• 1
  • 2
totko - специалист
Здравейте!
Прилагам първо снимката

Изображение

Само да уточня че върху трегера и тухлите има хоросанова мазилка с дебелина около 1,5-2 см.
Случаят е следния: непосредствено под самия трегер, по цялата му широчина вървят кабели от ел инсталацията, които няма как да бъдат помръднати, поради което е невъзможно поставянето на профили за гипскартон.
Желанието ми е, тези кабели/трегер да ги затворя по някакъв начин с гипскартон и да поставя лунички.
Моля колеги да дадете идеи, как да направя тази U образна кутия от гипскартон?
Единственото което ми идва като идея е следното:
1) Изрязвам две парчета гипскартон ( за от двете страни на стената/трегера ) . Големината на парчетата ще я съобразя така че, гипскартона да стъпи поне върху 10-15 см от трегера, върху 10 см от тухлата от ляво и отдясно, и отдолу да стърчи най-малко 7 см заради луничките.Примерно ще се получи парче широко 25 см и дълго 250 см.
2) Полагам парчето гипскартон върху стената ( виж на снимката правоъгълника ) и очертавам областта където ще легне, след което изкъртвам хоросановата мазилка в тази област.На места тази мазилка е с дебелина около 1,5-2 см.
3)Отново слагам парчето гипскартон и с много тънко свредълце маркирам върху трегера и тухлите местата където ще слагам дюбели;
4) Поставям дюбелите в стената, слагам гипскартона и го захващам;
5) Там където гипскартона граничи с мазилката, слагам мрежичка и изравнявам;
Стъпки от 2) до 5) го повтарям и от другата страна на стената
6) Поставяне на парче гипскартон от долната страна, като капак. Предварително на него ще направя дупките за луничките.

Истината е, че стъпка 6 не ми е много ясна как да я направя. Възможно ли е, преди да поставя двата листа гипскартон от двете страни на стената, преди това към тях ,в долната им част да закрепя UD или CD профил, към които по късно да закрепя долното парче гипскартон?
И достатъчно ли е амо захващането на гипскартона с дюбели, или няма да е лошо освен тях и да го залепя?

Моля колеги, да си кажете мнението за моята идея, дали въобще е изпълнима и ако да - допълвайте, уточнявайте или ме коригирайте?!А ако имате някакви други по различни идеи за изпълнение ще се радвам да ги чуя.
totko - специалист
Ами трябва да бъде в една равнина с лявата и дясната , както и с горната стена :?
И да уточня че тази снимка е малко старичка. Между двете сини линии се виждат тръбите в които вървят кабелите, но тези тръби вече ги няма, кабелите са голи и вървят плътно долепени до трегера. Отстрани където се виждат стърчащи тухли, там стеничката вече е изравнена

Прикачен файл

нова.jpg
нова.jpg (43.57 KиБ) Видяна 11681 пъти
Последна промяна от totko на пет май 29, 2009 4:22 pm, променено общо 2 пъти.
housedoktor - майстор
относно стъпка 6
закрепваш двата вертикални гипсокартона към трегера с лепило и дюбели.Оставят се малко по дълги ,към тях закрепваш с винтове през лицето на вътрешната страна парчета дърво или CD профил.После слагаш дъното.Даноправилно разбрах въпроса ти

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (17.91 KиБ) Видяна 11666 пъти
svetliopi44 - Чирак...
Приятел сам си си отговорил на всичките въпроси ... :) Лепи набии по един дюбел ,изравни със шпакловка ... отдолу 2 UDта и си ти ... ама тея лунички много печат ....как ще се отрази на инсталацията не знам... :?
totko - специалист
Благодаря колеги за включването ви!
Няколко въпроса само:
1) - UD или CD профил да използвам за стъпка 6, т.е. за захващане на капака?Колегата housedoktor в мнението си е написал CD, а на чертежа е изписанo UD. Предполагам че трябва да е UD профил
2) - Какво лепило да ползвам ?
3) - Лепенето на топки ли да бъде, или да има по цялата повърхност лепило?Всъщност като се замисля, наична на лепене ще зависи най-вече от това колко е дебела хоросановата мазилка - ако е по дебела --> на топки за да може по лесно да изравня;
4) Кои лунички греят по малко - тези на 220 волта, или с трансформатор? Разстояние от 10 см няма ли да им е достатъчно да се охлаждат, или да не правят поразии върху кабелите?В крайна сметка може да открадна малко готварско фолио от жена си :) и да екранизирам кабелите. Аз направих едно уточнение на снимката за кабелите, но ще го напиша и тук - кабелите в момента не вървят по тези тръби които се виждат на снимката, тръбите са махнати, а кабелите са вдигнати нагоре и са плътно долепени до трегера!
svetliopi44 - Чирак...
Ей страшен си ... пак си отговори сам ... :lol: слагай UD ... лунички на 12V но пак си печат...принципно дават 10см. да е достатъчно за вентилация ама гледам доста кабели са ... :?
totko - специалист
Не можах да си отговоря само за лепилото :)
Та какво лепилце да си взема колеги, кое ще ми свърши хубава работа?
svetliopi44 - Чирак...
И българско лепило ще ти свърши работа ... взимай от там където ще взимаш и картона те хората ще ти кажат че много фирми много продукти брат... нали ще дюбелираш ...
rulom - модератор
totko написа:
....
4) Кои лунички греят по малко - тези на 220 волта, или с трансформатор? Разстояние от 10 см няма ли да им е достатъчно да се охлаждат, или да не правят поразии върху кабелите?В крайна сметка може да открадна малко готварско фолио от жена си :) и да екранизирам кабелите. Аз направих едно уточнение на снимката за кабелите, но ще го напиша и тук - кабелите в момента не вървят по тези тръби които се виждат на снимката, тръбите са махнати, а кабелите са вдигнати нагоре и са плътно долепени до трегера!
Слагай повечко бройки с по-малка мощност, примерно 10 или 20 W.
Ползвай от типа "звездно небе" малки и с открити крушки.
Няма греене и горене на луничките.
housedoktor - майстор
За лепене ползвам Стром 21 -доста добро.Почисти и грундирай добре . Лепи на топки и прочети инструкциите към лепилото,което ще ползваш Относно профила-без значение CD или UD,аз лично предпочитам дърво в тези случай
  • 1
  • 2

Тема "Как да "облека" бетонен трегер с гипскартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: