Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boito - напреднал
Имам въпросче,какъв трансформатор е по добър за осветление с лунички на 12 в...електронен или обикновен с намотка. Става въпрос за 7-8 лунички по 35 вата
masteradmin - майстор
тази тема толкова е бистрена че .... Но ще ти напиша с 2 думи. Каквито и трафове да избереш сложи максимум по 3-4 крушки на траф защото тока е нечовешки - съответно имаш големи загуби в топлина, а и последната лампа свети по-слабо. иначе трафовете и едни и другите си имат + и -. Но които да купиш се затраховаи с мощността поне 15-20 % нагоре.
misirkov - напреднал
здравеите и аз имам въпрос с тези лунички ако са по 20 вата и с траф 120 вата ставали да сложа 5 броя с проводник 4 кв многожилен и пртеди трафа да сложа регулатор/тоест на 220 волта/ще издържили пак и дали става всичко което съм писал.а свързването мисля че е успоредно не е пшоследователно нали.......
ELEMENTAL - специалист
Трансформатора трябва да е обикновен тороидален траф.Не купувай импулсен.Кабелите за свързване се съобразяват с големината на тока
0,75мм.кв.--3А ; 1,5мм.кв.--7А; 2,5кв.мм--10А; 4кв.мм-20А;6кв.мм-30А.
Регулатора трябва да е за 220Волта, свързан в първичната намотка на трафа.Не слагай такъв регул. ако трафа е импулсен!!!!!
Trifun - специалист
Е, хубу де, ам къде ги криете тези трафове ??? :?
Тия, електронните, са с форма на паралелепипед и могат да се мушнат през дупката за луничката и да си легнат отгоре на гипсокартона.
Ама тороидалните (поне тия, които аз съм виждал) са кръгли, и доооста по-големи от отвора за луничката - т.е. по никакъв начин не могат да влязат и да се скрият над гипсокартона. Единственият вариант е да се мушнат при самото слагане на тавана, ама после пък ако се наложи да се сменя ? Или пък ако вече е сложен тавана ??
Я ме светнете как става номера, плийс :roll:

Тема "осветление с лунички на 12 в" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: