Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
astor - специалист
Здравейте,

Предстои ми изграждането на ВиК мрежа в къщата ми и се чудех дали да не се опитам сам да се боря. Не го правя само заради спестяването на пари. Просото ми е писнало от разни мърляви майстори, с които само си късам нервите. Всеки ми казва една цена и после ме изнудва за още под предлога, че бил забравил да ми каже за даденото нещо. За мен ще е предизвикателство да се пробвам. Машинка за лепене на тръбите ще си купя или ще взема под наем. Става дума за къща на два етажа, в която няма прекарана грам тръба. Тепърва ми предстои да правя всякакъв вид инсталации. Ако някои има опит ще се радвам да сподели.

:D
masteradmin - майстор
О попаднал си на подходящото място само се чудя с чистата или с мръсната вода да почна. А и с какви тръби би искал да правиш ВИК-то аз лично да ти кажа напоследък много майстори минаха на гъвкави полиетиленови тръби с алуминиева вложка. Те са най вече се използваха за отоплителни инсталации, но почнаха да ги изпозват и за ВИК. Утре ще кача повече инфо.

Прикачен файл

Image135.jpg
Image135.jpg (5.59 KиБ) Видяна 33102 пъти

Прикачен файл

Image144.jpg
Image144.jpg (4.82 KиБ) Видяна 33102 пъти
Гост
2masteradmin
Утре ще кача повече инфо
Супер!!.... И аз ще чакам...
здравейте колеги, направата на ВиК инсталацията не трудна, но не е и много лесна работа, а особенно за двуетажна къща, както казва колегата. По принцип за вътрешно водоснабдяване най добри са плолипропиленовите без вложка, заради цената а и заради начина на свързване чрез заварка.Полипропилена с за кото другия колега споменава е лесен за направа поради това, че може да се изпълнява и от един човек т.е. можеш да си го сглабяш сам, но недостатъците му са 1. цената на фитингите е доста висока 2. По- важно не бива да се заработват фитинги в стената т. е. желателно е те да са открити особенно за топла вода, тъй като при преминаването и (особенно първият път) се получава едно температурно разширение при което самата сглобка леко премазба тръбата и пръстените вътре и при охлаждането прокапова. Така че аз препоръчвам обикновения полипропилен на заварка(чрез залепване) но за него е необходим още един човек, за да се ипълни качествено.При хора незапознати с естеството на работата, се получават някой грешки:1. презатопляне на тръбите, при което при вкарване на тръбата в муфата вътрешния диаметър се стеснява или направо се затваря. 2. предварително напрягане на инсталацията, която при появата на температурни аномалии се късат или протичат някой заварки. Освен това е необходимо да бъдат направени хидравлични изчисления за консуматорите и оразмеряване на трбите според тях за всеки участък, затова се изготвя и проект. Това за водоснабдяването. Въпроса с канализацията е дори малко по сложен, тъй като работата е свързана с много къртене, което без техника е самоубииство, другото е здължителното спазване поне на минимални наклони. Но не се отчайвай ако имаш достатъчно свободно време, и вложиш достатъчно старание, със сигурност ще се справиш. Ако ика въпроси питай. :D
masteradmin - майстор
Радвам се че има свежи мнения обещавам за понеделник сутрин да напиша статия за отходната канализация за къща. Темата наистина е интересна давайте повече мнения.
astor - специалист
Ами аз мисля да пробвам. Днес цял ден бях на обекта и обмислях как да го направя. Сега си мислех, че може и някоя снимка да изфабрикувам и после да публикувам за други желаещи да се пробват. Аз също си мисля за тръби с лепене, тъй като ми се струва най-близко до моите способности. Има хора, които ми говорят за медни тръби, но там не виждам как мога да се оправя сам. Сигурно си имат предимства и са дълговечни, но аз лично не мисля, че това е най-важното. :lol: Много 10x на всички, които са писал и по тема и ще чакам да чета статия.
миро
Значи първо реших да си направя кухнята с майстори. Те ми казаха, че материалите ще ми излязат около 100лв. Труда им ще ми излезе около 80лв. Попитах ги какво включва труда им, до какво положение ще ми оставят кухнята. И се оказва, че после трябва да си доплатя за да си запълнят дупките и да сложат всичко както си е по старому. И всъшност, цялата работа ще ми излезе над 250лв за едни тръби. А отделно, че 2 дни кухнята няма да може да се ползва и ще е мизерия до шия.
И тогава реших да се поинтересувам, тъй като обичам да са ми изпипани нещата, да прочета някои друга книжка и да си ги направя сам. И така се оказа, че най-лесни, без инструменти и най-бързо се правят полубутиленивите тръби. На метър са 2-3 пъти по-скъпи от полипропиленовите, но имаш 3-4 пъти по-малко съединения, сглобяваш и разглобяваш, колкото пъти ти се наложи и като объркаш съвсем не е фатално. Изобщо са си изгодни, ако човек(като мен) реши да си направи всичко тертеплийската. Да не говорим за това, че с всичко свърших за един ден. Е успех на всички инициативни хора.
astor - специалист
:D Много благодаря за статията. Смятам да я ползвам тези дни. Този сняг, които падна малко ми обърка плановете, но няма как. На мен ми предстои вичко след груб строеж, така че ще имам с какво да се забавлявам. Успех на всички, които смятат да се пробват. 8)
Osiris - специалист
Като си говорите за Полипропилен някой знае ли къде мога да си купя поялник на по човешка цена гледах в бриколаж имаше някакво дърво
за което си спомням че цената му беше космическа
аз съм фен на пофесионалните инструменти ама за дървена дръжка нагревател и два три вида накрайници не може да струват 600 ли 700 ли не помня точно даже и на вид не го бяха докарали поне да лъже окото

Тема "Изграждане на ВиК мрежа в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: