• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
hameleon - специалист
Четейки горният пост,си задавам въпроса -а защо вече не се произвеждат такива хладилници,разбира се с подобрен хардуер?
vanko68 - специалист
Амоняка е забранен от години за използване,понеже е опасен.Освен това температурите на охлаждане не са много ниски,става за замразяване на вода в кубчета при -2,-3°,но не става за камера с -10°,-15° примерно.
shotik - майстор
vanko68 написа:
Амоняка е забранен от години за използване,понеже е опасен.Освен това температурите на охлаждане не са много ниски,става за замразяване на вода в кубчета при -2,-3°,но не става за камера с -10°,-15° примерно.
То това е хладилник за плюсови температури 2-4 градуса,не е фризер.
vanko68 - специалист
Да,но всички хладилници имат и минусова камера или фризерно отделение.Не съм виждал хладилник само с плюсова камера.На всеки му се налага да съхранява замразена храна за по-дълго време.
vreden - специалист
Да дам малко светлина по въпроса,че виждам някои неверни сведения да се дават тук.Амоняка изобщо не е забранен за употреба,употребява се и то много.На времето имаше лека тенденцийка,но като разбраха за озоновата дупка и забравиха.Всички промишлени инсталации работят на амоняк.Например ледените пързалки,като Зимния дворец и Славия,заводи за замразени плодове и зеленчуци,месопреработвателни предприятия.И освен това температурите на охлаждане са много НИСКИ.Има инсталации които работят на Т на изпарение -65гр.,има тунели за шоково замразяване за Т -45гр.В случая температурата на домашния хладилник е около 0-5гр.,като Т на изпарителя е около -10гр.
И не е вярно ,че не се произвеждат вече.Произвеждат се и то със страшна сила.Всички хотели са с такива хладилници,каравани и т.н работят и на газ като опция.Една шведска фирма имаше цяла гама такива.Инак не са в масова употреба защото са бавни като действие,не може да се постигне прецизен контрол на температурата в хладилника,поради спецификата на процесите протичащи вътре.
А и също хладилници без камера има,аз имам такъв на Либхер.
И сега на основната тема, ето принципна схема на абс.хладилник http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=12451598
bobykafe - специалист
Забрави да добавиш по- ниското КПД
vreden - специалист
Мда забравих,наистина и по ниско КПД.Но пък си има плюсове,като безшумност-основен за хотелите и почти нулеви разходи за ремонт което също допада на хотелските вериги :).
bigshop - специалист
Това на снимката е (може би) първият патент за такъв тип хладилници. Обърнете внимание чие име стои под патента ... Познахте, на самия Айнщайн!

Всъщност много интересен принцип на работа. Представете си, че си направите климатик с него и за загряване използвате слънцето. Пълен автоматик. Когато има слънце работи и охлажда. Когато няма слънце не работи, но и жега няма. Не харчи ток. Не му гори електрониката, двигателя. Супер!

Прикачен файл

Einstein_Refrigerator2.png
Einstein_Refrigerator2.png (78.92 KиБ) Видяна 25795 пъти
gogolisec - напреднал
Да не пускам нова тема, реших да питам тук, защото виждам капацитети, които биха ми помогнали (а дано :? )
Става въпрос за тази хладилна чанта, на която още не съм собственик, но до ден, два, може би! Значи по думите на продавача:
4. на амоняк 12v /220v. не работи няма нагревател ,ако на някой му се занимава да я направи ,му я давам за 30лв. синволично ( в Габрово няма от къде да си купя такъв нагревател)
Ето и снимки на въпросното чудо на техниката:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=13785385
Та идеята ми е ако все пак работи инсталацията, да я направя да работи на пропан-бутан. Имам възможност да използвам всякакъв вид машини и материали + грамотен заварчик. Интересува ме с каква температура трябва да се нагрява амоняка и съставките му, че да работи оптимално? Изключвател не мисля да монтирам, тъй като в полеви условия трудно би се стигнало до вледеняване на продуктите в хладилника, а дори и да стане така, ще врътна само кранчето и готово.
Няма да откажа и няква принципна схема на миниатюрна горелка, която ще модофицирам според моите нужди. За нагревател ще използвам медна пръчка, чийто край ще нагрявам с горелката, а другия край ще топли амоняка.
И въобще, дали е изпълнимо според вас, това което съм замислил, и ако не - защо?[/img]
torbalan - Дървен философ
не видях някой да е отговорил на какъв принцип работят тез хладилници...

работата на този тип хладилници се основава на факта, че когато амоняк се разтваря във вода - разтвора поглъща топлина - съответно температурата пада...

топлината (от нагревателя) е необходима за да се изпари амоняка от водата, за да може да се завърти цикъла :-)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Абсорбционен хладилник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: