - кои етапи, и дейности - колко са стрували.

С две думи: Отдели си малко време, планирай нещата, и разучи някоя програма за ел. таблици (MS Excel, OpenOffice.org ...)
Направи си подходящ (спрямо твоите изисквания) файл и го попълвай редовно. Така ще минимизираш неприятните изненади.

Успех.

Прикачен файл

CMP.jpeg
График за СМР
CMP.jpeg (214.72 KиБ) Видяна 7041 пъти
единак - специалист
Да, всичко е само за грубия строеж. Мазилките ги сметнах вече, но по-скоро ме интересува на колко ще мога да иззидам и покрия...

Гандонов,
Абсолютно съм съгласен с теб. Това и правя. С ексел се оправям, благодаря ;-)))). В момента съм на етапа относително реални прогнози. Нали прочете, че проекта ми не е съвсем завършен. Когато се изяснят съвем нещата ще проверя кое къде съм сгрешил и ще коригирам.
Въпросът ми беше по-скоро уточнителен - дали не изтръвам нещо важно. Все пак има неща, които не си спомням от училище...
vlad0 - специалист
Съгласих се за шперплата/просто не смятах мазето :) /. И не съм казал че 35лв./м2 са много, а че за тази цена би трябвало само да осигуриш бетон - всичко сотанало си е от фирмата/бригадата

Тема "Проучване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: