• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Има ли тук професионалисти?
Какво представлява туй чудо, как се изчислява, варианти, опции, цена, ох-ох-цена...
rulom - модератор
n_a написа:
Какво представлява туй чудо, как се изчислява, варианти, опции, цена, ох-ох-цена...
Точно за тази работа професионалистите взимат пари.....тук, освен съвет за вентилатор не вярвам друго да получиш.
Успех !
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Бе надявах се, ползватели да споделят това-онова като метраж/мощност/кубатура/цена/закон...
Щото не ми се щя да скоча на първия местен Разбирач препоръчан от съседния дюнер, примерно. Тез специалисти не се прескачат под път и над път и не правят по 2 инсталации на ден. Нама достатъчно информация.
К'во ти се обяснявам!
:shock:
rulom - модератор
На теб ли да ти казвам, че Гугъл знае всичко :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Говори ми говори ми
:|
:razz:
emil_v r - майстор
A- taka Типично лошо зададен въпрос.
Ясно е че има , и то мн. добри специалисти .

Няма скица / чертежче с квадратури и обеми , съществуващи вентилатори , изходи , и т.н. Никой не може да отговори без това.
Вапросът има и два аспекта , технически , и документално административен , с ъс своите тънкости.също неясно какво питаш .
Ясно е , че став вапрос за пари , но на кой , и колко да се дадат е инфарктно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
А това е приказка. Седем на седем, високо два и педесе. Да речем, че няма глезотии от изброените. И к'во прайм?
Чух 25-35лв на квадрат (това е тръба, предполагам) отделно двигател... ОК, нооо аз даже не знам какво представлява това АСПИРАЦИЯ. Това ми е проблем, като си нямам представа, как да питам Гугъл?
nephelin - помощник
що не съм те видял бе братче!
има си фирми дето дават едни сертификати и после в хеи-то,ма утре ще ти кажа как,абе по-подробно.аз го правих наскоро!просто ми е кусно да се ровя в документите.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
...щото си зает само с тебе си, брат :wink:
vanko68 - специалист
По принцип вентилацията в ресторантите се изгражда с два клона-нагнетателен и смукателен.Нагнетателния има задачата да вкарва свеж въздух отвън,а смукателния да изхвърли замърсения навън. Изчислява се в м3/ч,което пък зависи от вида на заведението,грубо май се полагаха по 40 м3/ч на човек,като се смята макс.капацитет за хора.
На нагнетателния се добавя система за подгряване на зимния въздух,обикновено с елнагревателни боксове или с канален климатик.Или с топлообменник вода/въздух ,ако имаш парно в ресторанта.На него пък трябва да осигуриш защита против замръзване и спукване с елнагревател,ако парното спре
. За да се улови част от изхвърляната топлинна енергия ,се монтира и рекуператор между двата клона.Така около 60-70% се връщат обратно в помещението.
Самата вентилация се осигурява от вентилационни боксове,смукателен и нагнетателен.Понякога идват комбинирани с рекуператора в едно тяло.
Много от собствениците грешат,като монтират само смукателна вентилация.Зимата,ако е затворено помещението,няма откъде да влезе въздух и вентилацията не е ефективна,започва да връща от тоалетните или кухните и става мазало.Да не говорим,че понякога клиентите не могат да отворят вратата поради подналягането вътре и ако вратата се отваря навън..Винаги двата клона се смятат с еднакъв дебит,тоест ако изхвърлиш навън 1000 м3/ч,същите 1000 м3 трябва да влязат вътре.
  • 1
  • 2

Тема "ресторан'ска аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: