Най - вълнуващия въпрос зимно време.
eurogas - специалист
Ще правя водно подово в баня 7 кв.м. но заедно с това ще сложа и лира която е от по-голямите, четох надолу че може да се включат към един кръг последователно.

Въпроса е ако тръбата е 16 при тази квадратура дали ще работи нормално???

Няма ли да е по-добре да са отделно захранени, или да го изпълня с по- дебела тръба???

Гледах къща която е изцяло само с водно подово отопление, само в банята има лира, но още не е готова и не е пробвано в зимни условия, някой може ли да каже този вариант дали е удачен???
крум - специалист
Аз си сложих малко тръби под коритото на душ-кабината.
Целта беше по-скоро комфортно загряване на коритото, отколкото отопление. Така и се получи - коритото се нагрява приятно до около 30-35 градуса.

Проблемът е, че тръбата малко топлоотдава - когато на металните връзки температурата е около 60-65 (трудно се пипа), самата тръба е около 35-38 (температурата на ръката).
Предполагам, че за по-високи температури, разликите ще са по-големи и КПД-то по-малко.

Някой беше слагал подово водно на преградена тераса - имаше описание със снимки - потърси
Osiris - специалист
eurogas

Вържи ги последователно за да можеш през лирата да обезвъздушаваш аз имам само лира в банята и съм много доволен :wink:
2v6 - майстор
eurogas написа:
Ще правя водно подово в баня 7 кв.м. но заедно с това ще сложа и лира която е от по-голямите, четох надолу че може да се включат към един кръг последователно.

Въпроса е ако тръбата е 16 при тази квадратура дали ще работи нормално???

Няма ли да е по-добре да са отделно захранени, или да го изпълня с по- дебела тръба???

Гледах къща която е изцяло само с водно подово отопление, само в банята има лира, но още не е готова и не е пробвано в зимни условия, някой може ли да каже този вариант дали е удачен???
Аз съм го направил точно така. Топлата вода влиза в лирата и след това през подовото. Тръбата на подовото е ф16. Най-удобното в тоя вариант е че има къде да се монтира термостата.
Имай на предвид, че подовото ще загрява банята пъти повече от лирата.
крум - специалист
Тогава има ли смисъл от лирата?
velsi - Почетен майстор
Смисъл има. За сушене на разни неща.
ror - специалист
Подово с pex-al-pe тръби ми се вижда безсмислено, слабо топлоотделят особено под 50*, ама баш е направи си сам! За баня специално ако са медни е идеално, и квадратурата е малко, така че си заслужава. В по-лошият случай да е със специалните тръби за целта. Мда, така мисля аз.
илко илиев - специалист
каквито и да сложиш че ще има ефект ще има.слагай ф-16 и давай, аз съм слагал от тях и е добре.можеш и по отделно да го вържеш може и след лирата.както решиш
hsam - напреднал
Подово с pex-al-pe тръби ми се вижда безсмислено, слабо топлоотделят особено под 50*,
ами то и радиатори да са -пак няма смисъл при тая температура !

За баня специално ако са медни е идеално, и квадратурата е малко, така че си заслужава. В по-лошият случай да е със специалните тръби за целта.
Въпросните тръби изискват и подходяща арматура :) т.е. ако ползвате тях -желателно е да монтирате и трипътен смесител и то става (като цена) леле мале,а pex-al-pe тръби са идеални--->> парното си работи на 60-65 гр. а те си отдават о/о 40гр. и всичко е екстра .С поздрави hsam!

Тема "ПОДОВОТО В БАНЯТА - ПРЕЗ ЛИРАТА ИЛИ ОТДЕЛНО" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: