Напишете въпрос свързан със санирането.
svetliopi44 - Чирак...
Е че няма да падне няма , ама ако пука ще се спука по цялата дължина ... тва е
Master_Kenobi - V.I.P.
ribnikolaevi написа:
Затова аз си изготвих растера и мисля за го включа като част от договора. Какво мислите за него? Постарал съм се да няма 4 ъгъла на 4 листа в една точка, освен на едно място, където не успях да го избегна.
Другото правило, което гоних е, че в ъглите на отворите за прозорци и врати не трябва да има фуги, а листа да се реже на "Г".
Това самоцелен стремеж към перфекционизъм ли е или обоснована методика за икономия на топлоенергия? :?
Ако е първото, приемам го и млъквам.
Ако е второто, дай повече от обосновката. В смисъл, колко повишава икономията и за колко ще се изплати разликата в цената дето ще сдерат от теб.

Споед мен, при подписването на договора е напълно достатъчно да им искаш технологичната карта за разположението на листовете, препоръчвана от производителя. Лесно и безплатно би трябвало да е да я спазват, нали? Ти само ще следиш за това. :)
ribnikolaevi - майстор
Това е опит да се запозная предварително, за да няма в процеса на работа изненади. По принцип се опитвам да го правя, скоро се доверих на един "майстор" и сбърках много.
Специално това за ъгловите парчета не съм много сигурен /за Г-образните/. Не съм го виждал никъде да се прави. И съм съгласен, че е трудно да се направи подобен растер "на въже". Затова питам.
Обаче за сметка на това, напоследък се заглеждам в растера на изолации, покрай които минавам и които са в процес на поставяне. Виждам доста неща, които не ми харесват. И ако човека, който ми монтира моята, направи подобно нещо, трябва да почнем да се караме и да стават цигански работи. Предпочитам да има точна предварителна уговорка - това се иска от изпълнителя - това му се плаща. Т.е., ако другата страна е коректна - да бъде ясно какво точно се иска от нея и да няма ядове. От моята страна е ясно какво се иска и то е само количествено, никой няма да проверява дали са смачкани банкнотите :lol: . Моята е лесна, както е казал циганнина - ори-мели-яж. :lol:
По въпроса за технологичната карта - можеш ли да ми помогнеш ако знаеш къде може да намеря такава?
Master_Kenobi - V.I.P.
Всеки производител нали препоръчва как да се редят платната. Това нарекох технологична карта. Защо ти да я търсиш?! Те са спецовете - искай я от тях. Или да ти кажат как ще ги редят и виж дали ще ги хареса. Контролът после е лесен.
ribnikolaevi - майстор
Много добре знам какво ще ми кажат на думи. Не вярвам, че някой предварително ще си признае, че ще допусне фуга от 4-5 сантиметра, която после се чуди как да я запълни - с теракол ли, с лентички стиропор ли. И за съжаление лошата подредба на платната не е изключение, напоследък често се заглеждам и има какви ли не недомислия.
Според мен технологичната карта е доста обща и едва ли дава предписания за такива случаи /аз досега не съм попадал на такава карта все пак и не съм сигурен какво съдържа, ти ако си - давай я насам :-D /.
И понеже хем не искам да има компромиси с качеството, хем не искам да има караници, според мен решението е приемането на някакъв предварителен растер.
Какво ще кажеш за Г-платното? Картонаджиите го ползват, може би с тях съм се заблудил.
Master_Kenobi - V.I.P.
Ми, каквото ти кажат, ако ти хареса - приемай и пиши в договора. После не е трудно да ги следиш, нали?
И мисля, че прекаляваш с перфекционизма и изискванията. Ще стане като с "оня майстор", май... :lol:
Гледай какво предписват производителите, следи да го правят читаво и тва е, кво толкоз...

Да не мислиш, че и най-яките производители са обследвали въпросите за "влиянието на Г-платното върху глобалното затопляне" и "трансцедетните флуктуации на енергията при застъпване 22/8 по хоризонтала и 17/6 по вертикала"?! :lol: :lol: :lol:

Не умувай толкова, а действай. Няма кой да ти отговори със 100% сигурност и точност на въпросите. Ще има само частни мнения.
А майсторите, като те видят такъв - Мис Каприз :-D - най-много да ти сдерат 3 кожи и пак ефекта от изолацията да е същият. :shock:
nihonjin - специалист
Рязането на платното на "Г" около ръбовете на прозорците се прави за да се намали опасността от напукване, която там винаги е по-голяма. Препоръчвам ти да го приложиш; не е много трудно, без да съм "майстор" така си го направих в къщи за вътрешна изолация с Фибран.
Takezo Sensey - модератор
nihonjin написа:
Рязането на платното на "Г" около ръбовете на прозорците се прави за да се намали опасността от напукване, която там винаги е по-голяма.
Чета и си мисля :

В следствие на кое ще се напука !?
Прозорци, трегери, щурцове, пиластри да не са "закачени" на някакъв плаващ принцип та това "Г" се издига в култ ? И ако има някакво "движение" в тези зони в следствие на "слягане" на сградата - пример ново строителство, така изрязания цели 5 см. лист изолация ще издържи ли на напрежението ?

Успех колеги !

:-D
nihonjin - специалист
Takezo Sensey написа:
nihonjin написа:
Рязането на платното на "Г" около ръбовете на прозорците се прави за да се намали опасността от напукване, която там винаги е по-голяма.
Чета и си мисля :

В следствие на кое ще се напука !?
Прозорци, трегери, щурцове, пиластри да не са "закачени" на някакъв плаващ принцип та това "Г" се издига в култ ? И ако има някакво "движение" в тези зони в следствие на "слягане" на сградата - пример ново строителство, така изрязания цели 5 см. лист изолация ще издържи ли на напрежението ?

Успех колеги !

:-D
Ще се напука вследствие на едно явление наречено "концентрация на напреженията". Никой нищо не издига в култ - просто така е по-добре. Не е 100% гаранция против напукване.

Извън темата - какво ти е образованието? За някои неща преди да се мисли трябва да се знае; само практически умения не са достатъчни.
Master_Kenobi - V.I.P.
nihonjin написа:
Ще се напука вследствие на едно явление наречено "концентрация на напреженията". Никой нищо не издига в култ - просто така е по-добре. Не е 100% гаранция против напукване.

Извън темата - какво ти е образованието? За някои неща преди да се мисли трябва да се знае; само практически умения не са достатъчни.
Без да звучи като заяждане, ама моите образования са много...
Но пак не вдявам... Сигурно, защото са много...
Така че, ако може малко разяснения:
- Кои (от къде се появяват) са напреженията?
- Защо се концентрират точно в тази точка? (Някаква векторна графика, ако е възможно...)
- Мекия материл на изолацията не "обира" ли тия напрежения?

А от практически наблюдения ще кажа, че да сега не съм видял нито една (подчертавам - нито една) напукана изолация по ъглите. Може би, защото не ми е това работата, де...

Благодаря предварително! :)

Тема "Растер на топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: