• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
Явно има интересно развитие по въпроса :? Действат по сталински има изискване има проблем - няма изискване няма проблем (пак си е проблем).

Интересно защо органа за контрол идваш миналата година в предприятието мериха импеданси на консуматори защитени с предпазители 250А и на разпределирелни табла с 630А предпазители, а според цитираното изискване този импеданс се мери за предпазители съответно 63 и 160А. Сигурно са изкали да отчетат повече измервания и да им се плати повече :lol:
Palawnik - специалист
Милен написа:
Сигурно са изкали да отчетат повече измервания и да им се плати повече :lol:
Левчето си е левче :lol: :prost:
stevebradata - специалист
ммм сега ще прегледам това дето палавника ми е написал благодаря ти за съдействието :prost: :prost:
stefan_gb - специалист
Така си е за левчето :lol: ако може ще измерят контакт с три гнезда за три отделни :-D ( в рамките на шегата разбира се ), а иначе аз забелязвам че при мен измерванията ги минават под общ коефициент, не поглеждат вида и типа на предпазителите.....
Милен - майстор
stefan_gb написа:
Така си е за левчето :lol: ако може ще измерят контакт с три гнезда за три отделни :-D ( в рамките на шегата разбира се ), а иначе аз забелязвам че при мен измерванията ги минават под общ коефициент, не поглеждат вида и типа на предпазителите.....
И резултата е че на половината пише "не отговаря" :lol:

От две години като дойдат при мен тия разбойници вървя с тях със списък на коя машина каква е защитата, че иначе си пишат свободни съчинения и после трябва да даваш безсмислени обяснения на шефовете.
stefan_gb - специалист
За да не давам такива обяснения охраната на труда следи протоколите :) и бандитите .....
duudah - напреднал
Здравейте от един нов член на форума, поздрави на всички :-D

Palawnik го е казал много добре, не ти трябват никакви инструкции и никакви таблици, всичко се смята много елементарно.
А ако смяташ нещо да си купуваш за да научиш нещо си купи на АBC Техника 12 и 14 том ако не се лъжа.. заземяване, зануляване мероприятия по безопасност или нещо от сорта.

Защитния контур Zs обхваща контура с повреда на изолацията (късо съединение), който се състои от захранващия трансформатор (генератгор), фазовия проводник до точката на повредата и защитния проводник между точката на повредата и захранващия източник. За осигуряване на ефективността на зануляването е необходимо импедансът на контура да отговаря на условието
Zs<=Zm+Zt/3<=Uf/(k.In)

дефакто приемаш Uf=220V;
In си го четеш от прекъсвача и от решенията на ТКА, които е споменал Palawnik си гледаш според кривата на прекъсвача какъв ти е коефициента на задействане, за да не се занимаваш с времетокови характеристики

левчето си е левче и жалко че махнаха нормата и периода за контрол от добрата стара наредба 4 (сега Наредба 16-116)

Поздрави
М.Костов
Милен - майстор
Сигурно говориш за тези двете:
http://www.smartbooks-bg.com/index.php? ... prodid=120
http://www.smartbooks-bg.com/index.php? ... prodid=106

Добре са написани и има много полезни неща, но се цитират стари документи, например ПУЕУ и въпросната инструкция от по-горе е дадена дословно в 1 част заедно с таблиците за предпазителите като приложение.
duudah написа:
левчето си е левче и жалко че махнаха нормата и периода за контрол от добрата стара наредба 4 (сега Наредба 16-116)
Авторите двама мастити професори май също са се водили от мотото, че левчето си е левче, като са разхвърляли едно хубаво материала в две книжки по 150 странички :-D

По отношение на нормата за контрол на тези параметри няма кой знае каква разлика между новата и старата http://www.paragraf22.com/pravo//naredbi/10437.html Тези въпроси се разглеждат в чл. 261 - 271 и нормите са в приложение 9. Приложението си е едно към едно копи-пейснато от старата наредба 4.
duudah - напреднал
Книжките не са лоши и са възможно най-прясното като БГ литература, което обхваща стандарти, наредби и т.н.

Въпросната инструкция наистина се споменаваше в първа част, а дали е дословно не знам и таблиците в приложенията са точно тези сметки.. НО лично аз предпочитам да си извадя калкулатора и да си сметна като бял човек нещо си, вместо да разчитам че някой друг някъде си го е сметнал за мен.

За нормата и периода за контрол имах предвид конкретно периода, но съм се подвел в изказа от колегата преди мен. Допреди година и половина ако не се лъжа импеданс на фаза-защитен проводник се контролираше всяка година, сега на 5 години. Поне така съм чувал, понеже е преди моето време така да се каже :)

П.С. има една книжка на ГИТ с цял куп инструкции за конкретни инструменти и методи за контрол, но тя е апокрифна. Доста от нещата в нея ги има в ръководството за упражнения по Техническа безопасност на доц. Иван Иванов от ТУ-София.

Поздрави на всички "фаза-защитен проводник" ентусиасти
:cool:
stevebradata - специалист
Благодаря много duudah ще погледна сега тези четива са интересни мисля :? май ще го поръчам да прегледам това онова хехе
  • 1
  • 2

Тема "измерване ефикасността на зануляването ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: