n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Заглавието на темата е променено от "Гипскартон, експлоатация, ремонт...".

Да споделя нещичко. Викнаха ме за дребен ремонт.
Баня, бойлерът хоризонтален, над окачен таван. Протекъл и подмил картона при касата на вратата. Малко, попкаво, нищо-работа откъм ремонт.
Но какво искам да ви споделя.
Всичкия картон до който се добрах си беше мухлясъл.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Таванът няма много общо. Важното е, че бойлерът е протекъл (случва се) и е намокрил зад картона. И е мухлясало.
Ако някой не се усеща, да кажа право, че всичкият картон под плочките е мухлясъл. И като се усещам как върви конструкцията, може и в съседното помещение стените да са в мухъл отвътре.
Pooh - майстор
Изводът ти ми бяга още от началото на темата и избягвах да се намесвам, ама ще си питам за протокола. Ако не беше картон, а нещо друго - метал, дърво, PVC - по-различно ли щеше да бъде? Защото е неоспорим факт, че водата е най-страшният бич за строителството.
Имам усещането, че темата е "Не използвайте гипсокартон, защото може да мухляса при определени обстоятелства!" Но пък определените обстоятелства могат да съсипят абсолютно всичко. Та може ли малко разяснение, като за ЕдноУжасноГлупавоМече, какво точно се опитваш да кажеш, намекнеш или каквото там изобщо се опитваш да направиш?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Прекрасни сте.
Значи. Конструкция. Недостъпно е зад картона. Мухъл.
Какво правим?
Не коментирам компрометираните в случая качества на гипса. Питам какво правим с мухъла зад каертона.
Вярно,че винаги и всичко може да се намокри. Но! Между хоросан и тухля няма да се завъди мухъл. Защото е монолит. Благодаря и на двама ви за участието.
Pooh - майстор
Отговарям:
Ако има теч - се кърти, отстранява се теча и поправката се поема от виновника (ако можем да го хванем).
Ако има теч в т.нар. от теб "монолитна" стена - тухла+мазилка - пак по същият начин се процедира, защото колкото и да не ти се вярва и там се въди мухъл ... всъщност мухъла се въди навсякъде, но това е тема за друг разговор.
Ако няма теч, но има мухъл - това означава лоша изолация=неправилно конструктивно изпълнение, най-вероятно няма вата:
а)Собственика не е искал от икономически съображения
-остава си в сегашния вид и стиска палци да не избие по плочките
-преправя се с допълнително оскъпяване от фонда "Тъп съм, но пък съм всезнайко"
б)Изпълнителя не е положил вата по незнайни никому причини=поема всички ремонтни дейности по отсраняване на проблема.
Ако няма теч, но има мухъл при "монолитна стена" ... тук ти ще отговориш какво се прави, защото това е най-често срещаната комбинация, а аз съм ГлупавоМече което взима думата предимно за Гипсокартон.

В заключение - когато някъде тече вода, а не е проектирано за това - има големи проблеми (Имам пресен пример - наводних се преди около месец и още е "Тибетска планинска верига" паркета). Но да се твърди, че гипсокартона е виновен за теч или мухъл - това е крайно несериозно.
hygro - майстор
Надявам се новото заглавие да доведе до повече конкретност в дискусията. Моля, придържайте се към темата.

Тема "Мерки при влага и мухъл зад гипскартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: