Всички въпроси за вилата.
blind - помощник
Здравейте,
купих за вилата 5 лампи за двора на 220V с обикновени крушки до 60W. Кабела мисля да използвам 3х1 СВТ, като мисля да го сложа в гофриран маркуч на около 20-30см дъбочина. Мисля да е ги направя на 2 кръга, като за втория кръг ползвам жълтото жило предназначено за заземяване. Взел съм и предпазител 6А като ми казаха. След предпазителя ще сложа регулатор на силата на осветяване и след това 2 прекъсвача за двата кръга. Въпроса ми е: Доколко е опасно заряването на проводник под 220В в земята, дали пластмасовото гофре Ф23 би могло да бъде прегризано от къртица или сляпо куче. Не съм виждал къртици последните години. Предпазитела дали би изключил при евентуална утечка. В един магазин ми казаха че СВТ кабела можело безгрижно да го заровя без гофре, ама ми е съмнително. Благодаря предварително.
romanpm - майстор
Няма смисъл от притеснения , единствено бих препоръчал по-голяма дълбочина , да не го повредите с земекопен инструмент :? :)
blind - помощник
romanpm написа:
Няма смисъл от притеснения , единствено бих препоръчал по-голяма дълбочина , да не го повредите с земекопен инструмент :? :)
Благодаря! :)
gandonov - специалист
blind написа:
... Предпазитела дали би изключил при евентуална утечка. ...
За да изключва при утечка трябва да вземеш предпазител с дефектнотокова защита. За да сработва защитата му трябва трижилен кабел (фаза, нула, заземяване)! т.е. премисли отново идеята си - да използваш 1 кабел за двата токови кръга. Така пестиш малко кабел, но не се пазиш от утечки!

Обърни особено внимание на монтажа:
  • - задължително "влагоустойчиви" ключове. В кутия. Имат маркировка IPxx (хх е номер, показващ нивото на "устойчивост").
    - ключовете се монтират на защитено, сухо място.
    - никакви подземни снадки на кабелите.
    - лампите да не са под напрежение. т.е. ключа да прекъсва фазата.
Премисли отново безопасността! ! !

И още една идея - помисли за някаква "автоматизация" на осветлението. Например:
  • - да се изключи след 2 часа.
    - автоматично да да се включи като се стъмни.
    - автоматично да да се изключи като изгрее слънцето.
    - и т.н
Въпросните датчици са на прилични цени, а удобството (гъзарията :cool: ) е голямо.

Тема "Дворно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: